RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Ріст злочинності серед підлітків завжди викликає тривогу, адже йдеться про покоління, яке починає життя з конфлікту із законом. І стосується це не дріб’язкових правопорушень, а скоєння тяжких злочинів.

Оперативникам допомогли будиночки на снігу

Про те, що у Ропчі Сторожинецького району знайдено труп літньої жінки, повідомили міліцію працівники сільської ради – на тілі були сліди насильницької смерті.

– Сталося це вранці третього березня, – розповідає заступник начальника райвідділу міліції Володимир Савчук. – Коли ми з оперативною групою прибули на місце події, а це було далеко від села, в лісі, то побачили на землі жінку, яка лежала обличчям донизу, зверху вона була накрита хусткою. Коли тіло перевернули, то замість обличчя побачили суцільне криваве місиво. Неподалік від вбитої лежала палиця – знаряддя вбивства.

Загиблою виявилася 75-річна пенсіонерка Ольга Беженар, яку в селі називали Лисицею – жінка самотньо мешкала далеко в лісі. Хто міг замахнутися на її життя, було невідомо, адже покійна була доброю людиною і, що головне, небагатою. Але оперативники діяли професійно і вже ввечері встановили й затримали зловмисників. Вбивство скоїли двоє підлітків – семикласник Костянтин Б. і шестикласник Андрій Д. А "вийшли" на них за декількома обставинами. Одна з них – малюнок будиночка на снігу, який означав, що зловмисники, чекаючи на жертву, гаяли час з допомогою ось такої творчості. Але сам по собі цей "витвір" навряд чи допоміг би слідству, якби аналогічний малюночок оперативники не побачили на подвір’ї одного з хлопчаків, який і підозрюється у вбивстві.

– Підлітки перед тим, як вбити пенсіонерку, – продовжує В.Савчук, – вирішили обікрасти її будинок, бо бачили, як бабуся заходила до сільського магазину. Звісно, грошей у хаті не було. Вирішили чекати на повернення пенсіонерки, сподіваючись, що та, можливо, ходила в село за пенсією. Для нападу використали палицю з огорожі літнього табору для худоби. Першим нібито удару завдав молодший Андрій Д., а потім до вбивства долучився і його старший товариш. На запитання, чому пішли на злочин, хлопчаки відповіли, що хотіли грошей, але навіщо вони їм, переконливої відповіді ми так і не почули. У пенсіонерки вони забрали усього 12 гривень. Зважаючи на їхню поведінку, вони перші два дні ніби переживали за те, що накоїли, але потім якогось каяття я в них не бачив. Але слідство триває.

Різав кішок і собак

Старший із підозрюваних народився у багатодітній сім’ї, де є восьмеро дітей. Уроки в школі відвідував рідко.

– Контролювати кожного учня ми не можемо, – ділиться директор школи Василь Герчіу. – Батьки повинні знати, де перебувають їхні діти після уроків, чим вони займаються. На жаль, у багатьох сім’ях, зокрема і тих, де народилися наші "герої", ситуація вийшла з-під контролю. Як правило, ніхто з батьків неблагополучних сімей на батьківські збори не ходив. Їхні діти книжок не читають, тиняються шинками і виховуються на телевізійних бойовиках. Приміром, у нас 111 дітей виховуються дідусями й бабусями, бо батьки на заробітках за кордоном. А стареньких можна й не слухатися. Ми не знімаємо з себе вини за те, що сталося, але більша відповідальність все-таки – на батьках.

Як розповіла нам класний керівник Костянтина Б., хлопчина не вирізнявся потягом до навчання:

– У п’ятому класі він якось побився з товаришем. Я розняла їх, але це не сподобалося Кості, і він підняв на мене руку, щоби вдарити, але не наважився.

За словами одного з хлопчаків, Костя вбивав кошенят і щенят, відрізав їм голови, клав у скляні банки і закопував їх на місяць, а потім відкопував – хотів бачити, що з ними. Іншого разу штовхнув одного з хлопчиків на прив’язаного собаку, і той вкусив підлітка за вухо. Підтвердила жорстоке поводження з тваринами і мати хлопчика:

– Коли синові було чотири чи п’ять років, я купила два десятки курчат. Приходжу якось додому і бачу, що всі курчата без голів валяються.

Що ж до шестикласника Андрія Д., то він школу відвідував і непогано вчився. Ходили хлопчаки і в приміщення колишньої школи, де є комп’ютери. Коштує це дві гривні за годину. До речі, як сказали батьки підлітка, син останні два тижні до скоєння злочину постійно просив у них грошей. Навіщо вони йому були потрібні, у нього ніхто не цікавився. Нині ж обидва підозрювані перебувають у дитячому відділенні обласної психлікарні.


Коментарі

Анатолій Чеботар,

начальник служби

у справах неповнолітніх Сторожинецької райдержадміністрації:

– Із 30 тисяч неповнолітніх району, 608 дітей проживають у надзвичайно складних умовах, 36 сиріт, 105 дітей позбавлені батьківського піклування, є 1664 багатодітні сім’ї. Зареєстровано наразі й 107 неблагополучних сімей, хоча їх є набагато більше. На фінансування служби закладено в бюджет всього 1500 гривень. Замість не менше десяти працівників, які мали би бути у штаті служби, є лише один начальник. Я фізично не можу впоратися з обов’язками. А працювати є над чим – у нас є діти, які не вміють ні читати, ні писати, не мають свідоцтв про народження, жебракують, живуть впроголодь.

Що ж до правопорушень, скоєних неповнолітніми, то вже від початку року зареєстровано 22 злочини, тоді як за весь 2004 рік – 19. Здебільшого це крадіжки, але нещодавнє вбивство у Ропчі – серйозне попередження всім. Як бачите, велике почалося з малого – знущання з тварин. До речі, подібний випадок стався торік і у Давидівці, де двоє юнаків, один з яких неповнолітній, перебуваючи в алькогольному сп’янінні, палицями вбили собак на обійстях у чотирьох односельчан. На суді з’ясувалося, що причиною такої неадекватної поведінки хлопців стало… гарчання собак – це їх розсердило. Суд засудив обидвох до 100 годин громадських робіт, взявши в них підписку про невиїзд. Але ніхто не може гарантувати, що засуджені завтра не замахнуться на людське життя. Тому приділяти серйозну увагу профілактиці правопорушень серед неповнолітніх потрібно якнайшвидше.


Руслан Гетьман,

прокурор району:

– Хотів би наголосити на тому, що чинне законодавство передбачає покарання й для тих батьків, діти яких скоїли тяжкий злочин. Трактується це як злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків з догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки. За такий вид злочину передбачено покарання: обмеження волі від двох до п’яти років або позбавлення волі на той самий термін. Таку кримінальну справу нами вже порушено стосовно батьків неповнолітніх з Ропчі, які підозрюються в скоєнні вбивства пенсіонерки. Якщо вину цих школярів буде у суді встановлено, їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 15 років, за умисне вбивство. Якщо ж суд визнає, що ці неповнолітні неосудні, то винуватців злочину ізолюють у спеціальні навчально-виховні установи закритого типу, де вони можуть перебувати до трьох років.

Редактор: admin
15-04-2005, 10:48
Коментарів 0 Переглядів 1 939

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.