RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

ТОП-10 ненародних українських пісень, створених на Буковині (ВІДЕО)

У багатьох хітів, які прийнято вважати народними, є законні автори.

Про це йдеться у публікації видання "Сегодня".

"ГАЙ, ЗЕЛЕНИЙ ГАЙ": написали за добу

Автори шлягера "Гай, зелений гай" – композитор Олександр Злотник та поет Юрій Рибчинський, а першим виконавцем став Назарій Яремчук. Ось як в інтерв'ю "Сегодня" Злотник згадував історію створення "народної" пісні: "Назарій приїхав до Юри на Куренівку (район в столиці. – Авт.) десь на першу або другу ночі і чекав, поки Юра допише текст. О шостій ранку я вручив йому ноти, Юра – вірші, ми випили по стопаріку самогону та відзначили народження нашої першої спільної пісні". За словами авторів, "Гай, зелений гай" в 1984 році звучала по 10 разів на день на республіканському радіо, але всього місяць – після цього її... заборонила радянська влада як низькохудожній твір. У результаті пісню не давали в ефір до самої незалежності. Незважаючи на це Яремчук продовжував виконувати її на концертах до самої смерті (нагадаємо, артист помер 1995 від раку).



"СМЕРЕКА": першим виконав водій

Автор слів і музики хіта "Смерека", якому цього року виповнюється 46 років – Любомир Яким (помер рік тому). Ідея створення пісні спала на думку вчителю молодших класів Любомиру Антоновичу після педради, де обговорювали питання проведення заходів до Дня Перемоги. "Пам'ятаю, випили тоді з колегами по чарочці, і я вирішив прогулятися по місту, – згадував після Яким. – На дворі стояла надзвичайно красива весна, співали пташки, а навколо дороги стояли десятки ялин". До речі, першим виконавцем "Смереки" став соліст групи "Троїсті музики" Степан Тимчішак, водій за освітою. Друге дихання хіту дав Микола Гнатюк.



"Я ПІДУ В ДАЛЕКІ ГОРИ": текст – на пачці сигарет

Перший хіт Володимира Івасюка, спочатку починається зі рядків "Я піду в далекі гори, у вечірнюю годину, і попрошу вітру зворів, аби він не спав до днини...", був створений взимку 1968 року. На той момент студент медінституту Володимир Івасюк подорожував з друзями по Карпатах, а на зворотному шляху в поїзді склав вірші, записавши їх на пачці сигарет. Мелодію ж Івасюк придумав лише через півроку, на зборах винограду під Одесою, куди відправляли студентів на практику. До речі, Івасюк у листі своєю тодішньої коханої Ніни Щербакової (звукорежисер чернівецького телебачення) зізнавався, що цю пісню присвятив саме їй.



"ПІСНЯ ПРО РУШНИК": зацікавила КДБ

Ліричну пісню про матір написали Андрій Малишко і Платон Майборода, а першим виконав Дмитро Гнатюк. При цьому ніхто з них не підозрював, що композиція "вистрілить", адже писали її похапцем для кінострічки "Роки молоді". Перший час Малишко та Майборода не могли дійти спільної думки, багато сперечалися, і робота застопорилася. Коли строки стали підтискати не на жарт, автори прискорилися і видали остаточну версію за 15 хвилин. На наступний день на кіностудії ім. Довженка записали фонограму. Зйомки вже завершувалися, як раптом "Пісню про рушник" передав "Голос Америки". Майбороду кілька разів викликали в КДБ: намагалися з'ясувати, чи не він працює на американців, а якщо не він – то хто? "Шпигуна" так і не знайшли. На студії навіть думали прибрати пісню зі стрічки, але в підсумку вирішили, що якщо фільм вийде без неї, це лише підтвердить існування цензури в СРСР.



"МІЙ РІДНИЙ КРАЙ": дебют роботи Ротару і Мозгового

Наприкінці 70-х цей хіт у виконанні Софії Ротару звучав звідусіль. Тоді ж композитор Микола Мозговий прокинувся знаменитим. Як тільки ажіотаж навколо пісні трохи ущух, багато хто став приймати її за народну. Мозковий написав "Край, мій рідний край" у місті Вижниця (Чернівецька область). Як розповідала його дочка Олена, "хто хоч раз там був, той зрозуміє, про що йдеться у пісні: з вікон відкриваються шикарні мальовничі краєвиди. Батько саме захворів тоді, але писалося йому легко". Пісня стала дебютом співпраці Ротару і Мозгового – після цього композитор написав для Софії ще багато шлягерів. До слова, вони почали дружити ще до спільної роботи, тому їх співпраця була дуже легкою і злагодженою.



"ДВА КОЛЬОРИ": надихнула хустка комсомолки

Цей хіт Олександр Білаш та Дмитро Павличко написали в 1964 році, будучи на з'їзді комсомолу. Там їм стало нудно, і вони почали оглядати зал засідання в пошуках симпатичних дівчат. Раптом Білаш перед собою побачив жінку з накинутою на плечі чорною хусткою, на якій були яскраві червоні троянди. Він сказав Павличко: "Дивися, яка хустка!", на що Павличко йому відповів: "Червоний – це любов, а чорний – це печаль". Вони втекли зі з'їзду, поїхали в Будинок творчості у Ворзелі і там за півгодини написали пісню.



"ЧЕРЕМШИНА": звучала на космічній орбіті

Пісню написали композитор Василь Михайлюк та поет Микола Юрійчук, які жили в селі Чернівецької області. Спочатку поет приніс композитору вірші, але спільна робота чомусь не склалася. Як розповідав Михайлюк, натхнення до нього прийшло навесні, коли все зацвіло, і черемха оп'янила його своїм ароматом. На одному з концертів у Києві "Черемшину" вперше почув відомий артист Дмитро Гнатюк. Він прославив пісню, і після нього хіт виконували Софія Ротару, Квітка Цісик, Олег Скрипка. А в 1997-му "Черемшина" прозвучала в космосі – вона була одним з тих творів, записи яких космонавт Леонід Каденюк взяв із собою на орбіту.



"НІЧ ЯКА МІЯЧНА": написана після дискотеки

Насправді ця пісня називається "Виклик". Її текст написав український письменник і драматург Михайло Старицький. Вірші на музику поклав композитор Микола Лисенко, який, до слова, родич Старицького. Пісня – результат безмовних почуттів Старицького. Коли вони з Лисенком приїжджали в гості в рідне село Клещенці (Черкаська область), то завжди ввечері йшли на танці. На одній із таких вечірок Старицький зустрів дівчину Степаниду, в яку закохався з першого погляду. Він приходив до неї після танців, чекав її під будинком і наспівував під ніс про те, яка ясна ніч. З дівчиною у Михайла не склалося, але пісня про романтичні почуттях завдяки обробці Лисенка пішла в маси і стала популярною. Її виконували Квітка Цісик, Олексій Горбунов, Олександр Пономарьов, Олександр Малінін і багато інших артистів. Пісня стала ще популярнішою в 1973 році завдяки фільму "У бій ідуть одні старики": там її виконав актор Володимир Талашко.



"ТЕЧЕ ВОДА": Ротару змінила дев`ять нарядів

Вперше пісня "Тече вода" прозвучала у виконанні Софії Ротару в середині вісімдесятих. "Цю композицію взяли в музичний телефільм "Монолог про кохання", де Ротару зіграла головну роль", – згадував автор музики Ігор Поклад. Цей фільм розкрив Софію Ротару не тільки як актрису-каскадерку, але і як модель: за чотири хвилини відео на пісню "Тече вода" вона дев'ять разів змінювала наряди – всі вони були в українському стилі. І це при тому, що перебудова тільки починалася. За словами Поклада, більшість пісень, написаних у співавторстві з поетом Юрієм Рибчинським, були створені вже під готову мелодію.



"ГУЦУЛКА КСЕНЯ": зараз живе в Чикаго

Знаменита пісня-танго була випущена ще в 1933 році. Мало хто знає, що оспівують у ній не якусь вигадану Ксенію або збірний дівочий образ, а цілком реальну дівчинку. Її ім'я – Ксенія Бурачинська-Данилишин, родом вона з села Шешори Івано-Франківської області, а зараз проживає в Чикаго. Їй вже 95 років. Коли маленькій Ксенії виповнилося 13, її дядько, композитор і поет Роман Савицький, написав з нагоди її дня народження пісню, яка з часом пішла в народ. "Мені не подобалося, коли мене впізнавали на вулиці", – зізнавалася сама "Гуцулка Ксеня", яка з початком Другої світової разом із родиною емігрувала до США і з тих пір приїжджала на батьківщину лише двічі.

Редактор: Микола Кобилюк
18-12-2015, 10:44
Коментарів 0 Переглядів 19 432

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!