Замість хліба – пасовиська?

– Торік тонна зерна третього класу коштувала 700 гривень, – розповідає голова Вижницької райдержадміністрації Василь СОЛОМКО, – а цього року 630 гривень. У нас середня врожайність зернових становить 20 центнерів з гектара. Ми підрахували, що затрати на гектар дотепер були 800 гривень, а вже наступного жнивного сезону цей показник зросте вдвічі. Якщо за тими цінами на хліб, що існують зараз, продати отримане збіжжя, то з гектара можна мати максимум 900 гривень. А де взяти ще 700?
– Тобто вижити зможуть наступного року лише ті господарства, які мають допоміжні промисли, приміром, як "Світанок" з Коритного, де є цегельний завод. Інші ж грошей не мають.
Не краща ситуація і в інших районах. Наприклад, у Новоселицькому 10 тисяч гектарів земель із 47 тисяч не обробляються. За прогнозами спеціалістів, наступного року вільних земель буде половина, тобто понад 20 тисяч гектарів. Причина – відсутність коштів у виробників.
– Впадати у відчай не варто, – каже голова Новоселицької райдержадміністрації Тодор РЕВЕГА. – Тобто орати і сіяти потрібно, що ми й робимо. Кошти знаходимо у тваринництві, підсобних промислах. Є частина господарств, які вже заздалегідь запаслися пальним. Нині працюємо і з однією зарубіжною фірмою, яка готова допомогти запустити комбікормовий завод у Довжку, створити комплекс на вирощування 20 тисяч голів свиней і взяти в оренду 5-6 тисяч гектарів землі. Із 33 господарств району половина – самодостатні.
– Цього року тутешні хлібороби досягли гарної врожайності – 30,1 центнера з гектара. Через те, що ціни на зерно низькі, ми його продавати нікому не будемо, – ділиться керівник ТзОВ "Авангард" Михайло ПОПОВ, – крім, звичайно, своїх працівників. Бо маємо велику свиноферму і тримаємо худобу. Займатися тваринництвом вигідніше, бо м’ясо дороге і дотацію держава дає. Звідси беремо гроші і на пальне, ціна на яке зростає ледь не щодня. А насінництво – збиткове. Я розмовляв з багатьма керівниками сільгосппідприємств. Чимало з них відмовляються від насінництва, хочуть переходити на пасовища, розвивати тваринництво.

Чимало аграрників вважають, що нині буханець хліба повинен коштувати не менше трьох гривень, – тоді вдалося б утримати сільгоспвиробника на плаву. Інакше кількість землі, яка "гуляє", весь час зростатиме. А щодо статистики, то вона, як правило, вп’ятеро занижує реальну кількість неопрацьованих сільгоспугідь. І це ні для кого вже не є таємницею.
Повернутися назад