RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях безкоштовно можна вивчити румунську, польську і німецьку


Чи не найпопулярнішими‭ ‬зараз для вивчення‭ ‬у Чернівцях є румунська та польська мови.‭ ‬Лінгвістичних центрів та платних курсів‭ ‬чимало.‭ ‬Та мало хто знає,‭ ‬що є можливості для вивчення цих мов абсолютно безкоштовно.

"‬Мову можна вивчити за півроку‭"

Для знавців румунської мови та для початківців у науковій бібліотеці імені Івасюка з листопада проводяться безкоштовні мовні курси.‭ ‬Їх викладачка Галина ЯКУБЧАК каже,‭ ‬що мову реально вивчити тільки за півроку.

-До нас приходять як люди,‭ ‬які хочуть вдосконалии мову,‭ ‬так і ті,‭ ‬які починають вчитися з нуля.‭ ‬Спрямовані наші курси на розмовну румунську.‭ ‬Граматику не вчимо,‭ ‬хоча учні навчаються й читати,‭ ‬-‭ ‬розповідає‭ ‬пані‭ ‬Галина.‭ ‬-‭ ‬Ми проходимо абсолютно всі теми:‭ ‬тіло,‭ ‬сім`ю,‭ ‬квартиру,‭ ‬здоров`я...‭ ‬Кожного разу опрацьовуємо якусь тему і вчимо лексику до неї.‭ ‬Наступного разу ми вчимо зовсім іншу сферу,‭ ‬але обов`язково повторюємо і вживаємо попередньо опрацьований матеріал.‭ ‬Заняття досить інтерактивні і ефективні.‭ ‬За такий короткий час є люди,‭ ‬які вивчили мову на досить високому рівні.‭ ‬Та не‭ ‬забувайте,‭ ‬що викладач не може дати вам‭ ‬усього.‭ ‬Ми даємо поштовх,‭ ‬розвиваємо,‭ ‬направляємо у правильне русло,‭ ‬даємо нову інформацію,‭ ‬вдосконалюємо вимову...‭ ‬Навіть на практиці стараємося перевірити знання.‭ ‬Якось ми всією групою сходили в кафетерій румунського центру.‭ ‬Була умова‭ ‬— кожен має говорити румунською.‭ ‬Це хороша практика.‭ ‬Та все це буде марне,‭ ‬якщо ви полягатимете тільки на це.‭ ‬Треба вчити і працювати над собою і в позаурочний час.‭ ‬Тоді гарантую,‭ ‬що за півроку ви знатимете мову.

Пані Галина каже,‭ ‬що з україномовними людьми важко працювати.‭ ‬Деякі кидають навчання після‭ ‬однієї-двох лекцій.
-Румунська мова з романської‭ ‬мовної‭ ‬сім`ї,‭ ‬тому слав`янам важко її опановувати.‭ ‬Легше румунська дається тим,‭ ‬хто знає французьку.‭ ‬Нову мову завжди важко вчити,‭ ‬але,‭ ‬якщо захотіти,‭ ‬можливо все...,‭ ‬-‭ ‬впевнена пані Галина.

Лекції румунської в бібліотеці проводяться по середах в‭ ‬17.00‭ ‬і на вихідні‭ ‬(субота чи неділя,‭ ‬через тиждень‭)‬.

Також у науковій бібліотеці можна безкоштовно вивчити польську мову.‭ ‬Її викладають волонтери з Польщі.‭ ‬Заняття проходять по середах‭ ‬із‭ ‬12.00‭ ‬до‭ ‬13.00‭ ‬початківців,‭ ‬і з‭ ‬13.00‭ ‬до‭ ‬14.00‭ ‬для тих,‭ ‬хто вже знає мову.‭ ‬Навчання проводиться у формі вискусії.‭ ‬Вікових обмежень немає.‭ ‬І румунську і польську можуть вивчати як дорослі,‭ ‬так і діти.

Навчання для студентів і викладачів

Спеціальна програма по вивченню румунської мови вже другий рік діє при університеті,‭ ‬на кафедрі румунської філології.‭ ‬Леції проводить‭ ‬асистент Сучавського університету‭ "‬Штефан чел Маре‭"‬ Джина Пуйке.

-Лекторат організовується для студентів і викладачів безкоштовно.‭ ‬Поки що лекції проводяться у звичайній університетській аудиторії,‭ ‬та зараз готується спеціальний лінгвістичний центр,‭ ‬оснащений всією потрібною технікою,‭ ‬-‭ ‬каже‭ ‬лаборант кафедри румунської філології Мірєла ФЕДОРЯК.‭ ‬-‭ ‬Єдиний нюанс‭ ‬— для того,‭ ‬щоб ходити на ці заняття,‭ ‬треба знати англійську або французьку,‭ ‬адже Джина викладає румунську однією з цих мов.
На цих курсах можна вивчити румунську на рівні А і В.‭ ‬У вівторок з‭ ‬16.00‭ ‬до‭ ‬18.00‭ ‬викладається румунська для викладачів‭ ‬(рівень А‭)‬.‭ ‬У середу проводяться лекції для початківців‭ ‬із‭ ‬14.40‭ ‬до‭ ‬16.00‭ ‬та з‭ ‬16.00‭ ‬до‭ ‬18.00.‭ ‬У четвер‭ ‬із‭ ‬14.40‭ ‬до‭ ‬16.00‭ ‬викладається румунська для початківців.
Лекції проводять у‭ ‬6-му корпусі ЧНУ,‭ ‬16‭ ‬аудиторія.‭ ‬Запис у групи проводиться на кафедрі румунської та класичної філології‭(‬18‭ ‬аудиторія,‭ ‬тел.‭ ‬58-48-34‭)‬.

Студентів і викладачів ЧНУ на безкоштовні курси німецької мови запрошує‭ ‬центр‭ ‬"Gedankendach‭"‬.‭
Курс для початківців з Юліаном Шорром відбувається по вівторках‭( ‬о‭ ‬16.00‭ ‬ЧНУ,‭ ‬Корпус‭ ‬6,‭ ‬ауд.‭ ‬34-35‭) ‬і п'ятницям о‭ ‬14.00.
Крім того,‭ ‬також є курс‭ ‬Каті Бруннер,‭ ‬для тих,‭ ‬хто вже знає мову‭( ‬по понеділках о‭ ‬16.00‭ ‬,ЧНУ,‭ ‬корпус‭ ‬6,‭ ‬аудиторія‭ ‬34-35‭ ‬і по четвергах о‭ ‬16.00.‭)

Також у Чернівцях є можливість вивчення польської і німецької‭ ‬мов‭ ‬у‭ ‬"Літературному кафе‭"‬ (площа Центральна,‭ ‬10‭)‬.‭ ‬Курси безкоштовні,‭ ‬немає вікових і мовних обмежень.

-Cafe Einstein‭ ‬-‭ ‬це мовний клуб,‭ ‬де ви зможете почуватися вільно та невимушено,‭ ‬спілкуючись німецькою мовою.‭
‬Ви маєте можливість поспілкуватись зі своїми однолітками німецькою мовою на цікаві та актуальні теми,‭ ‬переглянути фільми,‭ ‬грати в ігри та просто весело провести час,‭ ‬-‭ ‬каже адміністратор кафе Руслан.‭ ‬-У такій же невимушеній атмосфері можна вчити і польську.
Німецький мовний клуб діє щочетверга з‭ ‬16.00‭ ‬до‭ ‬18.00.‭ ‬Польський дискусійний клуб‭ ‬– щоп‭’‬ятниці з‭ ‬16.00‭ ‬до‭ ‬18.00

Діана ВАТАМАН

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: diana_vataman
14-04-2016, 15:22
Коментарів 0 Переглядів 46 644


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги