Учені назвали фрукт, здатний поліпшити метаболізм і знизити ризик діабету

Нещодавнє дослідження вчених з Університету Джорджа Мейсона показало: не всі цукри однакові.
Про це пише NV.
Важливо розрізняти натуральні цукри, що містяться в продуктах, і додані, які часто зустрічаються в обробленій їжі.
Уявіть, вам пропонують два перекуси: в одному всього 7 г цукру, в іншому — понад 30 г. На перший погляд, вибір очевидний. Але, як підкреслюють дослідники, справа не тільки в кількості. Низький вміст цукру не гарантує, що їжа корисна.
Для майже 100 мільйонів із переддіабетом думка про фрукт, який може допомогти знизити ризик діабету, звучить парадоксально. Адже тропічні фрукти містять від 10 до 50 г цукру, а манго і зовсім ближче до верхньої межі. Але клінічна дієтологиня Раеде Басірі довела протилежне. Дослідження вперше показало: манго, незважаючи на високий рівень цукру, чинить позитивний вплив на обмін речовин і склад тіла у людей з переддіабетом.
"Важлива не тільки кількість цукру, а й те, в якому вигляді він надходить в організм", — зазначає Басірі. Фрукти містять клітковину, вітаміни та інші цінні речовини, чого не скажеш про багато низькоцукрових перекусів і продукти з доданим цукром.
Експеримент тривав півроку. Одній групі учасників щодня давали свіже манго (32 г цукру), іншій — мюслі-батончик із низьким вмістом цукру (11 г). У людей, які їли манго, покращилися показники контролю глюкози в крові, підвищилася чутливість до інсуліну і знизився відсоток жиру.
Підсумок дослідження зрозумілий: цілі фрукти, включно з манго, здатні не тільки задовольнити солодкий смак, а й стати частиною стратегії профілактики діабету.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад