RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ті, які живуть на одну зарплату?

Посадовці та деякі народні депутати Буковини оприлюднили доходи за 2012 рік. У деклараціях вони вказали зарплати, інші доходи, а також майно й доходи членів родин.

Із тих, хто "засвітив" доходи, 2012 року найбільше заробив голова Сокирянської РДА Василь КОЗАК: його доходи за рік – 537 тисяч гривень. Із цієї суми 400 тисяч – спадщина.

Найбільша ж серед посадовців зарплата – у голови облради Михайла ГАЙНИЧЕРУ – 15,8 тисячі гривень на місяць. Губернатор Михайло ПАПІЄВ отримує приблизно 13,5 тисячі на місць, його заступники – від восьми до 10,7 тисячі гривень.

Секретар Чернівецької міськради Віталій Михайлішин має на місяць 7,7 тисячі гривень. Заступники мера заробляють більше: від 8,6 до 9,7 тисячі, бо мають більший стаж.

Голови районних рад у Чернівцях – приблизно 10 тисяч гривень на місяць.

Голови райдержадміністрацій – 5-6 тисяч на місяць.

Дехто з посадовців торік придбав нове майно. Так нова нерухомість з’явилася в голови облради Михайла Гайничеру. У його декларації за 2011 рік у розділі "нерухомість" був прочерк, а за 2012 рік – будинок площею 310 кв. метрів.

Усі чиновники мають дорогі авто, але переважно не нові. Дехто відзначається оригінальністю – у Василя Козака у власності два ВАЗи й ГАЗ-66 (дружина їздить на Toyota Camry). Toyota RAV4 – у родинах Михайлішина, Федорука й голови Кіцманської РДА Олега Унгуряна, "Мерседеси" у Олега Унгуряна, голови Сторожинецької РДА Франца Федоровича (у родині є два), голови Глибоцької РДА Миколи Загарюка. Mitsubishi Pajero (найдешевший новий – від 260 тисяч гривень) – у Миколи Загарюка, Михайла Пазюка, у родині Максима Бурбака.
Дехто із чиновників має значні доходи, крім зарплати. Так у розділі "інші доходи" Михайло Гайничеру вказав 106 тисяч гривень, голова Шевченківської райради в Чернівцях Михайло Пазюк – 121 тисячу.

Декларації чиновників і політиків свідчать, що на Буковині є й заможні бізнес-леді, які заробляють більше за своїх чоловіків та мають чимале майно. Багатшими за своїх чоловіків є дружини-мільйонерки голови ОДА Михайла Папієва, народних депутатів Максима Бурбака й Миколи Федорука.

Є в деклараціях і певні "дивацтва".

Наприклад, дружина заступника губернатора Василя Бурлаки має авто Lexus RX450h 2012 року випуску. Таке авто коштує від 490 тисяч гривень, а сукупний дохід родини Бурлак за 2012 рік – 213 тисяч гривень.

Дружина секретаря міськради Віталія Михайлішина задекларувала автомобіль Toyota RAV4 2012 року випуску. Сукупний дохід родини Михайлішиних торік становив 180 тисяч гривень, а нова Toyota RAV4 коштує від 220 тисяч гривень.
Ігор ДОВГАНЬ

Думки науковців
"Чиновники мали б жити на саму зарплату"

Ігор ШКОЛА,
доктор економічних наук:

– Зарплата 10-15 тисяч гривень для найвищих посадовців області є достатньою для того, щоб вони жили в достатку. Але чи живуть вони лише на свої зарплати? Мало би бути так, бо нічим іншим їм займатися не можна. Однак у них є родини: дружини, діти, які часто займаються бізнесом і мають значно більші доходи. Порівняно з пересічними буковинцями, губернатор, голова облради заробляють багато. Та треба не в них забирати, а збільшувати зарплати тим, хто має 1,5-2 тисячі гривень.

Ігор БУРКУТ,
політолог:

– Різниця між найбільшими й найменшими доходами має становити не більше п’яти разів, інакше виникне соціальна напруга. В Україні ця різниця значно більша. Чиновники мали б жити на саму зарплату, бо в усьому світі їм забороняють займатися бізнесом. Але ми знаємо, що вони часто записують свій бізнес на родичів і не лише дружин і дітей. Ми живемо в період "дикого капіталізму", коли моральні норми не діють. Але цей період підходить до кінця, тому можновладцям варто замислитися над майбутнім. Життя показує, що навіть в офшорах не вдасться гроші заховати.
12-04-2013, 16:07
Коментарів 0 Переглядів 2 967

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.