RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


В Україні діє воєнний стан та загальна мобілізація, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки формують мобілізаційний резерв, займаються обліком та відправкою чоловіків до навчальних центрів, звідки їх розподіляють по підрозділах. Всі чоловіки мають регулярно оновлювати інформацію про себе. Розповідаємо, які дані збирають ТЦК та про що їх треба повідомляти.

Про це повідомляє НВ.



Під час загальної мобілізації та воєнного стану в Україні військовозобов'язаними вважаються всі чоловіки від 18 до 60 років. Вони можуть бути мобілізовані примусово, якщо не мають права на відстрочку.

Відстрочка надається і гарантується чоловікам автоматично, якщо у них є хоча б одна підстава, передбачена законодавством, ТЦК лище підтверджують її, і з цим документом потім можна приходити на уточнення даних. Для уточнення даних є дві підстави ― отримання повістки, коли чоловіків викликають у ТЦК та обов’язкове уточнення, передбачене законом.

Як пояснив Leopolis керівник Львівського обласного ТЦК полковник Олександр Тіщенко, повістка про уточнення даних ― це не завжди значить мобілізація.

Повістка про уточнення даних створена для оперативного оновлення особистих даних військовозобов'язаних. Згідно з чинним законодавством кожен військовозобов'язаний обов’язково мусить повідомляти ТЦК оновлену інформацію про:

склад сім'ї;
стан здоров’я;
зміну місця роботи;
зміну місця проживання;
контактні дані, тощо.
"Якби чоловіки це робили завчасно і регулярно, то б однозначно порядку було більше в їх облікових справах і ніхто не смикав би людей надаремно", ― підкреслив начальник ТЦК.

Яку інформацію збирає ТЦК і які документи брати

Адвокатка Наталя Лісова підкреслила, що призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні оновлювати інформацію про себе згідно з законодавством ― наприклад, протягом семи днів оновлювати зміну облікових даних.

Таким чином, юристка зазначає, що в семиденний строк чоловіки зобов’язані повідомити органи, в яких вони перебувають на військовому обліку, зміни, що відбулися в наступних персональних даних:

прізвище;
власне ім'я;
по батькові;
дата народження;
місце народження;
стать;
місце проживання та місце перебування;
відомості про батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників та інших представників (прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), дата народження);
відомості про сімейний стан особи та членів її сім'ї (прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), а також дітей);
реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон (серія, номер, дата видачі, орган, що видав, строк дії);
відомості про громадянство;
відомості про документи, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою;
відомості щодо визнання особи недієздатною (поновлення дієздатності);
відомості про зайнятість (код підприємства, місце роботи, посада);
реєстраційний номер облікової картки платника податків;
відцифрований образ обличчя особи;відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України;
відомості про освіту та спеціальність;
відомості про стан здоров’я (у тому числі про встановлення, зміну групи інвалідності), що збираються з метою визначення придатності для виконання військового обов’язку;
відомості про притягнення до кримінальної відповідальності (повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення);
відомості про розгляд судом кримінальної справи, вирок, що набрав законної сили;
відомості про наявність (відсутність) судимості;
унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
відомості про право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Після отримання повістки або у разі зміни облікових даних чоловіки або особи, що їх представляють, мають надати у ТЦК документи, що підтверджують ці зміни.


Список змін, який треба мати на увазі переважно дає уявлення, які документи необхідно надавати, проте варто уточнити деякі особливості.

Особи з інвалідністю надають документи про наявність інвалідності для підтвердження відстрочки.

У разі зміни місця навчання ВНЗ зазвичай надсилає довідки про навчання до ТЦК до жовтня, що гарантує право на відстрочку від мобілізації.

У разі зміни роботи, працедавець, який веде облік військовозобов'язаних, надсилає дані про чоловіків у ТЦК.


Інформацію про притягнення до кримінальної відповідальності, вирок суду та наявність судимості надають чоловіки або їх представники. Якщо злочин класифікувався як тяжкий, такий чоловік виключається з військового обліку.

Інформацію про наявність судимості за законом ТЦК запитує у Національної поліції.

Відомості про право на відстрочку включають у себе як витяг, який надавався ТЦК раніше ― він підтверджує наявність такого права, так і заяву на відстрочку із пакетом документів, які підтверджують наявність підстави на неї.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
19-08-2023, 12:00
Коментарів 1 Переглядів 4 679

Теги -
Hаписав: Новоселиця, Коментарів: 0, Новин: 0, 19 серпня 2023 13:43
В новині:
Для того щоб надати оновлену інформацію про стан здоров'я людина може взяти направлення сімейного лікаря і піти здати аналізи та зробити УЗД у державній лікарні.
А не тролити людей ВЛК.
А там швидко виясняють стан здоров'я.
15 хв. І здоровий. Як той хлопець з Одеси.

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Подія стала завершальним заходом XV міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩