В Україні вперше святкуватимуть Різдво за новим календарем - 25 грудня. Тож і різдвяний піст розпочинається на два тижні раніше. Триватиме він від сьогодні й аж до Святвечора.
Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Інни Лебеденко.
В чому сенс різдвяного посту: пояснення священникаВіряни пояснюють, що дотримуються посту, аби зустріти Різдво з чистою душею. Піст - це не про їжу, а про час, коли молитва має особливу силу.
"Потрібно розуміти, що цьогоріч піст унікальний для нас через виклик війною. Як у пості ми отримуємо перемогу над шкідливими звичками, над пристрастями, над злом. Так само ми можемо молити Бога про те, щоб ми отримали перемогу і над зовнішнім ворогом", - каже священник ПЦУ Михайло Омелян.
Священник ПЦУ Михайло ОмелянТа й до того ж різдвяний піст не такий суворий, як великодній. Варто відмовитися лише від їжі тваринного походження. У певні дні навіть можна пити вино і їсти, наприклад, рибу. А самих пісних страв лише в українській кухні стільки, що можна не повторитися жодного разу за всі 40 днів.
Смачні вареники під час постуТСН зустрілася з кулінарною експерткою Іриною Рудневською. Вона каже, що вареники можна приготувати і без сметани та вершкового масла. А квашенина, яку українці вже встигли підготувати до зими, легко може стати основою.
Квашену капусту Ірина Рудневська радить змішати зі свіжою. Замість сала для засмажування будуть печериці. Гриби, а також овочі, фрукти, бобові й каші - все це можна їсти під час різдвяного посту.
Процес приготуванняТісто на вареники експертка готує заварне, тобто на воді. Для начинки - цибуля, капуста, журавлина. Хоча варіацій того, що покласти всередину, крім капусти, безліч. Причому і солодких, і солоних.
"Це лише одна з багатьох простих, але водночас смачних страв. І на наступні 39 днів їх можна знайти ще чимало. Головне - пам'ятати, що піст - це, звісно, і про їжу, але не тільки", - каже кореспондентка ТСН Інна Лебеденко.
Піст має бути корисним, а не шкідливимДієтологи наголошують, що піст має бути корисним, а не шкідливим.
"Люди, яким не можна точно постувати - це діти, особливо до 14-16 років, залежно від метаболізму. Це, звісно, вагітні жінки, жінки, які годують грудьми, які планують вагітність, щоб не зайти в якісь дефіцити, особливо амінокислот, які ми під час посту й так не отримуємо", - каже лікарка-дієтологиня Яна Музира.
Церква робить також послаблення для військових на передовій і людей, які мають хронічні захворювання.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
15-11-2023, 23:10
0
848