додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

Увага: токсикодермії!

Хвороба не питає, коли їй прийти непроханою гостею. Особливо це стосується дітей, та осіб, які мають схильність до розвитку алергічних захворювань.
Серед негативних проявів впливу хімічних речовин на людину одне з провідних місць посідають токсичні ураження шкіри: токсикодермії, або токсико-алергічний дерматит, тобто, ураження шкіри та слизових оболонок внаслідок дії різних алергенів, які потрапляють в організм крізь дихальні шляхи, травний канал, при ін’єкційному введенні, або ж при безпосередній дії на шкіру (дерматит).
На сьогоднішній день харчові чинники токсикодермій посідають третє місце в структурі токсикантів – до 12%, поступаючись медикаментам, та факторам побутової та промислової хімії. При харчовій (аліментарній) токсикодермії причиною розвитку є безпосередньо харчовий продукт, або ж речовина, яка може утворюватися в процесі його тривалого зберігання (курячі яйця), чи при кулінарній обробці. Останніми роками значну роль відводять різним харчовим добавкам у вигляді біологічно-активних речовин, консервантів, барвників та ін. Серед етіологічних факторів переважають страви з морепродуктів (до18%), червоний перець, цитрусові (до 15%), алкогольні напої, мускатний горіх, лісові ягоди, мед (до 10%).
Перебіг хвороби може протікати у вигляді:
• фіксованої, тобто,- появи одного або декількох висипань округлої чи овальної форми,
діаметром до 2-3 см, які через декілька днів отримують коричневий відтінок,
• поширеної, - при якій ураження шкіри та слизових поєднується зі змінами зі сторони внутрішніх органів та систем, як от: лихоманкою, диспепсичними явищами, симптомами загальної інтоксикації. Може протікати під "маскою" кропив’янки, червоного плоского лишаю, алергічного васкуліту, та інших хвороб.

Симптоми токсикодерміі проявляються у вигляді висипань, як правило, дуже різноманітних за формою і локалізацією. Найчастіше гостра реакція на алерген виникає через декілька хвилин, годин після його надходження в організм, але можливі прояви, що відстрочені до декількох діб. Поліморфний висип з'являється в будь-якій ділянці тіла. Він є локалізованим, або дисемінованим, тобто поширеним. Морфологічні елементи висипу включають в себе:
• еритему (почервоніння);
• бульозні елементи різного діаметру, у вигляді бульбашок;
• папули (ділянки ущільненої шкіри, що підносяться над її поверхнею);
• пустули (гнійнички) у найрізноманітніших поєднаннях.
Перебіг токсичних уражень шкіри може супроводжуватись зниженням працездатності постраждалих, соціальною дезадаптацією. Тому святкові застілля повинні бути помірними, не слід експериментувати з екзотичними,
незнайомими продуктами, особливо тим, хто має схильність до алергічних реакцій, а вживані продукти – свіжими, "знайомими", бажано, екологічно "чистими", без додавання хімічних домішок.
Алкогольні напої, цитрусові, шоколадні набори, рибні страви, горіхи, кава, приправи, майонез… Чи варто наражатись на небезпеку? Яке ж свято без Новорічного ранку, карнавалу, казкових перевтілень? Жінки частіше відвідують перукарні, або самотужки "творять" красу. Дітворі беруть, як правило, костюми з прокату. І цей яскравий одяг, пофарбований дешевою фарбою, синтетичні перуки, великий вибір косметики, недорогої і не завжди якісної (туші для вій, фарба для волосся, креми, куповані у дистриб’юторів, де дешевше), - неповний перелік причин до розвитку алергічних дерматитів.
Алергічний дерматит - захворювання, яке розвивається, як відповідна реакція організму хворого на вплив факультативного подразника (тобто речовини, на яке в нормальних здорових людей алергічних реакцій не розвивається) шляхом безпосереднього контакту зі шкірою протягом різної тривалості часу. В такому випадку організм хворого "придбав" підвищену чутливість, сенсибілізацію, по відношенню до даної речовини, яка з моменту початку захворювання стає для конкретного хворого алергеном. Алергенами для організму хворого найчастіше стають різні хімічні з'єднання. Для появи алергічної реакції має значення загальний стан організму (стан ендокринної та нервової систем, ослаблення захисних сил). Причинами загострення алергічного дерматиту можуть бути:
• стреси;
• перевтома;
• шкідливі звички: алкоголь, куріння;
• переїдання (особливо в дітей);
• контакт з хімічними речовинами.

Ознаки алергічних контактних дерматитів наступні:

 • розвиток після повторного контакту подразнюючого чинника з шкірою;

 • підгострий початок; наявність прихованого періоду;

 • підгострий перебіг;

 • відчуття свербежу, печії;

 • нечіткі межі вогнищ ураження;
 • тенденція до поширення процесу за межі ураження;

 • несуцільний характер вогнищ;

 • поліморфність висипки (плями, папули, рідше – везикули);

 • тривалий перебіг дерматозу після припинення дії подразника;

 • схильність до рецидивів.

Перша ознака алергічного дерматиту - почервоніння шкіри, припухлість. На місці контакту з алергеном може з'явитися свербіж, а з часом утворюються мокнучі ділянки і виразки. Основний осередок ураження завжди розташовується в ділянці контакту алергену. Однак будь-яка алергічна реакція, в тому числі, й алергічний дерматит, є захворюванням організму, тому вторинні вогнища ураження можуть розташовуватись на будь-якій ділянці тіла. І представлені вони невеликими вузликами, бульбашками, плямами почервоніння. І розташовані вони на шкірі досить далеко від ділянки безпосередньої дії алергену. Як, наприклад, при захворюванні, що розвивається як алергічна реакція у відповідь на застосування туші для вій, плями почервоніння можуть мати настільки великі розміри, що захоплюють шкіру в області обличчя, шиї, плечей, і набагато нижче. В переважній більшості випадків висипання на шкірі супроводжуються скаргами хворого на постійний інтенсивний свербіж, який порушує повсякденне життя, нічний сон, створює
хворому дискомфорт. Лікування дерматитів тривале, комплексне.
Тому будемо уважними до свого здоров’я, і нехай наступаючі новорічні свята принесуть у домівки здоров’я, спокій та гарний настрій.

Доцент кафедри дерматовенерології БДМУ Гаєвська М. Ю., студентка 1 групи, медичного факультету №3 БДМУ Андрійчук Т. Р.
0 2 442
12-01-2015, 12:00

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти
• Теги