RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Інженерів катастрофічно не вистачає», - чернівецький професор про потребу в технічних кадрах

Учений зі світовим іменем, доктор фізико-математичних наук, професор Олег Ангельський розповідає, чому за інженерно-технічними спеціальностями майбутнє.

З директором Інституту інженерно-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ Олегом Ангельським спілкуємося про майбутню вступну кампанію та потребу країни у технічних кадрах.

"Почнемо підготовку фахівців з кібербезпеки"

– Незабаром у вузах розпочнеться прийом абітурієнтів. Кажуть, що інженерні спеціальності, які здобувають у вашому інституті, в Україні зараз непрестижні, випускникам важко знайти роботу.

– Таке можуть казати ті, хто не володіє ситуацією. Насправді наші випускники затребувані й в Україні, й за кордоном. Здобута освіта дає їм можливість гідно конкурувати на міжнародному ринку праці, стажуватися в інших країнах. У молодому віці вони очолюють виробничі оптичні та інформаційні підрозділи в США, Канаді, Франції, Словаччині, Великій Британії, Чехії. Зокрема мій аспірант Олександр Ковальчук створив оптичну фірму в Оксфорді. А Віра Бесага закінчила магістратуру в нашому інституті та в Німеччині, зараз навчається там в аспірантурі. Ще один наш випускник Василь Мицканюк навчається в аспірантурі у Франції. Катерина Полонська стажувалася у США і продовжить навчатися у нас. На четвертому курсі майже всі наші студенти знаходять роботу на фірмах і підприємствах.

– На яких саме?

– У Чернівцях на основі виробничої бази заводу "Кварц" відкрили дочірнє підприємство німецької компанії, де випускають комплектуючу електроніку для автомобілів Volkswagen. Працює приблизно тисяча людей. І десь 70 відсотків – наші випускники. Керує підприємством також наш випускник Олександр Шламп. Тут ще й готують фахівців для роботи на закордонних фірмах. Торік запустили нове виробництво подібного профілю на Гравітоні. Тут теж працюють наші випускники, займають керівні посади. Запрошує наших фахівців на підприємство і директор ЦКБ "Ритм" Василь Годованюк. Тому говорити про непотрібність інженерних спеціальностей не можна.

– Отож проблем із набором не буде?

– Сподіваюся, що ні. У 2016 році, порівняно з 2015-м, ми набрали на 90 студентів більше. Це різке зростання. Повністю набрали абітурієнтів на оптичні спеціальності, чого не змогли зробити у київських та харківських вузах. До нас приїжджають вступники зі Східної та Центральної України. Нині на українських підприємствах катастрофічно не вистачає кваліфікованих інженерних кадрів – від 50 до 40 відсотків. Тому уряд своєю постановою стимулює вступ на інженерні спеціальності, зокрема на фізику, де стипендія буде значно більша, ніж в інших студентів. Назвати конкретно кількість місць на держзамовлення з тієї чи іншої спеціальності не можу, бо це визначається за всеукраїнським конкурсом. Але абітурієнти з високими балами ЗНО обов’язково займуть ці місця. За контрактом будемо приймати всіх охочих.

– Що цікавого можете запропонувати нинішнім абітурієнтам?

– У цьому році вперше ліцензована спеціальність "інформаційні технології". Навчання відбуватиметься і за держзамовленням, і за контрактом. Наш інститут також бере участь в експериментальному проекті спільно з представниками США. Будемо готувати фахівців із кібербезпеки. В Україні їх налічується не більше 30-ти. Навчання проводитиметься за програмою, розробленою українськими та американськими спеціалістами. Основна увага приділятиметься вивченню технічних предметів і англійської мови. Загалом у нашому інституті – 17 спеціальностей і 13 кафедр.

"Дослідили маніпулювання мікробульбашками"

– Наскільки знаю, у вашому інституті велика увага приділяється науковим дослідженням. Чи залучаєте студентів?


– Нам вдалося посісти третє місце в науковому рейтингу вишів України, зрівнявшись із Львівським національним університетом. Ми зберегли команду науковців, налагодили зв’язки з вченими світу. Неодноразово вигравали українські та міжнародні гранти. Звичайно, залучаємо до досліджень талановиту молодь. Наші студенти та аспіранти їздять щороку на оптичні конгреси до США, проходять практику в американських та європейських вузах. Хочу показати листа, якого отримав нещодавно з Канади. Йдеться про те, що наша наукова стаття буде включена до ключових публікацій і доступна для перегляду 750 тисячам науковців та інженерів. Ми дослідили маніпулювання мікробульбашками у воді за рахунок поглинання колоїдними частинками лазерного випромінювання. Це дозволяє переміщувати мікро- та наночастинки туди, куди нам потрібно. Дослідження можна використовувати у багатьох галузях. Займаємося також розробкою оптичних пінцетів, якими можна захоплювати мікрочастинки різних речовин. Зокрема його можна застосовувати в медицині для передачі невеликих порцій ліків. Наші науковці створили портативний прилад для вимірювання обробки дзеркальних поверхонь із високою точністю. Ці поверхні використовуються в літакобудуванні, ракетобудуванні, космічній промисловості, виробництві автомобілів.

– Звідси можна зробити висновок, що за спеціальностями, які ви готуєте, – майбутнє.

– Це справді так. Чекаємо на талановитих дітей. У нас вони зможуть отримати високоякісну освіту і стати успішними фахівцями не тільки в Україні, а й за кордоном. Про це свідчить досвід наших випускників.

Довідка

Чимало випускників колишнього інженерно-технічного факультету ЧНУ працює за кордоном.
Лев Садовник став президентом успішної приватної оптичної фірми у США.
Олег Пишняк, науковець у галузі дослідження рідких кристалів, теж працює у США у відомій науковій дослідній фірмі.
Олексій Андрусяк захистив у США дисертацію, отримав докторський ступінь, працює у Франції.
Ігор Магун працює за фахом на приватному високотехнологічному підприємстві у Канаді.
Віктор Федорюк та Олексій Мохунь – в оптичній галузі США.
Василь Рюхтін захистив докторську дисертацію в Чехії, досить успішно працює у Німеччині.
Лазар Куліковський та Ольга Здерчук – у Берлінському університеті.


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
24-06-2017, 18:21
Коментарів 0 Переглядів 7 190


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги