RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Саперам дуже потрібен транспорт

Наші сапери воюють на Сході, ризикують життям. Сьогодні їм потрібно бодай одне авто, яке вбереже їх, їхніх чотирилапих помічників та дороговартісну техніку.

У четвер вранці, 22 січня, сапери підірвали злітно-посадкову смугу Донецького аеропорту. Українські війська мусили відійти, але ворогові нічого не дісталося. Цю складну роботу виконали спеціалісти Центру розмінування Збройних Сил України, який працює по сусідству – у Кам’янець-Подільському.
Унікальний центр – єдиний в Україні, аналогічних установ у світі – не більше десяти. Ми про своїх сусідів мало що знаємо, а от у світі центр відомий.

Лише впродовж останнього місяця сапери прийняли кілька іноземних делегацій, серед яких були представники НАТО. Тут працюють фахівці, які воювали в Афганістані, Лівані, Косово, Іраку – вони мають серйозну бойову практику роботи за кордоном. Тамтешні інструктори викладають курси французькою та англійською мовами, навчають іноземних фахівців.

На Сході працюють регулярно

Ми зателефонували начальнику Центру, полковнику Володимиру РОДІКОВУ. Військовий розповів, що Центр впродовж 12 років готує для всіх українських силових структур спеціалістів із розмінування – очищення території від вибухонебезпечних предметів, згідно міжнародних стандартів. Зокрема співпрацюють з міністерствами оборони, надзвичайних ситуацій, внутрішніх справ, різноманітними спецпідрозділами – "Альфа", військової контррозвідки тощо.

– У зв’язку з подіями в Україні ми розпочали підготовку спеціалістів з розмінування й для прикордонної служби. Тобто всі військові підрозділи проходять навчання в нас. Але ми не лише готуємо спеціалістів, ми і самі виконуємо бойові завдання. Керівники, заступники, начальник медслужби, помічник матеріально-технічної служби Центру – всі без винятку вже кілька разів працювали в зоні АТО і виконували там завдання, – розповідає пан Володимир. – Ми виконували завдання штурму та утримання Луганського аеропорту, сьогодні (22 січня, – авт.) наші спеціалісти вийшли з Донецького аеропорту, де виконували завдання із знищення злітно-посадкової смуги. Наші маленькі групи виконують дуже важливі завдання.

За словами військового, Центр із розмінування єдиний в Україні розвив напрямок кінологічної справи мінно-розшукових собак. Службові собаки Центру виконують роботу з пошуку вибухонебезпечних предметів або їхніх елементів. У штаті – 30 собак.

Потрібні авто

На сьогодні ця установа має чимало втрат у техніці, матеріалах. Наших саперів активно підтримують і волонтери – саме наші земляки – чернівчани першими почали допомагати, і міноборони, і відчутно підтримку США. Зокрема від американських друзів Центр отримав сучасну техніку – дев’ять роботів із розмінування IRobot. Це дуже дорога техніка – один такий робот коштує 300 тисяч доларів. Але Центр має серйозну проблему з доправленням своїх груп спеціалістів разом із новітньою технікою на Схід.

– У штаті частини передбачено автомобілі типу "Газель", але реально їх немає. Такі авто випускає Росія. Запчастини до них російські. Виходить, щоб залагодити цю прогалину, нам потрібно укласти угоду з "братньою країною". Звісно, це неможливо. Нині так склалося, що ці завдання доводиться виконувати на вантажних автомобілях типу КРАЗ, КамАЗ. Це неефективно, затратно і ризиковано. Людина таку подорож витримає, а наші чотирилапим помічникам важко. Та й дуже ризикуємо нашими "роботами". Крім того, тут дуже важливе питання маневреності, маскування таких перевозок. Якщо їде величезна вантажна військова техніка – це помітно відразу. Нам підійдуть автомобілі типу "Газель", "таблетка" "буханка" – як називають їх у народі. Таким транспортом було б ефективно перевозити групу до п’яти осіб, роботизовану систему з розмінування і контейнер зі службовим собакою, провізію. Будемо раді бодай одній машині, але нам потрібно п’ять одиниць.

Волонтерка Дарина КОЗОРІЗ разом з іншими земляками з березня минулого року допомагає бійцям АТО. Також співпрацює і з Центром розмінування. Дівчина каже, що нині волонтери збирають кошти на броньований бус, який вкрай необхідний нашим саперам, щоб захистити їх, чотирилапих помічників та дорогу техніку під час пересування.

– Ми вже кілька тижнів перебуваємо у підвішеному стані – не можемо зібрати необхідну суму - ще потрібно орієнтовно 3000 доларів. Ми дуже сподіваємося на допомогу з Лондона. Там спільнота "Євромайдан" активно нам допомагає, але чекати немає часу. Таке авто ми зже знайшли, лиш не вистачає коштів оплатити його. Ми звертаємося до всіх небайдужих долучитися допомогти нашим захисникам. Це авто цілком реально придбати, ми це обов’язково зробимо, – наголошує чернівчанка. – Але часу в нас немає, на Сході складна ситуація, там активізувалися бойові дії, нам всім вкрай необхідна така робота, щоб наші хлопці, чоловіки вистояли там, ми їм допоможемо всі разом.
Ліна НАГІРНЯК

Увага

Для небайдужих буковинців!
Допоможіть нашим чоловікам нас захистити:
волонтерська карта Приват 5168 7553 9303 3929 – Козоріз Дарина Олександрівна.
тел. 0950302942
Редактор: Lina
23-01-2015, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 3 639

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.