RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Привіт, диктатуро!


У четвер парламент за п’ять хвилин посилив захист суддів та міліціонерів та ввів жорсткі обмеження на проведення масових акцій, свободи слова, мирних зібрань, фактично перетворивши країну на диктатуру. Громадськість вкрай обурена.

Законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", який піднятими руками підтримали 235 нардепів від Партії регіонів, Компартії та окремі позафракційні, уже встигли назвати найбільш ганебним в історії України. А ситуацію в країні після ухвалення нового закону народний депутат Анатолій Гриценко назвав "близькою до того, що відбувається у Північній Кореї".

На Майдан у шоломі не вийдеш – арештують

Віднині українцям забороняється їздити в автоколонах з більш ніж п’ятьма авто без узгодження з МВС – за це новий закон передбачає штраф 850 гривень чи навіть позбавлення права керування автомобілем до двох років.

Не можна буде приходити на масові акції у масках чи шоломах – за це можуть оштрафувати чи навіть арештувати. А встановлення на таких акціях "малих архітектурних форм" без дозволу міліції каратиметься схожим чином.

За блокування будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади і об’єднань, громадян можуть карати в’язницею терміном до п’яти років.

Добралися політики й до свободи слова. Точніше, її придушення. Так, нові правила законодавства передбачають штраф до 5000 гривень або виправні роботи на строк до одного року за наклеп, який поширюється в Інтернеті.

За незаконне збирання, зберігання чи поширення конфіденційної інформації про суддю, його близьких родичів чи членів сім’ї, а також образу чи вчинення тиску на суддю тепер можна отримати штраф від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів чи два роки в’язниці. Максимальна санкція за аналогічні дії щодо працівника правоохоронного органу та його родичів і сім’ї – арешт на строк до шести місяців.

– Це означає державний переворот та узурпацію влади, – аналізує нововведення депутат міськради Олексій КАСПРУК. – Якщо досі це були порожні слова, то тепер влади в Україні немає, а є диктатура. Для тих громадян, які не розуміють, що відбулося: завтра таким же чином можуть прийняти рішення про заборону виїзду за кордон. Не буде вистачати грошей – ухвалять зміни до Податкового кодексу і підвищать податки. А підприємці вже за себе не зможуть боротися – їм просто не дозволять вийти на пікет, одягнути маску.

"Можуть засудити за коментар у Facebook!"

Журналістів, блогерів та громадських діячів дуже обурили такі нововведення.

– Закони, які прийняли сьогодні, – це ганьба. Це дуже схоже на те, що отак, провокуючи суспільство, влада хоче протягнути вигідні їй закони, – каже журналіст Вадим ПЕЛЕХ. – Не виключено, що "добрий цар" пожурить нерозумну челядь і не підпише одіозні закони, проголосовані руками на порушення усіх процедур. Натомість бюджет буде прийнято до виконання – "а як же, країні ж потрібно жити!" – це той "кращий" варіант, якщо таке слово доречне у нинішній ситуації. Гірший варіант – це переворот. Якщо пакет "поліцейських" законів буде підписаний, це стане останнім каменем у споруду державного апарату країни, як досі ще позиціонувала себе Україна. "Закон Колесніченка – Олійника" про зміни судоустрою і статусу суддів і "щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян" не просто запроваджує цензуру, а ліквідує конституційні гарантії свободи слова. А таких законів вони наприймали цілий "квітник". Незалежна медіа-профспілка виступила із заявою з цього приводу, звертатимемося до міжнародних журналістських організацій. Ми вивчаємо можливість проведення тренінгів для журналістів про організацію роботи у таких, фактично бойових умовах.

Блогер Микола ВОСКАЛО з Києва теж обурений ухвалами парламенту.

– Якщо розібратися по частинах, то найгірше з усього того списку – це закон про відповідальність за наклеп, – каже він. – Нині можна за статус чи коментар у Facebook потрапити до в’язниці! А більшості громадських організацій доведеться просто припинити свою діяльність.
– Щодо тези про відповідальність водіїв – це повний маразм, – продовжує блогер. – По-перше, норма про відповідальність власника авто, незалежно від того, хто був за кермом – це порушення принципів індивідуальної відповідальності за порушення. А те, що законом від власника авто вимагається доведення факту своєї відсутності за кермом – це порушення принципу презумпції.

– А ось щодо спрощення процедури зняття недоторканості з нардепів – тут і так все зрозуміло, – продовжує М. Воскало. – Я би на місці опозиції просто склав би мандати, бо голосування в Раді все одно перетворилося на фарс, а їхня присутність там жодної користі не дає. Хай краще на Майдані сидять.
Микола КОБИЛЮК

Думка
Активні люди повинні захистити свої права

Ігор БАБЮК,
політолог, громадський діяч:

– Це – повалення конституційного порядку в державі. Тобто фактично робиться все, щоби перетворити нашу країну на тоталітарну державу, в якій немає таких понять, як права людини, вільна преса, свобода слова. Якщо президент підпише ці законопроекти і вони почнуть діяти, тоді розпочнуться масові переслідування. А для того, щоб хоча би якось зберегти якийсь баланс і не призвести до кровопролиття, гадаю, президент повинен накласти вето на всі ці проекти. Хто вирішуватиме: зробило видання наклеп чи ні? Що будуть робити з тими організаціями, яких називають зараз "агентами впливу"? Фактично під контроль ставиться Інтернет. Це, як написав один із депутатів, навіть не Білорусь. Це Північна Корея.

Очікувати того, що "добрий дядько" Янукович не підпише ці законопроекти – дуже сумнівно. Гадаю, президент налаштований на те, щоб іти на повідку більшості в парламенті. Найімовірніше, ці закони будуть підписані. А спроба зламати ситуацію може навіть трапитися незабаром. Тому нині активні громадяни повин­ні мобілізуватися для того, щоб захистити свої звичайні громадянські права.
17-01-2014, 10:32
Коментарів 0 Переглядів 3 488

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.