RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » Отруїлися домашньою тушонкою: на Буковині зафіксували випадок ботулізму



У Чернівецькій області у травні був зафіксований випадок ботулізму.

Про це molbuk.ua повідомили у Центрі профілактики та контролю хвороб у Чернівецькій області.



Загалом по Україні у травні 16 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм — переважно після вживання домашньої продукції з риби та м’яса. Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві.

Випадок ботулізму у Чернівецькій області зафіксували 16 травня.

Людина потрапила до Чернівецької обласної лікарні у стані середньої важкості.

За епідрозслідуванням виявили, що отруїлися м’ясною тушонкою домашнього приготування.

У Чернівецькій області за останні десять років було зафіксовано 26 випадків ботулізму. Найбільшу кількість хворих реєстрували у 2014 році — 7 випадків. Відтоді кількість хворих зменшувалася. У 2022 році на ботулізм захворіла одна людина, у 2023 році — жодного хворого.
Смертельних випадків не було зафіксовано.

ДОВІДКА

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, грибів, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню), якщо при приготуванні порушенні санітарні правила приготування чи зберігання, через недостатню стерилізацію консервів; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення, зберігання та реалізації.

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, а далі інші симптоми – м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
19-06-2024, 10:27
Коментарів 0 Переглядів 2 180

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.