RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Люди цілують руки із вдячністю»

Старший ординатор хірургічного відділення військового госпіталю, що на вулиці Червоноармійській, 47-річний Валерій Пастернак зробив тисячі операцій і врятував сотні людських життів.

– Валерій Іванович робив мені дуже важку операцію. Такого доброго і відповідального лікаря ще не бачила, – запевнила чернівчанка Марія Іванівна. – Він навідувався до мене щодня, навіть у неділю. Хвилювався, як за рідну. Навіть коли мене виписали додому, постійно телефонував, цікавився, як почуваюся. Це справжній лікар із великої літери.

– У мене виявили онкозахворювання передостанньої стадії, – розповіла ще одна пацієнтка Валерія Пастернака Ольга Петрівна. – Лікарі не наважувалися оперувати мене. Знайома порадила звернутися до військового госпіталю. Тут мене оглянули, подивилися аналізи і сказали, що оперуватимуть. Пообіцяли, що все буде добре. Я повірила цим хірургам. В операції брав участь і Валерій Іванович. Одужання було тривалим. Два тижні довелося лежати в реанімації, а потім місяць – у звичайній палаті. Валерій Іванович навідувався до мене по кілька разів на день. Нині я здорова, повернулася на роботу. І все це завдяки хірургам військового госпіталю.

"Почуваюся щасливим і задоволеним, коли операція вдалася. І дуже хвилююся, коли в пацієнта виникають ускладнення. Тоді не можу ні їсти, ні спати, – зізнався хірург. – Не маю ні вихідних, ні свят. Інколи на роботі проводжу Новий рік, Різдво, Великдень. Можуть викликати вночі. Тож я, як олов’яний солдатик, перебуваю вже 20 років на посту. За цей час зробив тисячі операцій. Ніколи не пошкодував, що став лікарем. Люди мені руки цілують із вдячністю після вдалої операції. Впізнають на вулиці, вітають із днем народження. Отримую задоволення від своєї роботи".

Син народився у військовому госпіталі

У кабінеті Валерія Пастернака висять ікони, які йому подарували вдячні пацієнти. У його родині були лікарі та військові. Валерій поєднав дві професії – став військовим лікарем. "У дитинстві хотів стати військовим пілотом. Тоді всі хлопці про це мріяли, – сміється Валерій Іванович. – Але батьки були проти. Тоді вирішив стати військовим лікарем, як мій дядько. Він розповідав мені багато цікавого про свою службу і роботу. Від цього віяло романтикою. Але військових лікарів в Україні не готували. Довелося їхати на навчання до Росії. Тоді в Союзі із цим було легше. Після закінчення військово-медичного факультету Горківського медичного інституту повернувся в Україну. Служив на Закарпатті. Наш військовий госпіталь розташовувався високо в горах. Там навіть народився мій син. Найближча лікарня знаходилася за багато кілометрів. Отож пологи прийняли у госпіталі. Пригадую, це було вранці 14 грудня, а 13-го було Андрія. Коли прийшов на роботу, товариші по службі привітали мене з народженням Андрія. Так і назвали сина".

– Коли навчався і починав служити, до військових ставилися з великою повагою. Це було дуже престижно. Йшов у формі містом із високо піднятою головою. А в магазині нас навіть пропускали без черги, – пригадує Валерій Іванович. – Військових добре забезпечували продуктами, виділяли житло, непогано платили. Хірургом почав працювати 1992 року. Відповідальність була дуже велика. У кожній ситуації треба було знаходити вихід і самостійно приймати рішення. Пригадую, врятували молодого хлопця, який вистрілив у себе на посту. Були важкі опіки, різні травми. Хоча раніше до армії брали здорових хлопців. Був дуже жорсткий відбір. Хворих взагалі не брали. А нині беруть набагато слабших, у багатьох – проблеми зі здоров’ям.

"Розслабляюся на риболовлі та грибах"


Валерій Іванович уже 10 років працює у військовому госпіталі в Чернівцях. Робить операції не лише військовим, а й цивільним. "Коли почали скорочувати армію і поменшало солдатів, адміністрація вирішила зберегти госпіталь. Оскільки тут працюють високопрофесійні лікарі. Отож почали приймати цивільних. Нині про нас уже знають, нам довіряють. Хворі приходять не лише із Чернівців і Буковини, а й із сусідніх областей. Трапляється, що робимо на день чотири-п’ять операцій. За тиждень – до 20. Бувало й таке, що вранці заходили в операційну, а виходили майже через добу. Доводиться стояти по 10-12 годин. Але під час операції не відчуваєш ні втоми, ні часу, зосереджуєшся на тому, що робиш. Єдине бажання – щоб усе було добре. Лише коли виходиш у коридор, відчуваєш, що весь мокрий і футболку можна викручувати. Ми беремося за дуже складні операції, від яких відмовляються інші хірурги. Хоча результат завжди треба прогнозувати. Ризик операції не повинен перевищувати шанс людини на життя. Тому треба все добре зважити і продумати до найменших дрібниць".
"А як розслабляєтеся після такого напруження?", – цікавлюся.

"Ходимо з колегами на риболовлю. Посидиш із вудкою на березі річки або озера – і втома минає. Полюбляю збирати гриби, – зізнається лікар. – Для щастя мені потрібно, щоб усе було добре і на роботі, і вдома. Дружина Лариса вже звикла до того, що мене часто немає. Вона переїжджала зі мною з місця на місце, діти навчалися в різних школах. Донька – майбутній фінансист, син – учень гімназії №7. Цього року Андрій виграв американську програму і навчатиметься у США. Якщо захоче стати лікарем, не заперечуватиму, допомагатиму, чим зможу. Це дуже гарна професія".
Надія БУДНА

ДОСЬЄ
Валерій Пастернак
народився 25 квітня
1965 року на Волині.
1988 року закінчив військово-медичний факультет Горківського медичного інституту.
10 років працює у хірургічному відділенні військового госпіталю у Чернівцях.
Підполковник медичної служби.
Одружений. Має двох дітей.
9-08-2012, 17:22
Коментарів 0 Переглядів 5 421


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!