додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Новини

Університетські навчально-практичні центри – крок до удосконалення підготовки сімейних лікарів

Більшість випускників вищих навчальних медичних закладів, маючи достатні теоретичні знання та навички, психологічно не готові до роботи сімейним лікарем у сільській місцевості, адже система їх професійної підготовки не передбачає детального ознайомлення зі специфікою роботи в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини (АЗПСМ).
У 2012 році за участю кафедри сімейної медицини Буковинського державного медичного університету (БДМУ) створено університетський Навчально-практичний центр (НПЦ) первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) на базі АЗПСМ с. Коровія Глибоцького району, у 2013 році – у с. Бояни Новоселицького району. У вересні 2014 року, з нагоди 70-річчя БДМУ, ініційовано відкриття ще одного НПЦ ПМСД БДМУ на базі Сторожинецького центру ПМСД.
В університетських НПЦ ПМСД під керівництвом професорсько-викладацького складу кафедри сімейної медицини БДМУ та завідувачів амбулаторій студенти, лікарі-інтерни, клінічні ординатори відпрацьовують практичні навички обстеження пацієнтів та алгоритми надання первинної медико-санітарної допомоги в умовах сільської місцевості. Виїзди до НПЦ сприяють закріпленню знань і вмінь щодо диспансеризації населення, ведення фізіологічної вагітності, проведення експертизи тимчасової втрати працездатності та відбору осіб з метою санаторно-курортного лікування, заповнення первинної медичної документації, яка є в амбулаторії ЗПСМ, допомагають проводити санітарно-освітню роботу серед населення.
Діяльність НПЦ ПМСД збільшує доступність медичної допомоги до населення та підвищує рівень медичного обслуговування жителів села. Щоквартально професори і доценти кафедри сімейної медицини здійснюють заплановані консультативні виїзди до НПЦ ПМСД БДМУ.
Підготовка лікарів загальної практики-сімейної медицини з залученням НПЦ ПМСД в умовах практичної діяльності сімейного лікаря у сільській місцевості сприяє формуванню правильної уяви студентів та лікарів-інтернів про майбутню роботу, дозволяє їм водночас перевірити та реалізувати набуті теоретичні знання й практичні навички.

Матеріал підготували:
Лариса Петрівна Сидорчук
В.о. завідувача кафедри сімейної медицини Буковинського державного медичного університету

Семен Віссаріонович Білецький
професор кафедри сімейної медицини Буковинського державного медичного університету

Оксана Анатоліївна Петринич
доцент кафедри сімейної медицини Буковинського державного медичного університету
0 1 310
9-10-2014, 08:30

Теги -
Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Такі мереживні паски-крафіни мають досить незвичний вигляд - нагадують водночас кекс і круасан
Всі рецепти ...
• Теги