Піст корисний гіпертонікам та сердечникам
Православний піст, окрім духовного очищення, має також велике медичне значення.
Кому корисно постити
На думку медиків, дотримання посту більш фізіологічне, ніж голодання та роздільне харчування. Пісна їжа корисна тим, у кого проблеми із серцем та гіпертонікам. Вживання рослинної їжі може знизити рівень холестерину майже на 15 відсотків, завдяки цьому у хворих очищуються судини, регулюється ліпідний обмін. Якщо на певний період з раціону забрати білковий компонент, якого найбільше у м’ясі, це розвантажує нирки і позитивно впливає на їхнє лікування.
Легше за інших переносять піст хворі на панкреатит і хронічний холецистит (запалення жовчного міхура). Пісний раціон закладений в дієту, яку рекомендують при цих захворюваннях. Лише не потрібно вживати багато солених, маринованих продуктів та смаженого. Під час посту краще почувають себе і ті, у кого є схильність до закрепів. Олія, хліб з борошна грубого помелу, особливо з висівками, – все це покращує роботу кишківника. Людям, які потерпають від алергії та астми, також корисно регулярно постити.
Піст може попередити ожиріння, запобігає накопиченню шлаків та виводить їх з крові без дорогих препаратів. І насамкінець – відмова від скоромних страв допоможе позбутися кількох зайвих кілограмів.
Кому можна не дотримуватися посту
Якщо під час дотримання посту виникають проблеми з травленням, це завжди привід серйозно замислитися над тим, чи варто постити.
Обережними щодо посту повинні бути люди, які нещодавно перенесли сильну психічну травму, і всі, хто перебуває у періоді одужання після будь-яких хвороб. Піст з медичного погляду протипоказаний людям, які потерпають від захворювання шлунково-кишкового тракту, виразки шлунка, гастритів, діабету, ниркової недостатності та гострих інфекційних захворювань. Не повинні дотримуватися посту і хворі на анемію, тобто з низьким рівнем гемоглобіну у крові. Всі діабетики під час посту повинні суворо дотримуватися рекомендацій лікаря і робити це під його наглядом.
Не варто примушувати постити дітей, віком до 14 років, оскільки і так більшість з них потерпає від нестачі вітамінів та мікроелементів.
Кому корисно постити
На думку медиків, дотримання посту більш фізіологічне, ніж голодання та роздільне харчування. Пісна їжа корисна тим, у кого проблеми із серцем та гіпертонікам. Вживання рослинної їжі може знизити рівень холестерину майже на 15 відсотків, завдяки цьому у хворих очищуються судини, регулюється ліпідний обмін. Якщо на певний період з раціону забрати білковий компонент, якого найбільше у м’ясі, це розвантажує нирки і позитивно впливає на їхнє лікування.
Легше за інших переносять піст хворі на панкреатит і хронічний холецистит (запалення жовчного міхура). Пісний раціон закладений в дієту, яку рекомендують при цих захворюваннях. Лише не потрібно вживати багато солених, маринованих продуктів та смаженого. Під час посту краще почувають себе і ті, у кого є схильність до закрепів. Олія, хліб з борошна грубого помелу, особливо з висівками, – все це покращує роботу кишківника. Людям, які потерпають від алергії та астми, також корисно регулярно постити.
Піст може попередити ожиріння, запобігає накопиченню шлаків та виводить їх з крові без дорогих препаратів. І насамкінець – відмова від скоромних страв допоможе позбутися кількох зайвих кілограмів.
Кому можна не дотримуватися посту
Якщо під час дотримання посту виникають проблеми з травленням, це завжди привід серйозно замислитися над тим, чи варто постити.
Обережними щодо посту повинні бути люди, які нещодавно перенесли сильну психічну травму, і всі, хто перебуває у періоді одужання після будь-яких хвороб. Піст з медичного погляду протипоказаний людям, які потерпають від захворювання шлунково-кишкового тракту, виразки шлунка, гастритів, діабету, ниркової недостатності та гострих інфекційних захворювань. Не повинні дотримуватися посту і хворі на анемію, тобто з низьким рівнем гемоглобіну у крові. Всі діабетики під час посту повинні суворо дотримуватися рекомендацій лікаря і робити це під його наглядом.
Не варто примушувати постити дітей, віком до 14 років, оскільки і так більшість з них потерпає від нестачі вітамінів та мікроелементів.
Повернутися назад