RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Трагедія під Щастям


За попередніми даними, більшість із загиблих згоріли в підбитому терористами бронетранспортері. Трагедія сталася через помилку в плануванні та проведенні військової операції.

Десятеро бійців десантного батальйону із Чернівців 80-го Львівського аеромобільного полку загинули на Луганщині під час затяжного бою 17 червня. Про це розповів міський голова Чернівців Олексій КАСПРУК.

– Наразі офіційної інформації від військових немає, але з різних джерел стало відомо про 10 загиблих і 15 поранених бійців нашого батальйону, – сказав мер.

За непідтвердженими даними, семеро із загиблих – чернівчани. Прізвища декого з них відомі, але мер відмовився їх називати до остаточного з’ясування.

За попередніми даними, більшість із загиблих згоріли в підбитому терористами бронетранспортері. Затяжний бій біля міста Щастя на Луганщині тривав увечері 17 червня та частину ночі, спочатку загиблі вважалися зниклими безвісти.

Поранені ще перебувають на Сході, ними опікуються військові медики.

Міська рада обіцяє надати допомогу родинам загиблих і поранених та закликає небайдужих чернівчан долучитися до збирання коштів.
Інформацію про цю трагедію ми збирали з фрагментів повідомлень у соцмережах та ЗМІ. Вдалося з’ясувати, що у ніч з 17 на 18 червня під Щастям стався серйозний бій за участі значних сил наших військових та терористів. З нашого боку в бою брали участь вояки 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве), 80-го аеромобільного полку (Львів) та батальйон територіальної оборони "Айдар", сформований з активістів Майдану.

Один з бійців "Айдару" розповів, що бій тривав 11 годин (поширив його приятель у "Фейсбуці"). Наші військові зазнали дуже значних втрат – загалом більше 20 бійців загинули. Зокрема одразу було повідомлено про 11 загиблих, а доля 13 залишалася до ранку невідомою.
Очевидно, йдеться про погано підготовлену операцію. Так, секретар РНБО Андрій Парубій сказав, що 17 червня під Луганськом наші атакували бойовиків на околицях міста (Щастя є містом-супутником Луганська). "Великі втрати серед окупантів, але і сили АТО зазнали втрат", – повідомив він.

Оцінку цій операції дав президент Петро Порошенко: "Я хочу зазначити, що майже щодня відбуваються наради з міноборони і у мене, ретельно плануються операції, а коли віддається команда "Вперед!", то ми намагаємося, щоб при такій команді була добре проведена розвідка, були добре оснащені бійці, щоб ми уникли жертв серед мирного населення і серед військовослужбовців. А коли хочуть піти без наказу, то відбувається те, що сталося сьогодні вночі. Махновщини в українській армії ніхто терпіти не буде".

Інформація про великі втрати під Щастям, яку ЗМІ отримали раніше, ніж військові, обурила журналістів.
"Боягузлива брехня і малодушне мовчання підривають бойовий дух значно більше гіркої правди", – написала у "Фейсбуці" журналіст Анастасія Береза.

Пізніше Міністерство оборони таки поширило офіційну версію трагедії.

"17 червня 2014 року керівництвом батальйону територіальної оборони "Айдар" самовільно, без погодження і координації своїх дій із керівництвом АТО, було прийнято рішення щодо самостійного штурму терористичних угруповань, які дислокуються в місті Луганськ. Під час маршу бійці батальйону потрапили у засідку, яку влаштували бойовики. Терористи вели шквальний вогонь з автоматичної зброї та гранатометів. Прийнявши нерівний бій, бійці батальйону "Айдар" викликали підкріплення з штабу АТО.

Керівництвом штабу було прийняте негайне рішення щодо надання допомоги батальйону. До місця зіткнення з бойовиками було відправлено дві бойові оперативні групи. Внаслідок запеклої сутички серед українських військовослужбовців є вбиті та поранені.
Терористи також зазнали численних втрат, кількість яких уточнюється.

Міністерство оборони України офіційно заявляє, що зазначений випадок стався через несанкціоноване прийняття рішення командуванням батальйону "Айдар" на проведення активних бойових дій".
Ігор ДОВГАНЬ

До речі

Кошти на допомогу родинам загиблих, лікування поранених, придбання амуніції та речей першої необхідності для вояків збирає міський благодійний фонд "Милосердя": м. Чернівці, вул. Університетська,18, тел. 095 474 02 87
ідентифікаційний код ЄДРПОУ 33466186
рахунок 26004301153100
МФО 356334
ЧОУ ВАТ "Державний Ощадний банк України", м. Чернівці
Призначення платежу: на допомогу родинам загиблих і поранених вояків у зоні АТО
19-06-2014, 10:22
Коментарів 0 Переглядів 7 546

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Кореспондентка поспілкувалася з військовими, волонтерами, місцевими


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.