Англійська кухня: відданість традиціям
Незважаючи на всі зауваження до англійської кухні, деякі її компоненти прижилися в усьому світі. Всюди популярне приготоване по-англійськи м’ясо – ростбіф та біфштекс. Чи не до всіх мов світу увійшло англійське слово ланч. І мільйони людей на планеті споживають вранці класичний англійський сніданок, часто не підозрюючи, що це він і є.
Особливості англійської кухні багато в чому визначені суворими умовами острівного життя. Де мало землі – росте мало збіжжя та городини, зате успішно пасеться на зелених пагорбах різноманітна худоба. Тож в англійському меню здебільшого м’ясо: яловичина, телятина, баранина, свинина та птиця. Інакше англійці не були б англійцями.
Словничок
- Біфштекс – смажений шматок яловичини.
- Ростбіф – запечена маринована яловичина.
- Порідж – вівсяна каша.
- Пудинг – випечена страва на основі збитих яєць, буває гарніром, десертом.
- Шепердспай – "пастушача" запіканка з баранини та картоплі.
Харчовий розпорядок англійця
8 година ранку – сніданок.
13.30 – другий сніданок (ланч) – одна гаряча страва або сендвіч.
17.00 – чаювання (файв-о-клок) із солодкою випічкою.
19.00 – вечеря.
Меню сніданку
Яйця, бекон, сосиски, кров’яна ковбаса, квасоля в томаті, запечені помідори, вівсяна каша, кукурудзяні пластівці, тости з апельсиновим джемом, чай.
Рецепт англійської кухні
Ростбіф із цибулею
та портвейном
Яловичина – 2 кг (вирізка)
Цибуля ріпчаста – 600 г
Портвейн – 200 г
Бульйон – 200 г
Томатна паста – 1 ст. л.
Оцет – 2 ст. л.
Олія – 2 ст. л.
Гірчиця – 2 ст. л.
Перець чорний, сіль.
Цілий шматок яловичини змастити сумішшю гірчиці, оцту, олії, солі та перцю. Залишити на півгодини. Нагріти духовку до температури 250 градусів. М’ясо злегка обсушити, загорнути у фольгу, змащену зсередини олією, але нещільно, залишивши отвори. Запікати приблизно півтори години. Тим часом приготувати соус. Цибулю нарізати четвертинками, підсмажити до золотистого кольору, додати томатну пасту, бульйон і портвейн, проварити. Сік, який утворився під час запікання, додати до соусу, перемішати. Готовий ростбіф нарізати порційними шматками, полити соусом, подати з йоркширським пудингом.
Повернутися назад