RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Якість води у Чернівцях та області нинішнього року погіршилася, стверджують фахівці санепідем-станцій. Вода з централізованого водопостачання, тобто з крана, стала гіршою за бактеріологічними показниками. Це, насамперед, наслідки старіння системи.

Збільшилася кількість кишкових паличок

– Вода з централізованого водопостачання у Чернівцях за бактеріологічними показниками погіршилася, – констатує завідувач відділу комунальної гігієни міськоїСЕС Оксана Кілінська. – Так само погіршилася вода і в громадських криницях Чернівців, яких налічується 113. Їх збудовано для забезпечення водою у разі відключення централізованого водопостачання. Майже у 80 відсотках криниць вода не відповідає нормам, вона забруднена мікробіологічно. Не допомогло навіть те, що навесні їх дезінфікували.

Цікаво, що у лабораторії водоканалу нам повідомили, що вода у централізованому водопостачанні цілком відповідає нормам, і жодних відхилень ні за бакпоказниками, ні за хімпоказниками немає. Зазначили лише, що можливі незначні бактеріологічні перевищення у разі ремонту водопровідних мереж.

Без аналізу кринична вода – небезпечна

Не краща ситуація з якістю питної води і в районах.

– Найгірші показники якості питної води у Вижницькому, Глибоцькому, Заставнівському та Сокирянському районах, – розповідає завідувач комунального відділу облСЕС Сергій ТОРСЬКИЙ. – У цих районах найбільш зношені водопровідні мережі, термін експлуатації яких понад 10-15 років, і поновлення їх поки що не планується. Саме з цієї причини у воді збільшилася кількість бактерій груп кишкової палички. І тому вода може бути однією з причин кишково-шлункових інфекцій, зокрема колітів, ентероколітів, вірусного гепатиту А, дизентерії тощо.

Нинішнього року на вірусний гепатит А в області захворіло вже 609 людей, минулого року за цей період захворіло 429. Одним із факторів захворювання може бути і питна вода.

– Найбільше хворих цього року зареєстровано у Глибоцькому районі – 126 осіб, минулого року за цей період було 42 випадки захворювання, Сокирянському – 93 хворих, минулого року – 44, Вижницькому районі – 84 особи, минулого року – 34, – розповідає лікар-епідеміолог епідвідділу облСЕС Олександра КОЗЛОВСЬКА.

За словами фахівців санепідемстанції, незважаючи на погіршання, вода з крана все ж безпечніша для здоров’я, ніж вода у криницях. Адже якщо якість води з централізованого водопостачання контролюють відповідні служби, то яка вода у приватних криницях – найчастіше не знають навіть самі власники.

– Люди частіше почали приносити воду з криниць на аналіз, – каже Сергій Іванович. – Звісно, не у всіх випадках вона погана, але дуже часто кількість кишкових паличок там більша, ніж у воді з крана. Наприклад, три роки тому саме вода з криниць була причиною спалаху вірусного гепатиту А у селі Банилові-Підгірному Сторожинецького району.

Погіршилася якість води і у громадських криницях, яких в області майже дві тисячі. Якщо хімічні показники, тобто твердість, наявність солей, майже не змінилися, порівняно з минулим роком, то бактеріологічні показники підвищилися.

Основна проблема – нітрати

Про те, що кринична вода гірша, ніж вода з крана, каже і керівник випробувального центру інституту медико-екологічних проблем Микола Тураш:

– Якщо порівняти воду з централізованого водопостачання у місті з криничною водою, помітні дві суттєві різниці, – вважає Микола Миколайович. – У першому випадку є контроль, а щодо криниць, то тут контроль надзвичайно поганий. Аналіз роблять мало людей.

Основна проблема нашої води – це нітрати. Майже у 50 відсотках питної води в області є перевищення нітратів. Це зазвичай виявляють у криницях, які розташовані поруч із фермами, або у криницях, які неправильно збудовані відповідно до господарських споруд. Вживання води з таких криниць небезпечне насампред для немовлят. До речі, приблизно раз на два місяці під час аналізів ми виявляємо перевищення нітратів у питній воді.

Друга проблема – це жорсткість, тобто у воді є багато солей кальцію і магнію, які потім відкладаються в організмі людини у вигляді каменів. У воді централізованого водопостачання жорсткість майже у нормі, а ось у криничній воді таке буває дуже рідко.

Третя проблема – бактеріологічне забруднення, особливо у криницях громадських.

Отож, зважаючи на все вищесказане, поради лікарів щодо вживання води залишаються традиційними: аби уникнути, принаймні, кишково-шлункових інфекцій, пийте кип’ячену воду.
Редактор: admin
11-08-2005, 19:46
Коментарів 0 Переглядів 2 185

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.