RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За участь у «Червоній руті» Бурмаку повинні були виключити з вузу

Ірина Білик, Марічка Бурмака, "ВВ", "Брати Гадюкіни"… Усіх цих зірок об’єднує перший фестиваль "Червона рута", який відбувся 18-24 вересня 1989 року в Чернівцях. Концерти тривали замість одного два дні, закінчувалися пізно ввечері. Конкурсні програми у жанрі поп- та рок-музики відбувалися у Літньому театрі, а конкурс авторської (бардівської) пісні та співаної поезії організатори винесли далеко від центру міста, до одного з парків.
Учасники першого фестивалю поділилися з "МБ" спогадами про "Червону руту" 1989 року. Будучи зараз відомими зірками, вони зізналися, що фестиваль у Чернівцях став знаковим у їхньому житті. Так, із Харкова на фестиваль приїхала юна Марічка Бурмака. "Червона рута" змінила свідомість дівчини і вплинула на її подальшу пісенну кар’єру.
Білик не впустили
до готелю "Буковина"
– 1989 року я приїхала до Чернівців на перший фестиваль "Червона рута", – розповідає співачка Марічка БУРМАКА. – Мені було 18 років, я була студенткою Харківського університету. Виконала пісню на вірші Олександра Олеся. Знаєте, після цього у мене були великі проблеми в університеті, я була на межі виключення. То був важкий період, коли скрізь чулося слово "бандеровцы"… І виступ на "Червоній руті" був справжнім відважним вчинком. Після виступу почала активно вивчати українську історію, досліджувати архіви. Зрозуміла, що артист своєю творчістю, своїми діями повинен берегти Батьківщину. І тоді, і зараз є артисти, які несуть національний дух. Інша річ у тім, що їх рідко побачиш на екранах. Це сумна правда життя. Не кажу, що все випущене мною позначено неймовірним знаком якості, але я підношу національне. Від початку своєї творчості я не зрадила себе, не зрадила людей, які чекали від мене патріотичних пісень, я не змінила мову, цінності, не пропагую те, що розбещує дітей.
Тоді у Чернівцях я зрозуміла: якщо ти українець, патріот, якщо ти просто людина, ти завжди говоритимеш правду і будеш докопуватися до неї. На жаль, на нашу культуру, на історичні постаті плювали всі, хто міг. А ми не повинні дозволити принизити себе.
Виступила на фестивалі й Ірина БІЛИК. Запам’ятався її одяг. Вона вийшла на сцену у відвертому "шароварному" українському стилізованому костюмі. Живучи в готелі з поганими умовами, Ірина Білик захворіла і, на її думку, невдало виступила на конкурсі. Хоча вже тоді вона змогла привернути до себе увагу. Участь у "Червоній руті" 1989 року була першою і останньою участю Ірини в конкурсних акціях.
– Добре пам’ятаю дні, проведені у Чернівцях 1989 року. Пригадую бар, де я їла манну кашу (будівля банку на розі вулиць О. Кобилянської та Шевченка, – ред.). А до готелю "Буковина" мене навіть не впускали. Я була хвора і не могла зайти до готелю. Там жили Тарас Петриненко, Олександр Тищенко, Тарас Мельник, журі фестивалю. Коли приїжджаю до Чернівців, завжди згадую ту манну кашу в барі на кутку та тішуся з того, що зараз маю можливість зайти у готель "Буковина", де мене навіть просять сфотографуватися та бути найкращим гостем. Хочу бути на сцені такою, щоби мене завжди пропускали у затишні готелі.
Касету з фестивальних пісень писали наживо
– "Червона рута" – один із найбільш знакових фестивалів в українській музичній культурі, – розповідає лідер гурту "ВВ" Олег СКРИПКА. – До 1989 року в країні не було справжніх музичних конкурсів, тож ми їздили з хлопцями із "ВВ" виступати до Росії на фестивалі "Сырок". А потім відбулася "Червона рута" – і це був справжній прорив у нашій культурі.
Ми відразу вирішили взяти участь у фестивалі. На жаль, з нами на виступ не поїхав один із співзасновників "ВВ" Юрій Здоренко. Тож виступили ми не дуже вдало. Проте справжнім сюрпризом для нас стала касета, яку випустила фірма "Кобза". Сюди увійшла наша рок-пісня "Танці", а записували її наживо під час нашого виступу. Було приємно. Касета розповсюдилася в українській діаспорі, зокрема Канаді. Так "Червона рута" відкрила українській пісні дорогу в світ. Пригадую, на фестивалі була дуже гарна рок-тусовка. Загалом у рок-змаганнях брали участь відомі гурти "Зимовий сад", "Брати Гадюкіни", "Квартира №50", "Слід" (Юрій Товстоган) та багато інших. А члени журі просто були приголомшені такою кількістю рок-учасників. Це було єднання української музики.
Валерія ЧОРНЕЙ
3-09-2009, 10:45
Коментарів 0 Переглядів 2 694

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.