RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Терор? Рятуйтеся самі


Доки правоохоронці декларують свою готовність захищати регіони від терористичних актів, експерти радять покладатися лише на власну безпеку і сили.

В Одесі невідомі організовують теракти біля волонтерських організацій, які допомагають АТО, вже кілька разів. На щастя, поки що без жертв. У Чернівцях скасували фестиваль Маланки через неможливість силовиків контролювати ситуацію під час масового скупчення людей. А днями зловмисник із Нікополя надіслав "Новою поштою" до Чернівців та Івано-Франківська посилки із саморобними вибуховими пристроями, одна із яких вибухнула раніше, ніж передбачив терорист. Зловмисника затримали. Щоправда, вчинити теракт він мав намір із корисливих мотивів, а не політичних – хотів отримати страховку.

Усі ж експерти прогнозують, що в Україні наростатиме терористична загроза – і з боку агентів ДНР-ЛНР, і з боку професійних диверсантів ФСБ. Що робити звичайним українцям?

Якщо міліція, СБУ та контррозвідка не спроможна захистити від диверсій, людям варто страхуватися і спільними зусиллями боротися із проявами тероризму, вважає колишній міліціонер, а нині голова Луганської ОДА Геннадій МОСКАЛЬ.

– Чомусь українці думають, що якщо бойовикам захотілося постріляти, тоді вони і активізуються та чинять диверсії. Це брехня. Вони є звичайними виконавцями. Керують цими операціями військовослужбовці і працівники спецслужб, які знаходяться у Російській Федерації, – розповідає він журналісту "МБ". – Це питання до наших спецслужб – чому ми не знаємо нічого про сплановані акції тероризму, а дізнаємося про них лише тоді, коли атаки та обстріли розпочинаються? Люди сплять – так і помирають під розвалинами будинків… Нічого немає! Подивіться радянські фільми про Другу світову війну. Там кричали: "Гражданє! Воздушная тривога!". А в нас ніхто нічого не кричить! Якісь ми безпорадні у цій державі повністю.

У зоні АТО мало хто здійснює контроль та інвентаризацію зброї – це, на думку Москаля, є чи не першим "дзвінком" про ймовірне застосування її на інших територіях України.

– Багато зброї передають: і автомати, і гранатомети, і гранати. Все передається. Є частина людей, яка приїхала за зброєю, є частина людей, яка торгує нею. Є й частина, яка просто бере собі, для колекції чи як трофеї. Є ті, які воюють, але, на жаль, є й ті, які крадуть.

І, на жаль, ні правоохоронці, ні військова контррозвідка не ворушиться встановлювати контроль за такими речами. Облік зброї мав би бути більш суворим. А то так: "Де зброя?". "Втратили під час бойових дій!". Ну, вибачте… Давайте, я тоді візьму всі гроші, які прийшли в Луганську ОДА, вкраду їх і скажу, що немає грошей… Втрачені під час бойових дій. Так можна виправдати нині будь-які недоробки. У будь-якому добровольчому батальйоні здійсніть інвентаризацію – половини тієї зброї не знайдете.

Геннадій Москаль критикує декларації політиків щодо реформ у правоохоронній системі.

– Багато говорять про якісь реформи, про якісь об’єднання. Об’єднати можна будь-що, але це не дасть ефекту. Змінювати міліцію хочуть на "поліцію"… Ну, змінимо ми вивіску, але що воно дасть? Сьогодні треба здійснити тотальну чистку правоохоронної системи, щоб не вийшло так, як, скажімо, у тій же Луганській області – коли 90 відсотків показали, що вони не люблять і ніколи не любили Україну. А пригадайте Крим… Як за такої ситуації ми можемо реформувати систему? Тому владникам потрібно або змусити правоохоронців працювати, або радикально чистити кадри.

– Їх потрібно чітко відсортувати – як навесні сортують картоплю: та, що зогнила – викидається, а та, що нормальна – йде на розсаду для нового урожаю. А якщо ми будемо садити одну гнилу картоплю, то врожаю у цій державі ми не отримаємо у вигляді правоохоронної системи, – додав Геннадій Москаль.

Що робити у разі загрози теракту?

– Контролюйте ситуацію навколо себе, особливо, якщо ви у транспорті або у торгових центрах;

– Якщо раптом почалася активізація сил безпеки і правоохоронців, не проявляйте цікавості, йдіть в інший бік, але не бігом, щоб вас не прийняли за ворога.

– Якщо стався вибух, негайно падайте на землю, краще під прикриття (бордюр, торгову палатку, машину). Для більшої безпеки накрийте голову руками;

– Якщо ви випадково дізналися про теракт, який готується, негайно повідомте про це у правоохоронні органи. Якщо вам стало відомо про підготовлюваний або вчинений злочин, негайно повідомте про це за телефоном 102.

Якщо виявили підозрілі речі

– Не чіпаючи їх, повідомте про це водієві, службі безпеки, органам міліції.

– Чи не підбирайте нічийних речей, як би привабливо вони не виглядали.

– Якщо ви виявили невідомий предмет у під’їзді будинку, опитайте сусідів, можливо, він належить їм. Якщо власник не встановлений – негайно повідомте міліцію.

– Не чіпайте, не пересувайте, не розкривайте виявлений предмет.

– Зафіксуйте час виявлення предмету.

– Постарайтеся зробити все можливе, щоб люди відійшли якнайдалі від знахідки.

– Обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно-слідчої групи.

Микола КОБИЛЮК
Редактор: Микола Кобилюк
15-01-2015, 10:37
Коментарів 0 Переглядів 1 899

Теги -
Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!