DataLife Engine > --- > Швидкий та корисний обід

Швидкий та корисний обід

Швидкий та корисний обідНедільна родинна трапеза не обов’язково повинна складатися з важких – і в сенсі травлення, і в сенсі приготування – страв. Часто над нами тяжіють стереотипи, традиції, звичка. Натомість фантазії на кухні місця не знаходиться. Ось і проводить господиня весь вихідний день біля плити за приготуванням обов’язкового борщу, котлет, голубців тощо. Та, виявляється, смачні, поживні і водночас небуденні страви можна готувати легко і швидко. Ось приклад такого обіднього меню.

Сир з травами

150 г м’якого домашнього сиру

2 склянки дрібно нарізаної зелені (цибуля, кріп, петрушка тощо)

1 ст. л. кунжуту

1 ст. л. олії.


Обсмажте кунжут в олії на сковорідці до золотистого кольору. Залишіть, щоб охолонув.

Змішайте сир із зеленню, посоліть, поперчіть. Поставте на 15 хвилин до холодильника. Перед подачею посипте кунжутом.

Сирне печиво

2 яєчні білки

10 ст. л. тертого твердого сиру

6 ст. л. нарізаного кропу.


Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити. Отримане тісто викласти невеликими пласкими кружальцями на змащене деко. Випікати за температури 180 градусів 6-8 хвилин. Подавати охолодженим.

Суп-пюре із гарбуза

1 цибулина

1 невеликий гарбуз

750 мл курячого бульйону (можна з кубика)

150 г бринзи

2-3 стеблини зеленої цибулі

батон хліба з маком

1 зубчик часнику

5 ст. л. оливкової олії.


Дрібно наріжте цибулю і обсмажте її на сковорідці з двома ложками оливкової олії. Додайте потертий на терці гарбуз і нарізану зелень. Поперчіть. Залийте все бульйоном і тушкуйте на помірному вогні 20 хвилин. Додайте дві третини бринзи, перемішайте.

Наріжте батон скибками, кожну натріть часником і побризкайте оливковою олією, обсмажте. Викладіть залишки бринзи на хліб і посипте нарізаною зеленою цибулею. Подайте ці грінки із супом.

Філе риби у пряному маслі

4 шматки білої риби (приблизно по 180 г)

3 шматки хліба

100 г вершкового масла

по 1-2 дрібки меленої кориці, меленого імбиру, кмину, тертого мускатного горіха

1 ст. л. кунжуту

3 ст. л. олії.


Скоринку хліба поріжте на шматочки і поставте в духовку підсушитися на 10 хвилин. Охолодіть і подрібніть у блендері. Розітріть вершкове масло з прянощами та сухарями, посоліть, поперчіть.

Обсмажте рибу в олії по три хвилини з кожного боку до золотистої скоринки. Перекладіть у термостійку ємність, помастіть пряним маслом і поставте на 4-5 хвилин під гарячий гриль. Подавайте з овочевим салатом.

Запечені сливи

1 кг слив, у яких відстають кісточки

розмарин (свіжий або сушений), гвоздика, кориця, цедра 1 лимона

100 г цукру


Сливи розрізати навпіл, видалити кісточки. Цукор змішати з меленими корицею та гвоздикою. Цією сумішшю посипати половинки сливок – із внутрішнього боку. Викласти їх на змащене деко, посипати розмарином і цедрою, накрити шматком фольги і запікати 20-30 хвилин за помірної температури.




Повернутися назад