RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Квартири – без черги, та не всім

Доки вісім тисяч чернівчан роками чекають на квартири, держслужбовцям вдається отримати їх за кілька років чи навіть місяців.

Чернівецькі посадовці отримують квартири з порушенням процедури надання житлової площі, заявив народний депутат Роман Ванзуряк. Проаналізувавши рішення міськради за 2011-2013 роки, Роман Ванзуряк констатував отримання житла чиновниками, які перебували у квартирній черзі від місяця до року. Видавали квартири й особам, які перебували у списку черговиків під дво-, тритисячними номерами. А тим часом у місті понад вісім тисяч осіб перебувають у квартирній черзі. Більшість із них вже десятки років чекає.

Для прокуратури – житло за місяць


У списку отримання житлової площі, оприлюдненому Р. Ванзуряком, восьмеро осіб.
У 2011 році за рішеннями міськвиконкому виділили чотири квартири чиновникам.

19 січня видали ордер на трикімнатну квартиру площею 56,4 квадратного метра на вулиці Кутузова прокуророві області Петру Ковалю.
Прокурор області почав працювати на Буковині у серпні 2010 року. 22 грудня цього самого року його вже внесли до квартирної черги при виконкомі Шевченківської райради. За місяць перебування у черзі Петро Андрійович отримав житло.

У березні 2011 року виконком видав ордер на житло тодішньому головному державному санітарному лікарю міста Сергієві Торському. На квартирному обліку він перебував із 21 квітня 2010 року. За рік отримав двокімнатну квартиру на вулиці Кохановського.
26 квітня 2011 року квартиру дали голові Першотравневої райради Вікторові Мельничуку. Він перебував на квартирному обліку – за номером 3763 у загальній черзі, а в пільговій – 1198.

Цього самого року в жовтні видали ордер на службове житло площею 130 квадратних метрів на вулиці Кармелюка судді Чернівецького окружного адміністративного суду Ярославові Ковалюку. Дані про чергу в рішенні відсутні.

У 2012 році, за інформацією Романа Ванзуряка, виділили ще чотири квартири.

У червні перший заступник прокурора області Геннадій Мовчан (переведений із Черкаської області, – авт.) отримав трикімнатну квартиру на проспекті Незалежності. На квартирному обліку перебував лише місяць.

Заступникові директора департаменту житлово-комунального господарства Василю Манчуленку у серпні передали нежитлові приміщення на вулиці Руській площею 120 квадратних метрів для відновлення під житло.

У вересні раднику міського голови Романові Довгалюку передали під житло теж нежитлові приміщення на вулиці Червоноармійській площею 64 квадратні метри. Він був черговиком із 24 березня 2010 року за номером 2165.

У листопаді за рішенням міськвиконкому видали ордер на двокімнатну квартиру на вулиці Руській начальникові відділу прокуратури області Ігорю Марковському. Посадовець перебував на квартирному обліку з 2004 року.

Iнформацію зумисно приховували

Рішення міськвиконкому про виділення житла офіційно не оприлюднили. Наприклад, повністю відсутні рішення другого засідання виконкому міськради 2011 року. Саме під час нього виділили квартиру прокуророві Петру Ковалю.

Квартиру головному санітарному лікареві на п’ятому засіданні виконкому у 2011 році виділили рішенням №154. На сайті міськради оприлюднюють рішення до №151, а потім аж рішення №156. Тобто рішення про виділення житла пропущене. Подібна ситуація з усіма рішенням, які стосуються житла чиновників та посадовців.

Із чотирьох виділених квартир чиновникам у 2012 році офіційно повідомляють лише про надання квартири начальникові відділу прокуратури області.

У листопаді 2012 року "МБ" звертався до міськради із запитом про виділення квартир керівникам обласних управлінь та відділів, силових та контролюючих структур упродовж останніх трьох років. Отримали відповідь, що "виконавчий комітет міськради за період 2010-2012 років ухвалив рішення про видачу ордерів на чотири службові квартири начальникам відділів обласного управління СБУ та на дві квартири заступникам начальника управління ДАІ в області. Вказане житло відомче". І жодної інформації про виділені квартири іншим чиновникам.

"Я за цю квартиру в каналізаціях порпався день і ніч"


Як розподіляли квартири, "МБ" поцікавився в обласній прокуратурі. Там порадили звернутися щодо цього із запитом. Але вже зараз відомо, що заступник прокурора області Геннадій Мовчан, який за місяць після призначення у Чернівцях отримав квартиру, нині тут не працює. Приблизно за чотири місяці після отримання квартири Геннадія Мовчана призначили прокурором Тернопільщини (жовтень 2012 року).
Не працює в окружному адміністративному суді й суддя Ярослав Ковалюк. За місяць після отримання службової квартири суддю перевели до Івано-Франківська.

Водночас чиновники, з якими вдалося поспілкуватися, обурюються, що їх звинувачують у незаконному отриманні житла.
Почувши запитання про виділення житла, заступник директора департаменту ЖКГ Василь Манчуленко витягає з робочого столу креслення переданого нежитлового приміщення на вулиці Руській:

– Зі 120 метрів площі 30 – це підвал. Частина приміщення добудована, але її потрібно зносити, – показує на плані. – Із цього приміщення ще потрібно зробити житло.

Подібна реакція й у голови Першотравневої райради Віктора Мельничука.

– Вся ця інформація – на совісті Ванзуряка, – каже невдоволено Віктор Анатолійович. – Я за цю квартиру в каналізаціях порпався день і ніч. Відпрацював десять із половиною років начальником ЖРЕПу. І я, і дочка перебували у квартирній черзі понад сім років. Отримали житло на бульварі Героїв Сталінграда. Потім ці квартири продали і купили на вулиці Маяковського.

– Я був перший у списку в черзі на роботі. Процес отримання квартири ще йшов тоді, коли я був начальником ЖРЕПу. Щоб отримати цю квартиру, довелося пройти судову тяганину. Власник квартири безвісти зник понад 10 років тому в Росії.
Сергій Торський, якого у 2008 році призначили головним лікарем міськСЕС, отримав житло у 2011 році. Він каже, що щодня добирався на роботу із Заставнівського району.

– В отриманні квартири не бачу нічого кримінального, – каже Сергій Іванович. – Був у черзі у СЕС перший.
Отримані квартири держслужбовці мають право приватизувати. Вони так і роблять.

За даними департаменту, за останні 10 років мерія видала 194 ордери на квартири співробітникам судів, прокуратури, СБУ, міліції. З них уже 130 приватизували.
Людмила ОСАДЧУК

Коментар мерії
"Всі потребували покращення житлових умов"

Василь Гураль,
начальник відділу обліку, розподілу, обміну та бронюванню житла департаменту ЖКГ:

Якби у цьому списку хоча б одна людина отримала житло з порушенням закону, рішення були б скасовані.
Всі, хто отримав житло, користувалися правом на позачергове отримання житла. Прокурори, переведені з іншої місцевості, за законом повинні отримати житло впродовж шести місяців. У цьому випадку працівники прокуратури отримали відомче житло. З трьох отриманих квартир дві належали прокуратурі. Розподіляли їх відповідно до контрольних списків у прокуратурі.

Судді мають право на отримання службового житла. І суддя, зазначений у списку, отримав службову квартиру.

Жодного порушення законодавства немає. Чиновники перебували на квартирному обліку і за місцем проживання, і за місцем роботи. Всі потребували покращення житлових умов. У списку нардепа Ванзуряка є дані про номер у загальній та пільговій чергах, але тут не вказані номери у контрольних списках за місцем роботи. Тож одну половину рішення надруковано, а іншу половину рішення – не вказано".
19-04-2013, 15:50
Коментарів 0 Переглядів 5 188

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.