Купуйте авокадо з цілою шкіркою, а манго – стиглим
На прилавках поруч з апельсинами, мандаринами, грейпфрутами зараз з’явилися й інші екзотичні продукти – алігаторова груша, або авокадо, манго, лайм, бразильські горішки тощо. А разом з екзотичними новинками виникла й мода на екзотику – без них важко уявити тепер святковий стіл людей, які можуть собі це дозволити.
Найбільш популярні екзотичні продукти:
Авокадо – грушоподібний фрукт із темно-зеленою шкіркою – на ринках продають по 8-10 гривень за штуку, в гуртових магазинах дешевше – по 5-6 гривень. Вибирати потрібно твердий і важкий фрукт з цілою, не розірваною шкіркою. Дозрівають авокадо повільно, тому бажано не відразу вживати щойно куплений фрукт. Нехай постоїть декілька днів за кімнатної температури. Стиглий фрукт повинен бути трохи м’яким, але не трухлявим. Якщо на авокадо залишається слід від пальця, значить він перезрів.
Дієтологи запевняють, що авокадо – досить корисний і поживний фрукт. Його можна вживати сирим, як самостійну страву, а також з креветками, м’ясом курки, беконом, у салатах та соусах. Авокадо, або алігаторову грушу, краще вживати сирим, оскільки під час теплової обробки через тинін, який міститься у його складі, фрукт стає гірким. Крім того, м’якоть авокадо швидко темніє, тому готувати його потрібно в останню чергу. Щоби фрукт не так швидко темнів, його можна побризкати лимонним соком або просто покласти в готову м’якоть його кісточку.
Манго – продають здебільшого незрілим. Фрукт нагадує велике видовжене червоно-зелене яблуко. На ринку за один фрукт можна заплатити й 14 гривень, у гуртівнях – до десяти. Незрілий плід краще не вживати хворим на артрит, ревматизм, синусит і гастрит з підвищеною кислотністю, бо стан хворого може погіршитися. Дозрілий плід (шкірка стає червоною, м’якоть насичено жовтою) містить багато солоду, за смаком нагадує зрілий, соковитий персик. Стиглий манго має загальнозміцнювальні властивості, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, стан крові, кісткової тканини, тонізує серцевий м’яз, покращує апетит.
Лайм – дикорослий карибський лимон – на ринках міста поки що знайти важко. Проте в гуртівнях маленькі зелені фрукти коштують чимало – 33 гривні за кілограм. Найбільш соковитим і стиглим є тонкошкірий фрукт. Плід повинен бути з блискучою, рівномірно зафарбованою зеленою шкіркою.
Його вживають як лимон – додають до чаю, приправляють рибні страви, соуси, ароматизують алкогольні напої. Наприклад, мексиканську текілу обов’язково вживають саме зі шматочком лайма.
Як і в лимоні, в лаймі міститься багато вітаміну С, калію, аскорбінової кислоти. Цей фрукт добре впливає на нервову систему, зміцнює імунітет, покращує настрій і самопочуття.
Поруч з фасованими чищеними грецькими горіхами, насінням дині, гарбуза, фісташками продають й більш екзотичні й значно дорожчі горішки – кеш’ю, фундук та бразильські горіхи. Кілограм цих делікатесів коштує 70 гривень.
Горішки кеш’ю вважаються одними із найделікатесніших з-поміж горіхів. Їхня батьківщина – Бразилія. Зрілий горіх має темно-зелений, майже коричневий колір. Кеш’ю багаті на білок, вуглеводи, вітаміни, залізо, цинк. Його вживають як антисептичний засіб, для зниження рівня холестерину, при зубному болю, анемії тощо.
Горіхи фундука дуже схожі і формою, і складом на ліщину. Вони містять всі 20 амінокислот, вітаміни, макро- і мікроелементи. Саме у складі цього горіха вчені виділили речовину паклітакселію, яка входить до складу відомого протиракового препарату. Схожий до фундука й смак бразильського горіха.
Коментар фахівця
Оксана Старик, терапевт:
Екзотичні фрукти, власне як й інші продукти, які транспортуються на далекі відстані і призначені для тривалого зберігання, піддають спеціальній обробці. Тому перед вживанням їх необхідно потримати у воді чи навіть ошпарити. Зважаючи на збільшення кількості людей, які хворіють на алергію, треба обережно вживати нові незвичні продукти. Авокадо – корисний смачний фрукт, але його, як і кожен новий продукт, починати вживати потрібно не натще і з маленького шматочка. Обережними потрібно бути людям, схильним до алергії, і з продуктами, які містять червоні пігменти. Лайм – той самий лимон, але кисліший, тому людям з підвищеною кислотністю їх вживати не рекомендується.
Горішки мають чимало корисних речовин. Але вони досить калорійні і містять жири. Тому людям з хронічним холецисцитом, панкреатитом, іншими хворобами потрібно їх вживати обережно і в малій кількості. Загалом екзотичні плоди для нас "чужі".
Найбільш популярні екзотичні продукти:
Авокадо – грушоподібний фрукт із темно-зеленою шкіркою – на ринках продають по 8-10 гривень за штуку, в гуртових магазинах дешевше – по 5-6 гривень. Вибирати потрібно твердий і важкий фрукт з цілою, не розірваною шкіркою. Дозрівають авокадо повільно, тому бажано не відразу вживати щойно куплений фрукт. Нехай постоїть декілька днів за кімнатної температури. Стиглий фрукт повинен бути трохи м’яким, але не трухлявим. Якщо на авокадо залишається слід від пальця, значить він перезрів.
Дієтологи запевняють, що авокадо – досить корисний і поживний фрукт. Його можна вживати сирим, як самостійну страву, а також з креветками, м’ясом курки, беконом, у салатах та соусах. Авокадо, або алігаторову грушу, краще вживати сирим, оскільки під час теплової обробки через тинін, який міститься у його складі, фрукт стає гірким. Крім того, м’якоть авокадо швидко темніє, тому готувати його потрібно в останню чергу. Щоби фрукт не так швидко темнів, його можна побризкати лимонним соком або просто покласти в готову м’якоть його кісточку.
Манго – продають здебільшого незрілим. Фрукт нагадує велике видовжене червоно-зелене яблуко. На ринку за один фрукт можна заплатити й 14 гривень, у гуртівнях – до десяти. Незрілий плід краще не вживати хворим на артрит, ревматизм, синусит і гастрит з підвищеною кислотністю, бо стан хворого може погіршитися. Дозрілий плід (шкірка стає червоною, м’якоть насичено жовтою) містить багато солоду, за смаком нагадує зрілий, соковитий персик. Стиглий манго має загальнозміцнювальні властивості, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, стан крові, кісткової тканини, тонізує серцевий м’яз, покращує апетит.
Лайм – дикорослий карибський лимон – на ринках міста поки що знайти важко. Проте в гуртівнях маленькі зелені фрукти коштують чимало – 33 гривні за кілограм. Найбільш соковитим і стиглим є тонкошкірий фрукт. Плід повинен бути з блискучою, рівномірно зафарбованою зеленою шкіркою.
Його вживають як лимон – додають до чаю, приправляють рибні страви, соуси, ароматизують алкогольні напої. Наприклад, мексиканську текілу обов’язково вживають саме зі шматочком лайма.
Як і в лимоні, в лаймі міститься багато вітаміну С, калію, аскорбінової кислоти. Цей фрукт добре впливає на нервову систему, зміцнює імунітет, покращує настрій і самопочуття.
Поруч з фасованими чищеними грецькими горіхами, насінням дині, гарбуза, фісташками продають й більш екзотичні й значно дорожчі горішки – кеш’ю, фундук та бразильські горіхи. Кілограм цих делікатесів коштує 70 гривень.
Горішки кеш’ю вважаються одними із найделікатесніших з-поміж горіхів. Їхня батьківщина – Бразилія. Зрілий горіх має темно-зелений, майже коричневий колір. Кеш’ю багаті на білок, вуглеводи, вітаміни, залізо, цинк. Його вживають як антисептичний засіб, для зниження рівня холестерину, при зубному болю, анемії тощо.
Горіхи фундука дуже схожі і формою, і складом на ліщину. Вони містять всі 20 амінокислот, вітаміни, макро- і мікроелементи. Саме у складі цього горіха вчені виділили речовину паклітакселію, яка входить до складу відомого протиракового препарату. Схожий до фундука й смак бразильського горіха.
Коментар фахівця
Оксана Старик, терапевт:
Екзотичні фрукти, власне як й інші продукти, які транспортуються на далекі відстані і призначені для тривалого зберігання, піддають спеціальній обробці. Тому перед вживанням їх необхідно потримати у воді чи навіть ошпарити. Зважаючи на збільшення кількості людей, які хворіють на алергію, треба обережно вживати нові незвичні продукти. Авокадо – корисний смачний фрукт, але його, як і кожен новий продукт, починати вживати потрібно не натще і з маленького шматочка. Обережними потрібно бути людям, схильним до алергії, і з продуктами, які містять червоні пігменти. Лайм – той самий лимон, але кисліший, тому людям з підвищеною кислотністю їх вживати не рекомендується.
Горішки мають чимало корисних речовин. Але вони досить калорійні і містять жири. Тому людям з хронічним холецисцитом, панкреатитом, іншими хворобами потрібно їх вживати обережно і в малій кількості. Загалом екзотичні плоди для нас "чужі".
Повернутися назад