Оксана Драчковська
Перейти від посту (навіть несуворого) до ситної святкової їжі – непроста справа. Для багатьох людей це виявляється таким фізіологічним стресом, що вони у подальшому вже не наважуються постити. Відомий російський медик, лікар одного з православних монастирів Дмитро Дуригін розробив безпечну схему виходу з посту. Пропонуємо вам ознайомитися з нею.
Одне із медичних завдань посту в тому, щоби відпочили ферментні системи організму, – пояснює лікар. Ферменти, які розщеплюють білки та жири, виробляються мінімально, тому спожиті під час першого святкового застілля м’ясо, яйця повноцінно перетравитися не можуть. Отже, наше завданя – поступово відновити вироблення цих ферментів.
Дуже корисно під час виходу з посту дотримуватися принципів роздільного харчування: білки та вуглеводи вживати з інтервалом не менше трьох годин. Якщо, наприклад, ви почали святковий сніданок із шматка шинки, то картопляний салат дозвольте собі лише під час обіду. Або навпаки.
1 день. Починати розговіння варто з риби або молочних продуктів. Яйця вводимо до раціону поступово: не більше одного-двох на день.
2 день. Можна їсти трохи нежирної шинки, страв із рубленого м’яса (найкраще – запечених у духовці, а не смажених). Але обов’язково – зі свіжою зеленню. Рекомендовані також пряні трави, адже ослаблена травна система потребує стимулювання, а приправи посилюють виділення шлункового соку, запобігають розладам.
3 день. Поступово переходимо до більш жирної та калорійної їжі. Можна дозволити собі шматочок сала. Поласуйте паскою, однак захоплюватися ласощами не варто.
4 день. Меню може бути вже досить різноманітним, але краще дотримуватися принципу роздільного харчування: під час одного застілля – м’ясо, риба, яйця. Під час іншого – овочі, фрукти, солодощі.
5 день. Дослухайтеся до свого організму: якщо все гаразд – їжте те, чого вам хочеться. Але повний скоромний стіл з м’ясними делікатесами, жирними та висококалорійними стравами можна дозволити собі лише під кінець Пасхального тижня.
Як не набрати ваги за свята
- Насамперед треба бути реалістами: дотримуватися суворої дієти під час свят неможливо. Тому сконцентруйтеся на тому, із чим у вас виникають
найбільші проблеми. Якщо ви обожнюєте солодке, спробуйте максимально замінити тістечка та пиріжки фруктовими салатами та іншими низькокалорійними десертами. Якщо ваша слабкість – домашня ковбаса, налягайте на більш дієтичні копчену рибу чи нежирну шинку.
- Значно зменшує ризик виникнення зайвих кілограмів повільне та ретельне пережовування їжі. Налаштуйтеся відповідно: зараз свято, поспішати нікуди, можна насолоджуватися їжею. Нещодавно вчені встановили, що жвава активна розмова за столом також перешкоджає відкладенню жиру.
- Найбільша загроза для фігури під час свят – не так їжа, як відсутність фізичної активності. У будні нам доводиться виконувати багато справ на роботі та вдома, долати певні відстані тощо, а у свята пересуваємося здебільшого від столу до дивана. Тому обов’язково ходіть на прогулянку, в гості, виїжджайте на пікнік.
5-04-2007, 13:30
0
2 265