Вересень – це розпал виноградного сезону. На ринках можна придбати сині, зелені, рожеві грона соковитих ягід. Те, що виноград корисний, сумнівів не викликає. Але у народі побутує низка міфів про цей красивий плід, які ми спробуємо спростувати.
Про це йдеться у публікації "МБ".
1. Виноград можна їсти всім.
Ця осіння ягода доволі важка для організму. Вона містить легкозасвоювані вуглеводи (глюкоза+фруктоза), що швидко вбираються в кров і підвищують рівень інсуліну. Тому всім, у кого слабка підшлункова залоза, є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, а також цукровий діабет або надлишкова вага, від уживання цих ласощів навіть у малих дозах краще утриматися.
2. Винограду можна їсти, скільки хочеш.
Норма винограду для здорової дорослої людини – 10-15 великих ягід на день. Навіть за умови, що на поїдання винограду немає протипоказань, 500 г на день – це вже багато, не кажучи про 1,5 кг! Це надто велике навантаження для організму. Тому, якщо ви вирішили влаштувати розвантажувальний день, поїдаючи тільки виноград, відмовтеся від цієї ідеї. Оберіть для цього іншу ягоду або фрукт.
3. Кісточки винограду шкодять, тому треба їсти ягоди без них.
Насправді у кісточках винограду містяться вітаміни А, Е, К і природні олії, що сприяють зміцненню клітин і омолодженню організму. Тому дієтологи радять їсти ягоди з кісточками та зі шкіркою. Остання, до речі, сприяє очищенню кишківника від шлаків.
4. Кишмиш – найбезпечніший сорт.
Кишмиш – це штучно виведений сорт винограду. Своїй славі він зобов'язаний тим, що в його ягодах немає кісточок (що насправді не зовсім добре). Але навіть у свіжозібраних ягодах міститься лише 30-50% тих корисних речовин, які є у звичайному винограді. До того ж заморський, привезений зі інших країн, кишмиш зазвичай рясно оброблений хімікатами. А це аж ніяк не безпечно для організму.
5. Від винограду товстіють.
У цьому міфі є частка правди. Справа в тому, що виноград багатий на вуглеводи. Але потовстієте ви чи ні, залежить від здатності вашого організму засвоювати ці вуглеводи. Крім того, гладшають не від самого винограду, а внаслідок підвищеного апетиту, який виноград розвиває. Якщо вживати його у міру, шкоди для фігури не буде. Якщо ж заїдати виноградом ситну трапезу, плюс на вагах гарантовано.
6. Світлі сорти винограду калорійніші, ніж темні.
Калорійність та енергетична цінність і темного, і світлого винограду приблизно однакова. Якщо ж хочете зміцнити серце та нирки, дієтологи рекомендують регулярно вживати темні ягоди. А вивести пісок із жовчного міхура та почистити нирки допоможе світлий виноград.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
16-09-2021, 16:21
0
4 914