RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У гімназії №6 Чернівців здивовані рішенням депутатів відмовити у присвоєнні закладу імені Олександра Доброго

У гімназії №6 у Чернівцях здивовані рішенням депутатів відмовити у присвоєнні гімназії імені молдавського правителя Олександра Доброго.

Проте директор навчального закладу Іван ІГНАТ не хоче поки що різко висловлюватися у бік депутатів. Адже, як зазначив у розмові з кореспондентом molbuk.ua, вірить, що вони ще переглянуть своє рішення, і воно буде повторно розглянуте та проголосоване на наступному сесійному засіданні.

Все ж Іван Аурелович не приховує, що така позиція депутатів є не надто добрим сигналом. А ще каже, що для гімназії носити ім’я такої постаті, як Олександр Добрий – дуже важливо.

- Наша гімназія – одна з центральних. У нас провадяться дуже серйозні міжнародні проекти. Також ми є своєрідним навчальним майданчиком для освітян-методистів. Усе, що виробляється у сфері підручників, програм для шкіл із румунською мовою навчання, у першу чергу, проходить апробацію на наших учнях, – зауважує Іван Ігнат. – Звичайно, дуже важливо, щоби гімназії було присвоєне ім’я Олександра Доброго. Бо в усьому світі майже всі навчальні заклади мають присвоєне ім’я. І ми ж не підібрали людину, грубо кажучи, десь із вулиці. Це, як-не-як, постать, пов’язана безпосередньо з історією Чернівців. Є постаті, особливо не знані у Чернівцях, а їхнє ім’я носять поважні заклади. Та слава Богу. Але у цьому випадку депутати недобре вчинили. Тому що ця справа стосується не лише школи. Це є батьки, діти, громада, врешті-решт. Причому серед ініціаторів такої пропозиції – не лише Товариство імені Міхая Емінеску, а й товариство "Україна-Молдова" та інші обласні і навіть республіканські товариства...

-Присвоєння освітнім закладам імен – неодноденна процедура, – додає керівник управління освіти Чернівецької міськради Сергій МАРТИНЮК. – Вона передбачає багато етапів, в тому числі й громадське обговорення, і погодження з адміністрацією закладу. У цьому випадку уся процедура була здійснена: проведене громадське обговорення, керівництво закладу було належним чином повідомлене. Усі підтримали цю пропозицію: батьки, вчителі школи...Проте депутати вирішили, що нам це не потрібно. Володимир Бешлей на сесії заявив, що "ви румунів більше любите, ніж нашу Україну". Почав наводити якусь вирвану з контексту інформацію, яка абсолютно не є достовірною. Я не можу пояснити такої позиції депутатів. Ще не вирішили, що будемо робити. Цілком можливо, зустрінемося з педагогічним колективом, батьками учнів, ініціаторами і ухвалимо спільне рішення.

Александру чел Бун або Олександр I Добрий заслуговує не лише на те, щоби його ім’я носила одна з гімназій у Чернівцях, а й на окремий пам’ятник, переконаний Михайло ЧУЧКО, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри етнології, античної і середньовічної історії Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича.

– Олександр Добрий належав до родини Мушатинів, які правили у Молдавії. Роки його правління – 1400-1432, – розповідає М. Чучко. – Прийшов він до влади у Сучаві, яка була на той час столицею Молдавського князівства. А прийшовши на престол Молдавії, дуже багато зробив для розвитку її державної системи, організації молдавської митрополії з центром у Сучаві. Було відкрито єпископство, організоване у Радівцях, до якого належала вся Північна Молдавія у духовному плані. Підтримував контакти з сусідніми державами, особливо з Польщею. І надав привілей львівським купцям у 1408 році щодо торгівлі і сплати мита, зокрема у Чернівцях, Хотині, Сучаві. У цій торговій грамоті вперше згадується митний пункт "поселення Чернівці". Це якраз той воєвода, який вперше згадав про Чернівці. Насправді йому варто в місті встановити пам’ятник – як тому, хто вперше згадав Чернівці, а не лише присвоїти його ім’я гімназії. Не випадково колишню вулицю Квіткову, або Blumengasse коло Панської (О. Кобилянської) назвали вулицею О. Доброго. Хоча О. Доброго – це неправильно, адже Добрий – це прізвисько. Тобто має бути вулиця Олександра Доброго, тому що насправді він Олександр Мушатин або Олександр Перший. А Добрий – це його за історичною традицією називали, щоби відрізнити від інших Олександрів. Бо ж насправді воєвод було дуже багато, і вони часто змінювалися, але не всі відзначилися тим, що їхня діяльність охопила цілу епоху.

Також більшість населених пунктів Буковини, наприклад, Кіцмань, згадуються в грамоті теж Олександра Доброго. Зокрема він підтвердив дарування своєю тещею Анастасією Кіцманя Радівецькій єпископії, а також інших сіл довкола Кіцманя, - провадить історик. - І багато сіл взагалі на території області вперше згадуються у грамотах Олександра Доброго, якими він підтверджував дарування або сам дарував – чи монастирям, чи боярам. Він був засновником кількох монастирів, наприклад, Бистріца, Молдавіца... Тобто так, це постать видатна в історії краю в тому числі. До речі, саме за ініціативи Олександра Доброго з Білгорода перенесли мощі святого Іоанна Сучавського, який дуже шанується на Буковині. Зараз ці мощі перебувають у монастирі у Сучаві. Таким чином Молдова (а, відтак, Буковина) отримали свого духовного покровителя.

Раніше повідомлялося, що Чернівецька міська рада відмовилась присвоїти Чернівецькій гімназії №6 імені молдавського правителя Олександра Доброго.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Галина Олійник
17-02-2017, 16:03
Коментарів 0 Переглядів 5 536

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.