DataLife Engine > новини / Здоров'я > 13 продуктів із високим вмістом вітаміну С, які рекомендують лікарі

13 продуктів із високим вмістом вітаміну С, які рекомендують лікарі

13 продуктів із високим вмістом вітаміну С, які рекомендують лікарі


Лікарі рекомендують регулярно вживати продукти з високим вмістом вітаміну С для підтримки імунітету та загальнозміцнювального ефекту.

Натуральними джерелами вітаміну С є шипшина, болгарський перець, чорна смородина та петрушка, які можна включати в раціон за відсутності протипоказань (наприклад, харчової алергії), пише onclinic.ua



Що таке вітамін С?

Вітамін С (L-аскорбінова кислота) — це водорозчинний вітамін, який міститься в продуктах і харчових добавках. Людський організм не може синтезувати вітамін С, тому аскорбінова кислота є незамінним компонентом раціону.

Для чого потрібен вітамін С?

Вітамін С потрібен для синтезу колагену, засвоєння заліза, нейтралізації вільних радикалів (молекул, що пошкоджують клітини), підтримки здоров'я імунної системи, шкіри, сухожиль, зв'язок, кровоносних судин, кісток, м'язів, хрящів, зубів і прискорення загоєння ран. Для оцінки впливу вітаміну С на перебіг онкологічних, респіраторних та офтальмологічних захворювань необхідні додаткові дослідження.

Яка добова норма вітаміну С?

Добова норма вітаміну С в середньому становить від 15 до 120 міліграмів (мг). Добова доза вітаміну С залежить від статі та віку.

Норма споживання вітаміну С для вагітних жінок становить 85 мг, для жінок, що годують груддю — 120 мг на день. Курцям (активним і пасивним) рекомендується збільшити добову норму вітаміну С для відповідної вікової категорії на 35 мг.

Як зрозуміти, що в організмі не вистачає вітаміну С?

Зрозуміти, що в організмі не вистачає вітаміну С, можна за появою втоми, слабкості, дратівливості, болей у м'язах і суглобах, а також за незрозумілою втратою ваги. Тривалий дефіцит аскорбінової кислоти (добове споживання — менше 10 мг протягом декількох тижнів або місяців) може призвести до цинги. Симптоми цинги можуть включати:

підшкірні кровотечі (особливо навколо волосяних фолікулів);
синці;
зміни стану ясен і зубів (ясна можуть набрякати, ставати пухкими і набувати багряного відтінку, а зуби — розхитуватися і випадати);
ламкість і сухість волосся;
огрубіння, сухість і лущення шкіри;
набряки нижніх кінцівок;
анемію (при анемії може призначатися залізо з вітаміном С);
часті інфекції;
тривале загоєння ран.

Гострий дефіцит вітаміну С у немовлят може супроводжуватися підвищеною неспокійністю і втратою апетиту. У дітей дошкільного та шкільного віку на тлі нестачі аскорбінової кислоти можуть розвиватися захворювання кісток.

У яких продуктах багато вітаміну С?

Багато вітаміну С міститься в ягодах, овочах і фруктах. Також для поповнення дефіциту аскорбінової кислоти можна вживати ягідні, овочеві та фруктові соки (наприклад, смородиновий, томатний або апельсиновий).

13 продуктів, багатих на вітамін С

Повний список продуктів, багатих на вітамін С, налічує кілька десятків овочів, фруктів і ягід. Наприклад, велика кількість вітаміну С міститься в шипшині, солодкому перці, чорній смородині, обліписі, петрушці, ківі, цитрусових, хрестоцвітних овочах, полуниці, шпинаті, зеленій цибулі, помідорах і картоплі.

Вітамін С у продуктах

1. Шипшина
У 100 грамах плодів шипшини може міститися від 106 до 2712 мг вітаміну С. Точна концентрація залежить від сорту, ступеня зрілості ягід і клімату.

2. Перець солодкий (болгарський)
Солодкий (болгарський) перець в середньому містить від 105 до 162 мг вітаміну С на 100 г м'якоті. На показник впливає ступінь зрілості і колір овоча. У червоних плодах міститься приблизно в півтора рази більше аскорбінової кислоти, ніж у зеленому солодкому перці.

3. Чорна смородина
У чорній смородині, залежно від сорту, міститься від 116 до 342 мг вітаміну С на 100 г ягід. Джеми та варення з чорної смородини містять близько 60 мг аскорбінової кислоти на 100 г продукту.

4. Обліпиха
Кількість вітаміну С в 100 г ягід обліпихи залежить від сорту і становить від 360 до 2500 мг. При виготовленні соку показник може знижуватися на 5-50% (в залежності від технології виробництва).

5. Петрушка
У 100 г петрушки міститься близько 188-248 мг вітаміну С. При розрахунках в основному враховується тільки аскорбінова кислота в листі петрушки (без коренів і стебел).

6. Ківі
100 г свіжих плодів ківі містять від 80 до 120 мг вітаміну С. У м'якоті деяких сортів міститься в півтора-два рази більше аскорбінової кислоти в порівнянні з середнім показником.

7. Цитрусові
Вміст вітаміну С в цитрусових залежить від сорту і ступеня зрілості плодів. Рівень аскорбінової кислоти може змінюватися в діапазоні від 0 до 76 мг на 100 г.

8. Хрестоцвітні овочі
Однією з переваг хрестоцвітих овочів є низький вміст цукру. Однак при схильності до підвищеного газоутворення в кишечнику необхідно дотримуватися обережності. Наприклад, як альтернативу хрестоцвітним овочам можна приймати ліпосомальний вітамін С, який характеризується високою біодоступністю і м'яким впливом на травний тракт.

9. Полуниця
100 г ягід полуниці містять від 49 до 68 мг вітаміну С. При заморожуванні концентрація аскорбінової кислоти в полуниці може знижуватися на 10-30%.

10. Шпинат
Вміст вітаміну С в 100 г шпинату становить від 18 до 43 мг. Після термічної обробки рівень аскорбінової кислоти в шпинаті може зменшуватися більш ніж на половину.

11. Зелена цибуля
У 100 г зеленої цибулі міститься близько 13 мг вітаміну С. Зелена цибуля найбільш корисна в сирому вигляді, оскільки в ході теплової обробки значна частина аскорбінової кислоти руйнується.

12. Помідори
Помідори містять близько 18 мг вітаміну С в перерахунку на 100 г. Зміна рівня аскорбінової кислоти при термічній обробці томатів залежить від технології (рецептури), тривалості та інтенсивності впливу тепла. Наприклад, після сушіння помідорів показник може збільшитися в два рази.

13. Біла картопля
100 г сирої білої картоплі містять 16-35 мг вітаміну С. Під час термічної обробки (наприклад, варіння, тушкування або обсмажування) вміст аскорбінової кислоти в картоплі може зменшуватися в кілька разів.

Як ще отримувати вітамін С?

Щоб щодня отримувати достатню кількість вітаміну С, рекомендується доповнювати основні страви натуральними овочами, а десерти — ягодами і фруктами. Наприклад, можна робити омлет зі шпинатом, а йогурт або млинці — з чорною смородиною, багатою на вітамін С. Інші способи отримання вітаміну С можуть включати:

перекуси та десерти з замороженими ягодами;
смузі з фруктів і зелені;
додавання цитрусових у салати;
вживання фруктів у складі гарнірів до м'ясних страв.
Ягоди, багаті аскорбіновою кислотою, можна поєднувати з гарячими напоями. Наприклад, чай стане більш ароматним і вітамінним після додавання ягід обліпихи або шипшини.

Коли вітамін С може бути шкідливим?

Вітамін С може бути шкідливим при індивідуальній непереносимості (алергії на аскорбінову кислоту). Також шкода може бути пов'язана з надмірним споживанням вітаміну С.

Для дітей до одного року максимальна добова доза вітаміну С не встановлена. Щоб уникнути побічних ефектів, рекомендується уточнити у лікаря, скільки вітаміну С потрібно приймати на день. Також лікарська консультація необхідна для виключення непередбачуваних наслідків взаємодії аскорбінової кислоти з прийнятими медикаментами.

Які симптоми надлишку вітаміну С в організмі?

Симптоми передозування вітаміном С можуть включати печію, діарею, нудоту, блювання, здуття живота, спазми шлунка, почервоніння шкіри, головний біль, занепад сил, сонливість або безсоння. Передозування вітаміном С також може призвести до езофагіту (запалення стравоходу), сечокам'яної хвороби і гемохроматозу (накопичення надмірної кількості заліза в тканинах і органах). Якщо вітамін С дає побічні ефекти, необхідно припинити прийом аскорбінової кислоти і проконсультуватися з лікарем.

Коли потрібно додатково приймати вітамін С?

Додатково приймати вітамін С потрібно за призначенням лікаря при підтвердженому дефіциті аскорбінової кислоти, який може виникнути на тлі куріння, алкогольної залежності, раку, анорексії, парентерального (внутрішньовенного) харчування або голодування.

Добова потреба в аскорбіновій кислоті може збільшуватися при цинзі, гінгівіті, астмі, глаукомі, артриті, опіках, уповільненому загоєнні ран, теплових ударах, запаленнях та інфекціях (наприклад, пневмонії, синуситі або ревматизмі), а також у період реабілітації після операцій.

Повідомлення про здоров'я мають виключно рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем звертайтеся до лікаря. Не займайтеся самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад