RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

20 років тому помер видатний співак Назарій Яремчук

Видатний співак Назарій Яремчук помер 30 червня 1995 року. В останню путь його проводжали тисячі чернівчан, його друзі, побратими, шанувальники таланту. Співака поховали на центральному кладовищі Чернівців. Посмертно йому присудили Шевченківську премію.

В останні роки життя Назарій Яремчук вів щоденник. Після оголошення страшного діагнозу "рак" він написав: "Мені здається, що минуле – одна невпинна кольорова строката стрічка. Була юність босонога, кукурудзяна, де "хобли-хобли, ховайся добре". Була певна єдність із природою, всесвітом, символом – Черемошем і тягою до річки, до живої неповторної вічності, підкорення гір, пізнання величі творця. Я образливим був малим, десь на межі в траві ховався й дуже так жалівся. От піду кудись від хати, от сховаюся – і не знайдуть мене..."

Пізніше він зробив такий запис: "А ось межа життя – 43. Лежу в лікарні після операції на шлунок. Усе, як скрізь сон: лікарі, спілкування, відчуття безодні. П’ять годин проходила екзекуція. Лікар Hairte сказав, що раку більше нема". Та операцію зробили запізно, і вона не допомогла.

Та навіть тяжко хворим Яремчук продовжував виступати. Поет Вадим Крищенко у своїх спогадах говорить, як зайшов за лаштунки сцени Співочого поля, де відбувався концерт до Дня Києва, і побачив Назарія. Той вибачився за недугу, поставив кілька стільців та приліг на них, але швидко піднявся, через силу посміхнувся: "Нічого, мине, коли я співаю – мені легше". На сцену вийшов стрімко, співав легко. Та коли помахав до публіки рукою, то це у нього вийшло якось невпевнено, рухи стали кволими, немов прощався зi своїми слухачами.

Зі спогадів про Назарія

Левко Дутковський, засновник і керівник ансамблю "Смерічка":

У листопаді 1969 року на сцені Вижницького будинку культури я проводив репетицію ансамблю "Смерічка". До мене ніяковіючи підійшов юнак, який в цьому ж будинку культури навчався на курсах водіїв і попросив, щоб я його прослухав, бо мав велике бажання співати в "Смерічці".
У Назарія був приємний тембр голосу, непогані природні вокальні дані, чисто інтонував та добре відчував ритм. Бракувало техніки володіння голосом, манери виконання, досвіду виступу на сцені.
Для Назарія я написав пісню на вірші А. Фартушняка "Незрівняний світ краси". Щоденні репетиції, робота над постановкою голосу, сценічністю і водночас наполегливість, велика працелюбність самого Назарія дали свої результати. Перший запис пісні та виступ Назарія на чернівецькому телебаченні були досить успішними. Його помітили телеглядачі. Успіх додав Назарію впевненості, снаги і бажання ще більше працювати над собою. Він був дуже щасливий".


Василь ЗІНКЕВИЧ, народний артист України, Герой України:
Співати у "Смерічці" ми розпочали в дуеті з Володею Михайлюком, який потім пішов до війська. А я випадково почув на сцені місцевого будинку культури, як репетирує зовсім ще юнак, школяр. Це був Назарій. Ми прослухали його і сказали: "Так. Співаємо тільки разом". А я додав: "Назаре, тобі йти тільки цим шляхом. Я – художник, і тільки час покаже, чи за своє взявся. А для тебе музика – це безперечно". Як у воду дивився.

Павло ДВОРСЬКИЙ, народний артист України:
Протягом кількох місяців я разом із Володимиром Прокопиком та дуетом "Писанка" гастролював по США та Канаді і мав бути там до середини липня. Але, очевидно, Бог підказав нам, що треба негайно їхати додому. 29 червня ми прилетіли з Нью-Йорка і застали Назарія ще живим. Могли впродовж години поспілкуватися з ним. Це був останній день його життя. Наступного ранку, 30 червня, він помер на моїх очах. Хоча був великим оптимістом. До останньої миті Назарій жив вірою, що поборе хворобу, і ми будемо співати для людей.

Довідка

Назарій Яремчук – український естрадний співак, народний артист УРСР.
Народився 30 листопада 1951 року в селі Рівні (Вижницький район).
1 вересня 1959 року Назарій пішов до школи у рідному селі.
Після смерті батька мати мусила віддати сина до Вижницької школи-інтернату.
Після закінчення школи Назарій подав документи в Чернівецький університет на географічний факультет, але не пройшов по конкурсу. Тільки з другої спроби у 1970 році, вже будучи солістом "Смерічки" Левка Дутковського, Назарій вступив до університету.
Відомий виконанням українських пісень "Незрівняний світ краси", "Чуєш, мамо", "Якщо мине любов", "Зачаруй", "А матіоли цвіт" "Червона рута", "Водограй", "Смерекова хата", "Стожари", "Гай, зелений гай", "Родина", "Я піду в далекі гори", "Пісня буде поміж нас", "Писанка", "Гей ви, козаченьки", "Я ще не всі тобі сказав" та інших.
Разом зі своїми друзями-співаками Назарій знявся в музичних стрічках "Червона рута", "Виступає ансамбль "Смерічка" під керуванням Левка Дутковського", "Стартує пісня", "Ти плюс я – весна" та "Червона рута. 10 років по тому".
Редактор: Igor
30-06-2015, 09:33
Коментарів 0 Переглядів 6 568

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.