
Стрімко та несподівано зросли ціни на цукор – за кілограм солодкого продукту у магазинах та на ринках міста просять вже по 4,5 гривні.
– Нинішнє подорожчання цукру на ринку пов’язане із підвищенням закупівельних цін, – каже Наталя АСАУЛКО, заступник начальника організаційно-методичного відділу державної інспекції контролю за цінами в Чернівецькій області. – Скажімо, Чернівецький цукрозавод відпускає продукцію вже по 4,2 гривні за кілограм, а Крижопільський, що на Вінничині, – по чотири гривні. Нині не сезон, і запасів цукру в Україні достатньо, але на 150% зросли ціни на світовому ринку цукру. Державою врегульовано лише мінімальний рівень цін на цукор, а максимальний – ні. Тому виробник може підвищувати ціну, якщо вважає за необхідне.
Міністр агрополітики України заявив, що український цукор може "витекти до Росії, оскільки там він коштує дорожче". За словами міністра, Україна цілковито забезпечена цукром власного виробництва на сезон, і навіть із запасом. Але за таких обставин цілком ймовірно, що цукор дорожчатиме й надалі – влітку кілограм цукру може коштувати долар.
Подорожчання гречки до чотирьох гривень за кілограм продавці також пояснюють підвищенням гуртових цін. Першими дорожче почали купувати гречану крупу покупці на ринку "Центральному". Однак з початку тижня кілограм гречки коштував чотири гривні вже у всіх торгових точках міста.
З овочів найбільш суттєво подорожчала картопля. Тепер її середня ціна на ринках і в магазинах міста становить чотири гривні за кілограм. Схоже, справджуються минулорічні прогнози, коли пророкували подорожчання картоплі майже до п’яти гривень за кілограм. Подекуди подорожчала на 50-70 копійок і свіжа капуста – на ринку "Нижній" кілограм продають за три гривні.