RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Те, що ми їмо, може значно підвищити або знизити ризик розвитку певних захворювань. Це стосується й інсульту - небезпечного для життя стану, який виникає, коли припиняється кровопостачання частини мозку. Його провокує високий артеріальний тиск.

Про те, які продукти здатні призвести до гіпертонії та, як наслідок, до інсульту, розповідає Express.



Вживання якого продукту варто обмежити

Високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину - це два найбільші фактори ризику інсульту та інфаркту.

"Кількість солі у вашому раціоні особливо важлива, тому що надмірна кількість збільшує ризик високого кров'яного тиску. За даними громадського здоров’я Англії, це один із найважливіших факторів ризику, який людина може самостійно зменшити", - каже лікарка Сара Джарвіс.

Сіль підвищує артеріальний тиск, змушуючи організм утримувати більше води, чинячи тиск на стінки кровоносних судин.

"Надлишок рідини тисне на стінки артерій, які несуть кров від серця до тіла. А це призводить до підвищення артеріального тиску. Він може призвести до затикання артерій, які постачають кров до вашого мозку, іншими словами, до інсульту", - пояснює лікарка.

Яких продуктів варто уникати

Джарвіс рекомендує уникати продуктів з високим вмістом солі.

"Перероблені та копчені продукти, такі як салямі, копчена риба, м’ясні делікатеси та ковбаси, містять дуже багато солі. Також варто відмовитись від солоних закусок, таких як чипси та горіхи", - додає лікарка.

Вона також попереджає про менш очевидні продукти, які містять багато солі.

"Велика частина солі, яку ми споживаємо, надходить із менш очевидних джерел - консервовані супи та рагу, підливи, соєвий соус, кетчупи, закуски та соління, піца, готові страви та навіть хліб. Тому важливо вибирати продукти з меншим вмістом солі, щоб зменшити ризик інсульту", - зауважує Джарвіс.

Лікарка також зазначає, що регулярні фізичні вправи та підтримка здорової ваги допоможуть тримати кров’яний тиск і рівень холестерину під контролем.

"Хоча куріння не підвищує артеріальний тиск, це ще один дуже важливий фактор ризику інсульту", - каже медик.

Симптоми інсульту:

обличчя - один бік опущений, людина не може посміхнутися, або її рот чи очі опускаються при цьому
руки - людина, з підозрою на інсульт, не зможе підняти обидві руки та утримати їх, може виникати оніміння
мовлення стає невиразним або спотвореним, можуть виникати проблеми із розумінням

Якщо підозрюєте, що у людини стався інсульт, зателефонуйте на швидку допомогу.

Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
19-02-2024, 00:30
Коментарів 0 Переглядів 2 017

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.