Дієтологи засумнівалися в ефективності найкращої дієти у світі
Оливкова олія є основним інгредієнтом середземноморської дієти, яка сім років поспіль вважається найкращою дієтою у світі.
Тепер експерти попередили, що галас навколо оливкової олії, можливо, призвів до того, що деякі люди, які сидять на дієті, звели нанівець зусилля схуднути і навпаки - навіть набрали додаткові кілограми, пише New York Post. Видання навело приклад, що клієнт нью-йоркського дієтолога Мішель Рутенштейн споживав цілу чашку оливкової олії щодня, бо вважав, що вона "винятково корисна для здоров'я", але Рутенштейн зазначив, що це мало негативний ефект.
{reklama}
"Така екстремальна поведінка не тільки перешкоджала його зусиллям зі зниження ваги, а й негативно вплинула на рівень холестерину, оскільки такі великі обсяги оливкової олії можуть містити багато насичених жирів, що зводить нанівець її передбачувані переваги", - пояснила дієтолог.
Проте, на загальну думку, оливкова олія відносно корисна для здоров'я, особливо коли справа стосується приготування їжі.
Дослідження показало, що додавання більшої кількості оливкової олії в раціон може знизити ризик смерті від деменції. "Дослідження підкріплює рекомендації з харчування, в яких рекомендуються рослинні олії, такі як оливкова олія, і припускає, що ці рекомендації не тільки підтримують здоров'я серця, а й мозку", - сказала дієтолог і наукова співробітниця Гарвардського університету Анн-Жюлі Тессьє.
Дослідження показують, що регулярне використання оливкової олії замість тваринних або оброблених жирів призводить до більш здорового харчування.
"Деякі антиоксидантні сполуки в оливковій олії можуть долати гематоенцефалічний бар'єр, потенційно здійснюючи прямий вплив на мозок", - додала Тессьє.
Одна порція оливкової олії становить одну столову ложку і 119 калорій, і Рутенштейн попередила, що через кількість калорій можуть виникнути проблеми, якщо перестаратися. "Надмірне споживання оливкової олії без контролю порцій може призвести до дисбалансу в споживанні енергії... і збільшення ваги або труднощів зі схудненням", - пояснила вона.
Однією з причин, через яку надмірне споживання оливкової олії викликало занепокоєння дієтологів, є її пропаганда в соцмережах відомими людьми. Оливкову олію люди п'ють ложками, збризкують морозиво або додають у каву.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад