14 листопада відзначають Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. В останні роки дедалі частіше говорять про епідемію цукрового діабету.
– За даними ВООЗ, у світі понад 200 млн осіб із цим діагнозом, і з кожним роком їх стає все більше, – каже Анастасія ФУКС, лікарка ендокринолог консультативно-діагностичного (поліклінічного) підрозділу Чернівецької обласної клінічної лікарні. – Це відбувається тому, що ми споживаємо більше калорій, ніж витрачаємо, недостатньо рухаємося і пропускаємо сигнали, які подає нам організм. Якщо говорити про Україну, то стрес, зокрема пов’язаний із війною, не додає оптимізму у боротьбі з цією недугою.
Разом з Анастасією Леонідівною ми спробували розвінчати найпоширеніші міфи про цукровий діабет.
Міф 1. Якщо їсти солодке, точно буде цукровий діабетІмовірно, цей міф з’явився від слова "цукор" – начебто цукровий діабет означає, що треба їсти щось солодке для його виникнення. Надлишкова кількість цукру призводить до ожиріння, а ожиріння – це фактор ризику цукрового діабету. Тому опосередковано солодке спричинює цукровий діабет – але не напряму.
Міф 2. Якщо в мене немає симптомів діабету, я не хворий
Нині в Україні є тенденція: лікар встановлює діагноз "цукровий діабет", коли пацієнт вже мав його до цього протягом трьох-семи років. Тому важливо у плановому порядку ходити на медогляди, обстежуватись, вимірювати глюкозу.
Міф 3. Якщо рівень цукру натще в нормі, діабету в мене немаєОкрім цукру натще, потрібно вимірювати, як підіймається глюкоза після прийому їжі, через годину та дві години після споживання їжі. Для цього роблять глюкозотолерантний тест із навантаженням 75 г глюкози. Також здають глікозильований гемоглобін, який показує, як змінювалась глюкоза протягом останніх трьох місяців.
Міф 4. Цукровий діабет 2-го типу – інсулінонезалежний, тому його лікують тільки таблеткамиДійсно, протягом тривалого часу лікування цукрового діабету другого типу обмежується таблетками. Але з часом підшлункова залоза виснажується, і часто потрібно переходити на інсулін.
Міф 5. Інсулін викликає звикання навіть при однократному введенніІнсулін – це не наркотик, він не викликає звикання. Є стани, коли замість таблеток треба використовувати інсулін: наприклад, гестаційний діабет, гострий інфекційний процес або хірургічна операція. Але потім, найімовірніше, пацієнта переведуть на таблетовану форму протидіабетичних засобів.
Міф 6. Гречка не підвищує цукор, тому її можна їсти в необмеженій кількостіГречка – такий самий вуглевод, як картопля чи рис. Тому велика кількість гречки так само небезпечна (як фактор ожиріння), як інші вуглеводи у великій кількості.
Міф 7. Мед можна використовувати замість цукруМед – це фруктоза і глюкоза, до того ж не об’єднані. Тому, на відміну від звичайного цукру, мед надзвичайно різко підвищує глюкозу в крові. У чайній ложці – 5 г цукру, а в чайній ложці меду – 20 г цукру. Тому з медом потрібно бути обережними. Важливо!
– У разі будь-яких підозр на цукровий діабет зверніться до сімейного лікаря або лікаря-ендокринолога, – радить Анастасія Фукс. – Навіть якщо діагноз підтвердиться, вчасна діагностика, лікування та дотримання рекомендацій лікаря допоможуть вам жити повноцінним життям.
Симптоми, які мають насторожити:- спрага та сухість у роті (людина п’є набагато більше, ніж раніше, іноді до 3-5 л
на день);
- різке зниження ваги без причини;
- постійна втома, дратівливість, слабкість, сонливість;
- прискорене і рясне сечовипускання;
- раптові напади нудоти та блювання;
- оніміння рук і ніг, відчуття поколювання в пальцях;
- постійне відчуття голоду;
- погане загоєння ран;
- сверблячка шкірних покривів;
- погіршення зору.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
14-11-2023, 14:15
0
4 034