RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Депутатські «гастролі» замість рішень: хто «валить» об’єднання громад на Буковині

Через гальмування процесу децентралізації на Буковині новоутворені об’єднані територіальні громади, а також ті села, які хочуть влитися до існуючих громад, можуть втратити приблизно 20 мільйонів гривень державної субвенції на інфраструктуру.

На сесії Чернівецької облради 13 вересня депутати тричі відмовились розглядати питання "Про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад".

– Ми прийняли рішення приймати це питання на черговій сесії облради, яка відбудеться найближчим часом, – сказав на сесії голова облради Іван Мунтян. Його підтримав і голова ОДА Олександр Фищук, запевнивши, що питання ухвалять до кінця вересня.

Та якщо облрада не підтримає це рішення, то близько 60 тисяч буковинців, що проживають у новостворених ОТГ, не зможуть отримати значну фінансову підтримку від держави на розвиток інфраструктури, інноваційної економіки, туризму. Тому присутні на сесії керівники ОТГ та окремі депутати буквально благали керівництво ради негайно винести це питання на розгляд.

– Це питання є надзвичайно актуальним і необхідним для життєдіяльності тих громад, які утворюються і найближчим часом підуть на вибори,– сказав на сесії голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк. – Річ у тім, що в законі про процес дооб’єднання ОТГ є норма, що на вибори можуть піти тільки громади, внесені у перспективний план. Якщо до кінця цього місяця процес не запустити, то ті напрацювання, які є в області, просто відтягнуться на тривалий період. Варто розуміти, що без цього рішення процес, на який окремі громади чекають понад два роки, запуститися не зможе.

– Я дуже прошу проголосувати за це питання, оскільки в Герцаївському районі ще нема громад, а 29 жовтня відбудуться вибори. І виходить, що ми не отримаємо фінансування, – сказав депутат облради Віорел Ястремський.

Проте три спроби внести це питання до порядку денного провалилися.

То хто на Буковині гальмує процес децентралізації, та чи розуміють обласні посадовці наслідки своїх дій для десятків тисяч людей?

"Якщо не проголосують, можна ставити хрест на децентралізації"

Наприкінці серпня ОДА підготувала й подала на розгляд облради зміни до перспективного плану формування територіальних громад. Згідно з чинним законодавством, отримати міжбюджетні стосунки можуть лише ті громади, які відповідають перспективному плану.

У квітні цього року у Конятинській та Селятинській громадах відбулися вибори. У жовтні мають відбутись ще у чотирьох – Кіцманській, Мамаївській, Магальській та Острицькій ОТГ. Щоби ці громади мали прямі відносини з держбюджетом, вони мають відповідати перспективному плану.

– Це рішення для Конятина є дуже потрібним, – каже "МБ" голова Конятинської ОТГ Олександр Комариця. – Бо воно передбачає пряме фінансування громади з держбюджету. А наразі ми мусимо ходити "на поклони" до голови адміністрації, просити допомоги на харчування дітей, на дороги та інші потреби. І хоч податки ми сплачуємо вчасно, але фінансуємося по залишку.

– Я чекаю 28 вересня. Сподіваюся на позитивне вирішення цієї проблеми. Бо від того залежатиме, бути громадам далі чи не бути. Якщо нас не включать до плану, то можна буде сміливо ставити хрест на всій цій децентралізації, – додав О. Комариця.

Регіональний консультант Асоціації міст України Ігор БАБ’ЮК стверджує, що у випадку неприйняття рішення щодо громад, яке керівництво ради так не хотіло розглядати, фактично гальмуватиметься процес укрупнення цих ОТГ.

– Так, ЦВК на підставі того, що Черепківська сільрада поки не внесена планом до Глибоцької ОТГ, ще не призначила там довибори депутатів. Зважте на те, що у нас ще три об’єднані громади проходять процедуру дооб’єднання. Варто звернути увагу ще на те, що 15 вересня Кабмін вніс до Верховної Ради проект держбюджету. Тож, якщо громади не будуть затверджені у перспективному плані, то вони можуть не потрапити у прямі міжбюджетні відносини, – сказав І. Баб’юк.

Простіше кажучи, громади області перебувають під ризиком недоотримання десятків мільйонів гривень інфраструктурної субвенції. А це означає відсутність коштів на ремонт вулиць і доріг місцевого та загального значення, капремонти шкіл, дитсадків, амбулаторій.

А якщо якісь кошти і надійдуть до регіону, то вирішувати їх долю та розподіляти на потреби людей будуть не самі об’єднані громади, а посередники районного рівня – чиновники РДА, депутати райрад, до яких головам ОТГ доведеться бігти "на поклони".

"Діяльність цієї групи – деструктивна"

Поки тисячі буковинців очікують на прийняття життєво важливого рішення облради, її депутати вирішили влаштувати "гастролі". Так, міжфракційна робоча група з вивчення питання внесення змін до перспективного плану виїхала на зустрічі в райони – мовляв, поцікавитись, чи підтримують вони пропозиції ОДА, винесені на розгляд облради. Однак замість того, щоб агітувати населення до створення ОТГ і пояснювати людям переваги децентралізації, обранці поводилися досить дивно.



– Маємо побоювання, що, якщо з’явиться більше об’єднаних громад, то межі районів будуть, скоріше за все, стерті, розмиті. І не буде таких адміністративних поділів, які є зараз, – сказала під час зустрічі в Новоселиці депутат облради Лілія Бортич.

19 вересня група депутатів провела таку зустріч у Заставні та Кіцмані, а наступного дня вони поїхали в Сокиряни. У засіданні взяв участь голова райради Василь Козак – відомий у регіоні опонент реформи децентралізації.

Експерт із децентралізації Ярослав КУРКО називає діяльність цієї міжфракційної групи деструктивною.

– Жодними розпорядчими документами чи законами Верховної Ради не передбачаються повноваження обласної ради в плані децентралізації і об’єднання громад, крім затвердження перспективного плану, проект якого подає обладміністрація, – каже він "МБ". – Іван Мунтян, щоб не залишитись із облрадою збоку від тих подій, які відбуваються, і мати можливість впливати на них, створив цю групу. Туди увійшли 10 депутатів. Деякі з них, як, скажімо, Балта, вже склали повноваження депутата.

– В умовах, коли дві громади провели вибори, а ще чотири очікують на них, ця група їздить по людях і навіює їм сумніви: "А як ви були створені?", "А чи на вас ніхто не тиснув?", "А чи ви добровільні?", "А може ви подумаєте, і не треба вам тепер об’єднуватися?". Причому, збираються на зустрічі з депутатами не ті, хто хотів би об’єднатися, а ті, хто об’єднуватись не хочуть, а виступають проти. Як, скажімо, учора було в Сокирянах. Діяльність цієї групи є радше деструктивною. Вона є "пожежною командою" з недопущення децентралізації, – додав Курко.

Мунтян вважає "крайнім" голову ОДА

Чи розуміє керівництво облради наслідки таких дій для десятків тисяч буковинців? Про це кореспондент "МБ" поцікавився у голови облради Івана МУНТЯНА. Щоправда, на наші конкретні запитання пан Мунтян відповідав досить дивно. Тож розмова вийшла доволі емоційна, неконкретна і некоректна.

Передаємо її дослівно:




– Складається враження, що ця депутатська група намагається здійняти "бурю в склянці", навмисне затягуючи процес внесення змін до перспективного плану…

– Мені вкрай неприємно, коли ви, журналісти, ображаєте простих людей і забираєте від них право висловити свою думку. Депутати – це обрані народом люди. Чернівецька ОДА саботує цю роботу. І не було жодного разу, щоб ми не розглянули проекти рішень, які вони подають. І лише зараз вони прокинулись і подали документи та проект рішення до облради. А депутати сіли вивчати це питання… А ви кажете: "Складається враження…". Вам нехай і складається враження, що адміністрація робить, пишучи перспективні плани на колінах, всупереч волі народу. У законі чітко написано: якщо ми хочемо мати державу, давайте будемо чітко дотримуватись законодавства, а потім претендувати і вимагати від інших. Якщо в законі написано "спроможність добровільна", то давайте так і робити, а не збиратися у кабінетах і писати там перспективні плани.

(…)Там відбуваються "шкурняки". Голова ОДА знає, що він несе відповідальність. Бурбаки разом з Гостюками хочуть "рішати" свої питання так, як вони хочуть. Але так не буде, бо є депутати. І вони вирішать так, як хоче це народ.

– Які конкретно питання лобіюють "Бурбаки з Гостюками"?

– Ви мені поясніть, навіщо губернатор каже не голосувати?

– Це питання, мабуть, доцільніше поставити губернатору, а не мені…

– Тому що ви кажете, що "складається враження, що депутати блокують…".

– Іване Миколайовичу, я просто цікавлюся вашою думкою…

– Ану слухайте. Ви думаєте, я не знаю, що ви цей запис передасте Бурбаку?

– Який стосунок я маю до Бурбака?

– Безпосередній.

– Ви готові відповісти за свої слова?

– Перестаньте зараз оце…

– Ви готові відповісти за свої слова?

– Ну не ви особисто…

– Тоді давайте висловлюватися коректніше. Я вам поставив запитання, а ви почали обурюватися.

– Ні! От коли ви кажете, що складається враження…

– Це моє право і обов’язок журналіста – ставити вам запитання. А ваше право – відповісти на нього, або не відповісти. Але я пропоную дотримуватися бодай елементарної етики.

– Я достатньо стримана людина у тих питаннях, які я веду. А коли сьогодні така несправедливість, грубо порушується закон, і хтось береться звинувачувати депутатів – це, знаєте, трохи не по-людськи (…). Вони хочуть, щоб депутати проголосували за ці зміни швидко, не розібравшись (…).

– Якщо це питання не буде ухвалене 28 вересня на сесії, чи розумієте ви наслідки і розчарування буковинців?

– Я вважаю, що все буде ухвалено так, як хочуть люди.

Микола КОБИЛЮК

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
22-09-2017, 16:57
Коментарів 0 Переглядів 3 686


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги