RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Два роки розслідування кримінального провадження, в якому підозрюваним є колишній голова Чернівецької обласної державної адміністрації (ОДА), а тепер народний депутат від Опозиційного блоку Михайло Папієв, не дали результату. Прокуратура каже, що розслідування “триває”, сам народний депутат, певно, і думати забув про якісь там провадження. Так де ж заблукала справа депутата Папієва?

Березень 2014 року. Прокуратура Чернівецької області відкриває кримінальне провадження за заявою обласного представництва Громадянської мережі ОПОРА щодо зловживань під час парламентських виборів 2012 року, в тому числі тодішнім головою Чернівецької ОДА Михайлом Папієвим.

Березень 2015 року. Прокурор області Микола Якимчук на прес-конференції офіційно заявляє: “За результатами проведення досудового розслідування зібрано достатньо доказів, які дають підстави стверджувати про наявність у діях колишнього голови Чернівецької ОДА ознак злочину, а саме: перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права, поєднаному з примушуванням, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища”. І що всі дії в провадженні вже зроблені місцевою прокуратурою, і зараз іде процедура через Генеральну прокуратуру щодо того, аби Верховна Рада надала дозвіл, аби повідомити про підозру депутату Михайлу Папієву.



Прокурор Микола Якимчук каже, що кримінальне провадження “довгий час розслідувалось, багато було вчинено різних процесуальних дій”, а саме:

– три психологолінгвістичні експертизи;

– дві комплексні експертизи відео- та звукозаписів, комп’ютерної техніки;

– допитано понад 150 свідків.

Березень 2016 року. Прокуратура Чернівецької області на мій черговий запит відповідає: досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває. Це вже як мінімум п’ята відповідь ідентичного змісту, яку я отримую від прокуратури Чернівецької області.

І що сталось, що в березні 2015 року справа, яка, за словами прокурора Миколи Якимчука (досі є обласним прокурором), застрягла в Чернівцях, невідомо. Чому досі немає подання Генпрокурора до Верховної Ради? В якій ланці застопорився процес? Мої запити до Генпрокуратури спускаються в Чернівці, а відповіді, як ви бачите, я отримую однакові.

Тим часом Михайло Папієв справно відвідує пленарні засідання Верховної Ради восьмого скликання, куди втрапив за списками Опозиційного блоку, спокійно їздить до свого друга Дмитра Фірташа на суди, є одним зі спікерів політичної партії.

До речі, фотографію з прогулянки віденським міським парком з олігархом Дмитром Фірташем народний депутат Сергій Лещенко оприлюднив у той самий період, коли прокурор області казав, що всі докази зібрані і їх достатньо, аби вбачати у діях Михайла Папієва склад злочину. Чи не символічно?

Справа екс-голови Чернівецької ОДА Папієва: над прірвою тривалості


У Чернівцях проблема не тільки з цим порушником виборчого законодавства. Так, на місцевих виборах 2015 року було зафіксовано випадки підкупу виборців, підозрюваним в організації якого є таки обраний депутат Чернівецької міської ради від партії “Рідне місто” (а до того — висуванець і депутат міськради 2010-2015 роки від Партії регіонів) доцент Ростислав Білик. Трьох студентів засуджено до трьох років позбавлення волі з випробувальним терміном один рік. Сам Ростислав Білик оголошений в розшук.

Адвокатом родини Біликів є Денис Бугай, який є також адвокатом олігарха в розшуку Сергія Курченка і яким теж цікавиться правоохоронна система.

У свою чергу лідер фракції “Рідне місто” в Чернівецькій міській раді Василь Продан відкрито заявляє, що вказане провадження є політичним переслідуванням. На одній із прес-конференцій він навіть заявив, що знає місце перебування Ростислава Білика, зауваживши, що той нині в Італії. Потім, правда, сказав, що це жарт, і додав, що за півроку його жодного разу не запросили в поліцію щодо справи Білика.



Таким чином, маємо двох регіоналів з Чернівецької області, одного з яких не можуть знайти (Білик), а іншому — оголосити підозру (Папієв).

Об‘єднує цих людей Василь Продан. У “Дзеркалі тижня” Юлія Мостова писала: “Чоловік Оксани Продан — Василь Продан — це людина, до якої чернівецький бізнес звертається в тому разі, коли потрібно знайти захист від влади. І знаходить його щоразу в голови Об’єднаного руху роботодавців України Дмитра Фірташа”. Це було у 2012 році. Також за часів Віктора Януковича тодішній нардеп Геннадій Москаль називав Василя Продана “смотрящим” у Чернівцях (Василь Продан такі звинувачення відкидає). Так само Михайла Папієва називають наближеним до Дмитра Фірташа.

Василь Продан є чоловіком народної депутатки Оксани Продан (“Блок Петра Порошенка”). Дружиною прокурора Чернівецької області Миколи Якимчука є Наталія Якимчук — депутатка Чернівецької міської ради, лідерка фракції партії “Блок Петра Порошенка”.

Можливо, саме в цьому чотирикутнику загубилась справа Михайла Папієва, і не рухаються пошуки Ростислава Білика. У травні 2016 року відішлю ще один запит до прокуратури Чернівецької області.

Політична корупція процвітає доти, доки її зачинателі безкарні.

Надія ВІРНА, “Ні корупції!”

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
28-03-2016, 15:36
Коментарів 0 Переглядів 3 199

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.