RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На Буковині за останній рік розшукували майже сто дітей


П’ятнадцятирічна дівчина вирішила спробувати самостійного життя. Разом із своїм 17-річним хлопцем утекла з дому. При цьому прихопила ще й значну суму. Батькам у соцмережах написала, що перебуває за межами Чернівців, буде самостійно жити, знайде роботу і всі гроші, які забрала з дому, поверне. Дівчину через два тижні поліцейські знайшли в Одесі і повернули додому.

Буває, що просто розрядилася мобілка

Начальник сектору ювенальної превенції Головного управління Нацполіції в області Микола Басараба розповідає, що нинішнього року було 98 звернень стосовно самовільного відлучення чи відсутності відомостей про перебування дітей. За аналогічний період минулого року було 67. Всіх дітей-утікачів знайшли. Така тенденція спостерігається впродовж останніх трьох років.
Наразі у розшуку немає жодної дитини.

– Завдання поліцейських – розшукати дитину впродовж доби,– каже Микола Басараба. – До пошуку дітей залучається максимальна кількість особового складу. Патрульна поліція відразу починає їх шукати. Якщо пошуки тривають понад добу, залучаємо ЗМІ, волонтерські служби пошуку дітей. Надсилаємо фото дітей у служби таксі. Цього року впродовж доби нам вдалося знайти 87 дітей з 98, які зникли. Основний контингент утікачів – діти 14 років, і це переважно хлопці.
Микола Басараба просить повідомляти на "102" про відсутність дитини якомога швидше. Та все ж радить спочатку адекватно оцінити ситуацію.

– Трапляються випадки, коли дитина не встигла на маршрутку, розрядився телефон, а батьки вже телефонують, що дитина зникла, – розповідає поліцейський. – Тому, перед зверненням у поліцію, батькам самим потрібно максимально з’ясувати ситуацію. У нас був випадок, коли мама звернулася з приводу зникнення 12-річної дівчинки. Жінка пояснила, що донька попросилася заночувати у подруги. Мати дозволила, але при цьому не з’ясувала ні телефон подруги, ні її адресу, знала лише прізвище та ім’я. Потім звернулася у поліцію, бо не могла додзвонитися дитині. Ми звернулися до школи, дізналися адресу дівчинки і знайшли її. Але ж це могла зробити і мама, а вона забула, що відповідальна за дитину. Тож матір оштрафували.

Утік з дому, бо набридла пиятика батьків

Причини втеч дітей різні. Іноді діти тікають через конфлікти з батьками. Серед утікачів були й такі, що жебракували, і ті, що злочини скоїли. Трапляються випадки, коли діти залишають домівку, бо батьки зловживають алкоголем.

– Якось з дому втік дев’ятирічний хлопчик,– пригадує Микола Басараба. – Він жив у кімнаті гуртожитку з батьками та ще чотирма дітьми. Мати у стані алкогольного сп’яніння звернулася у поліцію, що дитина не повернулася зі школи. Знайшли хлопчика через кілька годин у цьому ж будинку в технічному приміщенні. Він спав, накрившись старими ковдрами. Дитині просто набридло, що батьки пиячать. Матір оштрафували.

Є у нас діти, які часто втікають з дому. Наприклад, є хлопчик, який втікає часто. Ми вже знаємо, що він любить кататися у маршрутках. І там його знаходимо.

За словами Миколи Басараби, дітей здебільшого знаходять у межах області. Нинішнього року було лише п’ять випадків, коли діти перебували за межами області. Часто діти просто бродять розважальними центрами, ходять вулицями.
У поліції кажуть, якщо дитина не йде додому, у тому є якась причина.

– Потрібно жити повсякденним життям дитини, – радить Микола Басараб ,– треба знати, хто її друзі, з ким вона спілкується, і тодідитину знайти буде легше.

Статистика

Кількість дітей, яких розшукували на Буковині
2017 (станом на 1.10) – 98
2016 – 89
2015 – 76
2014 – 116







Редактор: diana_vataman
7-10-2017, 21:21
Коментарів 0 Переглядів 1 599

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.