RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Житло поки не оподатковують

Водночас, площу нерухомості, з якої братимуть податок, збільшили вдвічі. Відтепер податок сплачуватимуть із квартир, житлова площа яких становить понад 250 квадратних метрів та з будинків площею понад 500 метрів квадратних.

Сплачувати податок на нерухомість, про який так активно говорили, поки що непотрібно. Його відтермінували до 1 січня 2014 року.

Податківці кажуть, що закон відтермінували, бо не встигають сформувати реєстр платників податку на нерухомість.

На Буковині податок на нерухомість мали сплатити приблизно п’ять тисяч осіб. Податкова вже активно розсилала повідомлення, що з 1 липня податок потрібно сплачувати. Це зробили приблизно 20 законослухняних буковинців.

Після відтермінування закону гроші обіцяють або повернути за заявою, або перерахувати на наступний рік.

Окрім того, що податок на нерухомість відтермінували, до закону внесли й низку суттєвих змін, які ще має підписати президент.
Зміни стосуються житлової площі та пільговиків. Які саме зміни, пояснила головний державний інспектор відділу взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Державної податкової інспекції у Чернівцях Тетяна Коломієць.

Житлову площу для податку збільшили вдвічі

Одне з основних запропонованих нововведень — збільшення житлової площі для сплати податку на нерухомість. Раніше передбачалося, що податок платитимуть власники квартир, житлова площа яких понад 120 квадратних метрів, і власники будинків з житловою площею понад 250 метрів квадратних. У новому варіанті цей податок пропонують сплатити власникам квартир з житловою площею понад 240 квадратних метрів, та будинків — понад 500 метрів.
Ставки податку будуть диференційовними.

Для пільг рахуватимуть сумарну площу

Законом також переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку застосовуватимуться пільги. У попередньому варіанті закону пільгу можна було застосовувати до одного з об’єктів нерухомості. Інший же обов’язково оподатковувася, незалежно від площі. Тобто, якщо одна квартира мала 120 квадратних метрів,а інша — 40 квадратних метрів, то за другу квартиру мали сплачувати обов’язково. Тепер пропонують рахувати сумарну площу об’єктів нерухомості.

Застосовується пільга, якщо розмір квартир не перевищує сумарну житлову площу 120 метрів квадратних, будинків — 250 метрів квадратних, квартир та будинків — 370 метрів квадратних.

Тобто якщо у людини є три квартири по 30 квадратних метрів і будинок на 50 квадратних метрів, але їхня загальна житлова площа не перевищує 370 квадратних метрів, податок не нараховується.

- Площу збільшили по максимуму, тож зніметься питання оподаткування маленьких квартир, - каже Тетяна Коломієць. - Нам часто телефонували пнесіонери, скаржилися, що мають дві маленькі квартири і за ті доведеться сплачувати.

Розширилася й кількість пільговиків. Пропонують не оподатковувати нерухомість, що належить прийомним сім’ям, сім’ям опікунів дітей, в яких виховується троє і більше дітей, дітям-сиротам, дітям, позбавлених батьківського піклування, та особам з їх числа, але не більше одного такого об’єкта на дитину. (Людмила ОСАДЧУК)


Як нараховуватимуть податок

Ставки податку будуть диференційовними.

- Для власників квартир податок нараховуватиметься у сумі одного відсотка мінімальної зарплати за квадратний метр, якщо житлова площа не перевищує 240 метрів квадратних, у разі перевищення — 2,7 відсотка від мінімальної зарплати.
- Для власників будинків - не більше одного відсотка мінімальної зарплати, якщо житлова площа не перевищує 500 метрів квадратних, у разі перевищення 2,7 відсотка від мінімальної зарплати.
- Для власників квартир та будинків - не більше одного відсотка мінімальної зарплати, житлова площа яких не перевищує 740 метрів квадратних, у разі перевищення — 2,7 відсотка від мінімальної зарплати.


Для прикладу

За квартиру із житловою площею 240 метрів квадратних людина повинна сплатити податок у розмірі одного відсотка від мінімальної зарплати (наразі ця сума становить 11,47 гривні, але впродовж року вона зростає — авт.).
Якщо площа квартири становить 241метр квадратний, потрібно сплатити один відсоток від мінімальної зарплати, плюс 2,7 відсотка від мінімальної зарплати за кожен перевищений метр житлової площі.
Редактор: Igor
10-07-2013, 18:22
Коментарів 0 Переглядів 2 257

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.