DataLife Engine > новини / Здоров'я > Уляна Супрун пояснила, чому не варто відмовлятися від вуглеводів

Уляна Супрун пояснила, чому не варто відмовлятися від вуглеводів

Уляна Супрун пояснила, чому не варто відмовлятися від вуглеводів


Вчені давно довели шкоду низьковуглеводної дієти. Таке харчування збільшує ризики за окремими причинами смерті, включаючи ішемічну хворобу серця, інсульт і рак. Фахівці пояснили, що однією з можливих причин таких результатів є супутнє збільшення споживання тваринного білка і жирів, а також недостатнє надходження до організму клітковини і інших речовин рослинного походження.

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун підкреслила, що вуглеводи є необхідним компонентом нашого раціону, який дає організму енергію і сили. Вона зазначила, що вуглеводи бувають прості – звичайний цукор (в тістечках, цукерках), фруктоза і сахароза (в фруктах і овочах), лактоза (у молочних продуктах). І складні – це крохмаль. Складні вуглеводи є в картоплі, хлібі, рисі, макаронах і крупах.

"Шкодять прості вуглеводи – в доданому цукрі (який в солодощах або той, який ми самі додаємо до страв). Вони викликають сильні коливання глюкози в крові. Коли її занадто багато, то виділяється гормон інсулін, і тоді глюкоза покидає кровотік, відкладається в печінці, м'язах і жировій тканині у вигляді запасів – глікогену і жиру", – написала Супрун в своєму Facebook.

Саме тому важливо стежити за рівнем споживання таких цукрів. Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Також, якщо займатися фізичними навантаженнями незадовго до поїдання солодкого або після, м'язи поглинуть більше цукру і менше жиру утворюється на внутрішніх органах.

"Про обмеження вуглеводів це все. Жодні дієтичні рекомендації не радять повної відмови від вуглеводів, а обмеження стосуються тільки доданих цукрів. Фрукти, які є джерелом простих цукрів, крохмалисті овочі, бобові, цільнозернові злаки рекомендують як основу раціону. Тривалі безвуглеводні дієти не визнані здоровими і корисними для широкого кола людей", – додала Супрун, порекомендувавши збалансоване харчування як єдиний вид дієти.



Повернутися назад