RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Олег Тягнибок про перемогу на виборах і мовні спекуляції

Буковину 27 травня в ході об’їзду України відвідав лідер Всеукраїнського об’єднання "Свобода" Олег Тягнибок. З буковинцями він провів дві зустрічі - у Заставні та у Чернівцях, де у палаці "Юність Буковини" зібрався майже повний зал.

Перед початком зустрічі Олег Тягнибок поспілкувався з журналістами.

- Чи не 100% наших проблем від того, що відійшовши від радянської держави, ми не змінили систему влади в Україні. "Свобода" послідовно і планомірно виступає за люстрацію, тобто очищення. Має бути змінена і вертикаль влади. Зокрема, Україна має стати президентською республікою, а президент очолювати уряд і призначати міністрів. Водночас народ мусить мати можливість відкликати президента.

На місцях мають бути ліквідовані посади голів держадміністрацій. Президентська вертикаль на місцях має бути представлена прокурорами, які мають стежити за виконанням законодавства.

Місцеве самоврядування має розширити свої повноваження. Мусять існувати виконкоми та їхні голови. Ми вважаємо за необхідне провести адміністративну реформу. Від областей треба відмовитися, натомість мало б існувати 300 повітів, які напряму мали б виходити на Київ.

Детальніше новий механізм влади і форми правління розписаний у нашому проекті Контитуції.

"Свобода" також наполягає на проведенні публічного судового процесу над комунізмом, міжнародного суду "Нюрнберг-2“, над цією людиноненависницькою і українофобською ідеологією.


- Яке ваше ставлення до законопроекту про мови, через який виникла бійка в парламенті?

- Партія регіонів постійно перед виборами намагається розігрувати мовну карту, незважаючи на те, що соціологічні опитування показують, що навіть на східних теренах України питання мови не є основним. Але втративши свої позиції по всій Україні через провал так званих економічних реформ, суцільне розкрадання бюджету, неправильну кадрову політику, політичні репресії ПР розуміє, що чесним шляхом вибори виграти не вдасться. Значить, треба знову розділити Україну на дві частини і накручувати тему російської мови. Крім того, до влади привели відвертих українофобів - наприклад, негідника Колесніченка, Табачника, який зневажає все українське, руйнує освіту та демонструє навіть неповагу до українських жінок. Отож вони запропоували відверто неприйнятний закон про мови, суть якого зводиться до позбавленні держави права регулювати мовні питання, віддавши його регіонам і навіть школам. Вони нібито посилаються на Європейську Хартію мовних меншин, яка була ухвалена в Україні з фальсифікаціями. Зокрема, її неточно переклали. Адже вона стосується мов, які вимирають. А називати російську мову вимираючою не доводиться.

Тож зараз свідомо підсувають закони, які провокують протистояння в Україні.

Я об’їхав всю Україну, і запевняю, що питання мови ніде в Україні не є першочерговим. У нас немає мовних проблем, є лише бажання заробити собі політичні дивіденди.

Що ж до опозиції, то вперше за останній час мені хочеться сказати добрі слова на адресу окремих депутатів у недопущенні ухвалення таких законів.


- Як проходять перемовини між опозиційними силами про висунення кандидатів на мажоритарних округах і чи піде "Свободи" до списку об’єднаної опозиції?

- У Комітеті опору диктатурі нас об’єднує розуміння того, що лише разом можна побороти режим Януковича і змінити систему влади в Україні. Тому перемовини з нашими партнерами йдуть найтісніші. Швидше за все, у партійній частині буде участь двома колонами. Соціологія показує, що участь двох опозиційних сил - ліберальної та націоналістичною дозволить сумарно набрати більшу кількість голосів, ніж Партія регіонів і комуністи. У політиці рейтинги не додаються. 40% виборців "Свободи" відмовляться йти на вибори, якщо буде одна колона. Так само 10-15% виборців "За Батьківщину" не проголосують, якщо у списку будуть націоналісти. Тому найоптимальнішим будуть дві колони, договір про взаємне непоборювання, спільний контроль за чесними вибюорами і готовність спільно вийти на вулиці, якщо влада застосує силовий сценарій і будуть фальсифікації.

Наше завдання не просто об’єднуватися, а отримати більшість голосів у парламенті. На мажоритарних округах перемовини тривають. Вони прохадять важко, є питання, але комусь довдеться поступитися. Наприклад, "Свобода" може виграти практично всі округи у Галичині, але заради спільної перемоги віддає округи партнерам, натомість отримає округи в центрі України.

У парламенті "Свобода" має бути не в опозиції, а в більшості.А більшість може бути лише разом з нашими партнерами. Ми різні ідеологічно, але ворог у нас один - ми маємо подолати режим Януковича, змінити ситему влади, а вже потім конкурувати між собою.


- Що ви думаєте про дискусії в Інтернеті довкола висунення кандидатів від опозиції?

- Нас влада усіма способами намагається розсварити між собою. Використовують найменші дрібниці, етапи у процесі перемовин, які є дуже делікатними.

Я є противником озвучення до початку виборчої кампанії списку мажоритарників. Адже розумію, що це викличе тиск - провладні журналісти будуть з них шкіру знімати, поширювати всяку дурню в Інтернеті. І майбутні кандидати можуть отримати стільки негативу, що будуть довго відмиватися від вигадано бруду. Крім того, з кандидатами одразу почне працювати влада. На другий день у нього буде начальник податкової, представник СБУ, прокурор, начальник міліції, голова місцевої адміністрацій і будуть проводити розмови. Влада створила мажоритарну систему для того, щоб депутаи-мажоритарники голосували так, як скаже адміністрація президента. Насамперед, за зміни до Конституції, щоб за президента голосували в парламенті.

Хтось каже, що ми не хочемо обговорення. Але "Свобода" відкрита для всіх обговорень.

Журналістам ми радимо отримувати інформацію з першоджерела. Якщо є питання до висування на округах - звертатися безпесередньо до нас, а не малювати схеми, які не віжповідають дійсності.


- Чи будуть домовленості з іншими політичними партіями?

- Ми ведемо перемовини з КУНом. Ймовірно, ми запропонуємо їм місця у списку і кілька мажоритарних округів.


- Чи задовлені ви співпрацєю на Буковині?


- Мені б хотілося, щоб співпраця в межах КОДу на Буковині була б більш активною. Для нас важливо домовитися в Києві, але ще важливіше, щоб фракції на місцях голосували в унісон - в обласній, міській радах. Певні кроки у цорму були, були і дискусії. Ми зараз пебуваємона етапі інтегрування. Я не можу сказати, що в межах Чернівецької області у нас легко йдуть перемовини щодо розподілу мажоритарних округів. Але вони ще не заврешилися, то я не можу озвучити результат.
Співпраця є, але хотілося б, щоб вона була міцнішою.


- Як ви ставитеся до російської мови і російськомовного населення України?

- До росйської мови я ставлюся там само, як і до кожної мови національних меншин в Україні. Невже зараз є проблема з російською мовою в ЗМІ, книгах, побуті? Немає жодної. Зате є проблеми з українською мовою.

Не бачу проблем і з російськомовним населенням. Нам лише б хотілося, щоб воно з повагою ставилося до державної мови і в переважній більшості так воно і є. Ви можете не вірити, але 25% виборців "Свободи" - російськомовні. Тобто у нас ворожого ставлення немає. Ми лише хочемо, щоб держава все зробила для того, щоб російськомовний українецьмав можливість заговорити мовою своєї матері.
(І.Довгань)
Редактор: Igor
28-05-2012, 16:32
Коментарів 0 Переглядів 4 028

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.