
Та як би мило ваші гості не спілкувалися, не забувайте, що семеро одного не чекають довше 15-20 хвилин. Отож, запрошуйте гостей до столу.
Якщо у вас зібралися "всі свої", вони самі виберуть місце за столом. А ось гостей малознайомих краще розсадити за правилами. Нагадуємо, що чоловіка не варто садити поруч із дружиною, жінку – із жінкою. Найбільш почесні місця за столом – праворуч і ліворуч господарів.
"Мелодія" вечірки залежить від того, як вміло ви "диригуєте" бесідою за столом. Підтримуйте будь-які легкі "мотиви": веселі історії, спорт, анекдоти і м’яко переривайте того, хто втягує компанію у гострі політичні чи релігійні дискусії, розмови про хвороби, багато говоріть про себе та свою родину, про людей, яких за столом не знають.
А тепер про їжу. Тут також існують свої правила. Страви на загальному великому тарелі підносять гостю зліва, а порційні – справа. З правого боку забирають тарілки і прибори, замінюючи їх чистими. Пригощаючи гостей, не переборщіть: більше двох разів одну страву не пропонуйте. Не варто також з’ясовувати, чому гість залишив їжу на тарілці.
Як дати гостям зрозуміти про закінчення прийому? Виховані люди довго не затримуються після кави. Із тими, хто не поспішає, можна завести розмову про плани на завтра. Якщо і цього недостатньо, зауважте: "Шкода, що сьогодні ми не можемо довго спілкуватися. Зробимо це іншого разу".