DataLife Engine > новини / Новини світу > М'ясо буде коштувати як цукор. Дослідники прогнозують суттєве подешевшання синтетичних продуктів

М'ясо буде коштувати як цукор. Дослідники прогнозують суттєве подешевшання синтетичних продуктів

М'ясо буде коштувати як цукор. Дослідники прогнозують суттєве подешевшання синтетичних продуктів

Дослідники американського аналітичного центру RethinkX передбачили, що до 2035 року вартість лабораторного м'яса буде у 10 разів нижчою, ніж натурального. Таким чином його ціна наблизиться до вартості цукру.

Як сказано у дослідженні Rethinking Food and Agriculture 2020-2030, синтетичні білкові продукти стануть набагато смачнішими, кориснішими і ситнішими, ніж натуральні.

{reklama}

Вчені проаналізували, як швидко будуть здійснюватися революційні зміни у виробництві. Основою для аналізу став агросектор США – передової країни в питаннях еволюції ринків.

"Розвиток науки і технологій дозволяє вже сьогодні проводити органічні молекули будь-якої складності. А це означає, що до 2030 року вартість синтезованих білків буде в п'ять разів нижчою, ніж зараз. До 2035 року білок, видобутий в лабораторних умовах (м'ясо з пробірки), буде у 10 разів дешевший за існуючі тваринні білки, і в підсумку наблизиться до вартості цукру", – сказано у доповіді.

Втім, лабораторне м'ясо не замінить тваринне повністю у найближчі 10 років. За оцінками вчених, до 2021-2023 років буде досягнуто співвідношення витрат для виробництва звичайного і лабораторного м'яса. Так кількість синтезованого продукту буде швидко рости.

До 2030 року відбудуться такі зміни:

обсяг ринку яловичого фаршу скоротиться на 70%,

ринок стейків – на 30%,

ринок молочних продуктів – майже на 90%,

обсяги виробництва сої, кукурудзи і люцерни впадуть більш на понад 50%.

"Ціна нових харчових продуктів буде удвічі нижчою, ніж продуктів тваринного походження, і вони будуть кращими за всіма функціональними характеристиками – поживність, смак, зручність споживання, асортимент, калорійність", – сказано у доповіді.



Повернутися назад