DataLife Engine > Новини Чернівців / новини > Назбирати можна дуже багато: на Буковині розпочався сезон грибів - фото

Назбирати можна дуже багато: на Буковині розпочався сезон грибів - фото

Назбирати можна дуже багато: на Буковині розпочався сезон грибів - фото

На Буковині розпочався сезон опеньків: у соцмережах масово почали викладати світлини з тихого полювання.

Світлана Розводська із Кельменеччини розповідає, що цього річ урожай опеньок дуже гарний, пише molbuk.ua.

{reklama}

"Літо було тепле, потім пішли дощі. Земля просто встелилася цим дивом. Назбирати можна дуже багато, головне знати місця. Наприклад, у нас із чоловіком, є два місця в лісах, куди ми регулярно їздимо на "тихе полювання". Моя думка така: не назбирає опеньків лише той, хто лінується. Бо цього добра зараз вистачає", - каже жінка.

Йду на ринок "Центральний". Ще здалека бачу жінок, які продають їх.

Хтось - у відрах, а хтось - уже розфасовані в пакетах.
-
Купуйте, свіженькі, я їх рано збирала, - гукає продавчиня.

-А яка ціна? – запитую у жінки.

-П’ятдесят гривень за кілограм, - каже пані Валентина.

Жінка розповідає, що цього року врожай кращий, ніж торік.

-Бог любить нас, торік гриби були хороші, а цього – то взагалі. Я збирала їх біля Красноїльська, ніби працювала, а ніби і на відпочинку була. Заходиш у ліс, а там один кращий іншого. Ростуть великими галявинами, хоч зароблю з цього, - каже пані Валентину.

Йду далі ринком. Бачу чоловіка, який торгує і опеньками, і білими рибами.

-Яка ціна, - запитую.

-Білі гриби – 100 та 150, а опеньки залишу по 25, просто останнє відеречко залишилося, - відповідає він.

-А де збирали? – запитую.

-У Сторожинецькому районі, там цього добра вистачає, - говорить чоловік.

Також продавці на ринку розповіли, що прогнозована ціна на консервовані опеньки буде 60 гривень за літрову банку.

- Один кілограм -50 гривень, плюс ще банка – 10, тому і така ціна, - пояснює одна із продавчинь.

Як розповів головний фахівець екологічної освіти Національного природного парку "Хотинський" Юрій СТОРОЖЕНКО, найбільше опеньків на Буковині росте в Путильському, Сторожинецькому, Хотинському та Кельменецькому районах.

-Вони люблять рости на зрубаних місцинах, тобто на пеньках дерев, тому і назва така, - каже пан Юрій.

Довідка:

Як відрізнити отруйні опеньки від їстівних:

Якщо ви сумніваєтеся, чи опеньок їстівний, то не беріть його.

- Ніжка. Молоді опеньки мають ніжку зі "спідничкою". Вона під з капелюшком. Гриби, схожі на опеньки, такого не мають.

- Колір пластинок. У їстівних грибів пластиник забарвлені в жовтуватий або кремовий колір. Несправжні опеньки мають яскраво-жовте, оливкове або землянисте забарвлення.

- Зовнішня текстура капелюшка. У молодих їстівних опеньків поверхня капелюшка нерідко буває з лусочками. Отруйні ж гриби мають гладку поверхню.

- Забарвлення поверхні гриба. Їстівні опеньки мають світло-коричневе забарвлення шапочок. Отруйні ж червонясті чи яскраво-жовті.

Назбирати можна дуже багато: на Буковині розпочався сезон грибів - фото


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram



Повернутися назад