RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У гімназії №6 Чернівців здивовані рішенням депутатів відмовити у присвоєнні закладу імені Олександра Доброго

У гімназії №6 у Чернівцях здивовані рішенням депутатів відмовити у присвоєнні гімназії імені молдавського правителя Олександра Доброго.

Проте директор навчального закладу Іван ІГНАТ не хоче поки що різко висловлюватися у бік депутатів. Адже, як зазначив у розмові з кореспондентом molbuk.ua, вірить, що вони ще переглянуть своє рішення, і воно буде повторно розглянуте та проголосоване на наступному сесійному засіданні.

Все ж Іван Аурелович не приховує, що така позиція депутатів є не надто добрим сигналом. А ще каже, що для гімназії носити ім’я такої постаті, як Олександр Добрий – дуже важливо.

- Наша гімназія – одна з центральних. У нас провадяться дуже серйозні міжнародні проекти. Також ми є своєрідним навчальним майданчиком для освітян-методистів. Усе, що виробляється у сфері підручників, програм для шкіл із румунською мовою навчання, у першу чергу, проходить апробацію на наших учнях, – зауважує Іван Ігнат. – Звичайно, дуже важливо, щоби гімназії було присвоєне ім’я Олександра Доброго. Бо в усьому світі майже всі навчальні заклади мають присвоєне ім’я. І ми ж не підібрали людину, грубо кажучи, десь із вулиці. Це, як-не-як, постать, пов’язана безпосередньо з історією Чернівців. Є постаті, особливо не знані у Чернівцях, а їхнє ім’я носять поважні заклади. Та слава Богу. Але у цьому випадку депутати недобре вчинили. Тому що ця справа стосується не лише школи. Це є батьки, діти, громада, врешті-решт. Причому серед ініціаторів такої пропозиції – не лише Товариство імені Міхая Емінеску, а й товариство "Україна-Молдова" та інші обласні і навіть республіканські товариства...

-Присвоєння освітнім закладам імен – неодноденна процедура, – додає керівник управління освіти Чернівецької міськради Сергій МАРТИНЮК. – Вона передбачає багато етапів, в тому числі й громадське обговорення, і погодження з адміністрацією закладу. У цьому випадку уся процедура була здійснена: проведене громадське обговорення, керівництво закладу було належним чином повідомлене. Усі підтримали цю пропозицію: батьки, вчителі школи...Проте депутати вирішили, що нам це не потрібно. Володимир Бешлей на сесії заявив, що "ви румунів більше любите, ніж нашу Україну". Почав наводити якусь вирвану з контексту інформацію, яка абсолютно не є достовірною. Я не можу пояснити такої позиції депутатів. Ще не вирішили, що будемо робити. Цілком можливо, зустрінемося з педагогічним колективом, батьками учнів, ініціаторами і ухвалимо спільне рішення.

Александру чел Бун або Олександр I Добрий заслуговує не лише на те, щоби його ім’я носила одна з гімназій у Чернівцях, а й на окремий пам’ятник, переконаний Михайло ЧУЧКО, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри етнології, античної і середньовічної історії Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича.

– Олександр Добрий належав до родини Мушатинів, які правили у Молдавії. Роки його правління – 1400-1432, – розповідає М. Чучко. – Прийшов він до влади у Сучаві, яка була на той час столицею Молдавського князівства. А прийшовши на престол Молдавії, дуже багато зробив для розвитку її державної системи, організації молдавської митрополії з центром у Сучаві. Було відкрито єпископство, організоване у Радівцях, до якого належала вся Північна Молдавія у духовному плані. Підтримував контакти з сусідніми державами, особливо з Польщею. І надав привілей львівським купцям у 1408 році щодо торгівлі і сплати мита, зокрема у Чернівцях, Хотині, Сучаві. У цій торговій грамоті вперше згадується митний пункт "поселення Чернівці". Це якраз той воєвода, який вперше згадав про Чернівці. Насправді йому варто в місті встановити пам’ятник – як тому, хто вперше згадав Чернівці, а не лише присвоїти його ім’я гімназії. Не випадково колишню вулицю Квіткову, або Blumengasse коло Панської (О. Кобилянської) назвали вулицею О. Доброго. Хоча О. Доброго – це неправильно, адже Добрий – це прізвисько. Тобто має бути вулиця Олександра Доброго, тому що насправді він Олександр Мушатин або Олександр Перший. А Добрий – це його за історичною традицією називали, щоби відрізнити від інших Олександрів. Бо ж насправді воєвод було дуже багато, і вони часто змінювалися, але не всі відзначилися тим, що їхня діяльність охопила цілу епоху.

Також більшість населених пунктів Буковини, наприклад, Кіцмань, згадуються в грамоті теж Олександра Доброго. Зокрема він підтвердив дарування своєю тещею Анастасією Кіцманя Радівецькій єпископії, а також інших сіл довкола Кіцманя, - провадить історик. - І багато сіл взагалі на території області вперше згадуються у грамотах Олександра Доброго, якими він підтверджував дарування або сам дарував – чи монастирям, чи боярам. Він був засновником кількох монастирів, наприклад, Бистріца, Молдавіца... Тобто так, це постать видатна в історії краю в тому числі. До речі, саме за ініціативи Олександра Доброго з Білгорода перенесли мощі святого Іоанна Сучавського, який дуже шанується на Буковині. Зараз ці мощі перебувають у монастирі у Сучаві. Таким чином Молдова (а, відтак, Буковина) отримали свого духовного покровителя.

Раніше повідомлялося, що Чернівецька міська рада відмовилась присвоїти Чернівецькій гімназії №6 імені молдавського правителя Олександра Доброго.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Галина Олійник
17-02-2017, 16:03
Коментарів 0 Переглядів 5 553

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.