RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чим "Чернівціводоканал" відрізняється від базарного контейнера з капцями, чому "цар каналізації" у Чернівцях несправжній і чому пес Бровко біля кафе "Рандеву" тепер голосно гавкає, коли чує прізвище Бешлей.

***

Чутки про те, що у Чернівцях група дуже дивних товаришів під загальною назвою "Депутати" створила свій Абсурдистан (країна така, де все – через ср…у) відтепер гулятимуть Україною не лише завдяки невтомному балакуну Бурбаку, але й завдяки мовчазному комунальнику Дзезику, який звільнився після майже двох років невдалих спроб пояснити мешканцям Абсурдистану, що водоканал- це підприємство сфери ЖКГ, залежне від радянської матеріально-технічної бази, українського політичного популізму і українського енергетичного монополізму, а не контейнер із китайськими трусами чи капцями, де переважна більшість нинішніх завсідників сесійної зали проводила свій час раніше, аж поки не перебралася звідтіля у місто і не стала місцевою "політичною елітою".

Так от ця "гендель-еліта", чи то у силу власної вузьколобості, чи то із якоюсь лише їй відомою диверсійною метою (а є вже чималий перелік її дій, що можуть свідчити й про це) чомусь вирішила, що Дзезик (а таких дзезиків в Україні набереться лише аж раптом два десятки, що визнали навіть німці, які дали водоканалу кредит) мав витягнути водоканал із боргової, енергетичної, кадрової та матеріально-технічної ями, куди він падав останніх років 35 – ще з середини 80-х, за два роки свого перебування на посаді.

Нелегітимний «цар каналізації», нічна засада біля «Рандеву» і єретична соціологія. Блог Мостіпаки


Не витягнув. Бо не міг за цей час. І не лише тому, що не міг, бо це нереально, а й тому, що жерли, палиці (чи що там у них є) у колеса ставили, гавкали на кожному кроці, "фейсбучили" і "телевізорили губастими дівками", верещали, обзивали "неефективним менеджером" (куди більш ефективний у нас менеджер по водоканалу, тролейбусах, туннелях і загалом по Всесвіту Бодя Ковалюк, хто ж його не знає – хіба що Ілон Маск ще не чув).

І Дзезик пішов. Тепер все списали на Каспрука – той винен, що Дзезик пішов, бо "квартири не дав і премії не платив". Отакий він Абсурдистан: чорне –це біле, біле – це чорне, лайно – це повидло, бариги – це депутати, депутати – це бариги. Лише долари не міняють колір – як були зелені, так і залишилися. Бо без них Абсурдистан здувся би за лічені години – чорні писки би швидко стулилися, купки фракцій враз би розбіглися, а ті, хто зараз править бал у міськраді і перебуває на перших ролях, стали би тим, ким і були раніше – ніким.

А так не стало Дзезика, а залищився водоканал "у штопорі" і купка неадекватів, яка думає, що на руїнах їхньої війни з Каспруком ще зацвітуть троянди, які вони табуном понесуть до ніг забронзовілого від власної значимості переможця цієї війни Васі-Рєшали, а він поблажливо дозволить поцілувати капшук із монетами, прикований до його бронзових штанців . Ага, зараз. Соліть троянди оберемками. Аби не скисли. Та й у чому їх солити, як води не буде. А мені чомусь так здається, що її не буде все більше і все частіше. Ну хіба що головним водоканальником призначать "ефективного менеджера" Ковалюка. Тоді вода потече "з-під явора яром на долину", а над водою "запишається" чиясь червона кругла пика, через дрібні амбіції, заздрість і підлість якої місто і перетворюється в Абсурдистан.

***

Медіа-імперія глибоко шанованого і вельми поважного далеко за межами Садагури і великої об’їзної магалянської дороги Василя Сафроновича Продана "Черновітц лай-ньюз продакшн студіо усі-пусі лтд" із легкої руки не менш шанованого у межах Верхньої і Нижньої Калічанки, а також бур’янів і верболозів, що довкола оточують ці благословенні Богом райони, Володимира Васильовича Бешлея оголосила нещодавно призначеного начальника департаменту ЖКГ Ярослава Кушнірика "нелегітимним".

Тобто, якщо раніше – за царя Миколи, у нас на хазяйстві був цілком легітимний "князь буковинських вод" Шумейко, то тепер "цар чернівецьких каналізацій, димарів і житлофонду" Кушнірик - нелегітимний. Тобто, цар несправжній, підмінили. А хто справжній, знає лише Володимир Васильович, якого колись цар Микола теж хотів зробити справжнім комунальником. Та хитрий Володя, зрозумівши, чим то пахне, відразу зметикував, що значно прибутковіше метати на усі боки вмістом каналізації, ніж пірнати у неї в пошуках проривів, чужих аналізів і випадкових золотих та срібних прикрас та біжутерії. На тому сильно не збагатишся.

Про правильність і перспективність вибору такої життєвої позиції свідчить різниця у технічному забезпеченні "нелегітимного комунальника" Кушнірика і легітимного "метальника стоків" Бешлея – 40-річна "Хонда Сівік" проти семирічної "Тойоти Кемрі", що, як і повелося у справжніх "кошерних" чернівецьких родинах, записана "на маму". Так що вчися, Денисович, жити, тоді і станеш "легітимним". А поки керуй нелегітимно тією каналізацією, хай їй грець. Втім, як фізик, ти мав би знати: якщо на річці є дві ополонки, то скільки би ти не намагався втопити в одній із них те, що плаває на поверхні, воно обов’язково випливе в іншій. Так що намагайся швидше ліквідувати всі прориви, щоби той, хто там плаває у пошуках "метальних матеріалів", зміг випливти лише біля румунського кордону. Може у тамтешніх сільрадах бракує таких високопрофесійних, а головне – добропорядних, людяних, кришталево чесних депутатів і просто хороших людей.

***

Далі про здобутки місцевої соціології, яку колись за Сталіна оголосили псевдонаукою. Так от! Сталін тоді ще не знав про чернівецьку соціологію. Оце так єресь! Хоча, цілком вписується у наш Абсурдистан. Днями представники Чернівецької міської організації партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" опитали чернівчан і з’ясували, що 64% респондентів вважають, що перевибори до Чернівецької міської ради не потрібні.

Зрозуміло? Ніби. Лінь людям ходити на ті вибори, тому їм вибирають депутатів декілька сотень їхніх сусідів - алкоголіків та люмпенів. Але… Водночас, 38% чернівчан (за підрахунками активістів БПП), відповіли, що підтримають БПП "Солідарність" на майбутніх чергових місцевих виборах. Тепер включаємо логіку і банальну ерудицію.

До чергових виборів ще понад три роки і до того часу багато що зміниться – або шах помре, або осел здохне, або усі ми полетимо на Марс. Нині ж, згідно з даними цього самонавіювання, рейтинг БПП у місті 38% - це десь приблизно 18 мандатів замість нинішніх дев’яти. І в цей же час колишня лідерка цієї сили у місті депутат Якимчук, а також депутатська група "Буковина" у ВР, яка на 90% складається із порошенківців, заявляє, що перевибори Чернівецької міськради не потрібні. Тобто, фактично відмовляється на них перемагати із результатом 38%, формувати свою більшість, обирати свого мера і робити Чернівці процвітаючим європейським містом, як і заповідали великий Петро Олексійович і не менш великий (але точно не менш хитрий) Володимир Борисович.

Ви таке бачили і чули? Я - ні. Добровільно відмовитися віз своєї перемоги – це ж ким треба бути. Піти у небуття на піку слави. Це ж яка гуманна філософія, яке самозречення і політичний садомазохізм. Хоча, думаю, тут усе значно простіше. Тим, хто придумує такі рейтинги і оприлюднює їх, вважаючи, що скрізь одні лошари і лошиці, треба просто більше горіхів їсти. Грецьких. Кажуть, що часом допомагає. Не всім, звичайно, бо гени не перебореш, але декому таки так.

***

Тут я "Тойоту кемрі" згадував. То то пусте, як кажуть гуцули. Хіба то машина – дрантя японське. Думаю, десь незабаром наш міський детектив Володя Бешлей пересяде мінімум на "Крузер", якщо не на "Лексус". Бо така спецоперація, яку він провернув, дуже дорого коштує. Сафронович за таке щедро посипає із капшука срібняками (хоча, ті, хто бачив, кажуть, що не так вже і щедро, чомусь вони у нього зв’язані пучками по 30 штучок). Бо днями Володя вичислив великі страхи Божі у нашому місті - мафію, коза ностру, тріаду і якудзу.

То наш такий сільський "Рандевугейт". Темної, темної ніченьки у темних, темних кущиках, коли у небі блимав темний, темний півмісяць, а в кущах неподалік на нього вив темний, претемний Бровко (не Той, а звичайний) сидів чомусь Володя під кафе "Рандеву" Що він там забув, одному Мефістофелю відомо. І вирахував та ще й зафоткав, як звідти виходили темні, претемні тіні в трьох людиноподібних образах – Каспрука, Бурбака і Руденка і одного слоноподібного - Слона. Що вони там робили, то теж лише Мефістофелю відомо, хоча тут він вже з нами устами Володі інформацією своєю нечестивою поділився – пили вони там чарку. Одну на всіх, чи дві, невідомо. Але оскільки Володя "філологій не кончали", то вживає слово "чарка" в однині. Приводу недовіряти відомому депутату, до того ж моєму другу дитинства (його дитинства) у мене нема. До того ж у кущах під "Рандеву" я з Бровком не сидів, а бачив у цей час третій сон.

Тому в мене є всі підстави вважати, що пили вони на усіх таки одну чарку (або з однієї чарки). Такий, видно, ритуал у мафії – "братання на чарці". І от після цього Степан Руденко стає начальником департаменту економіки – на заздрість "старшому кущовому" Бешлею. А нє... Чоловік і чарку випив, і поїв, і начальником департаменту став. І все це за один вечір. А тут, хоч кістку у Бровка відбирай, а він не віддає, гарчить собацюра клятий – на нього мандат не діє, а соціальний проїзний Володя вдома забув.

Тож лиш кущі і "ніченькою темною прийду до тебе милая". І тут Володя, ридаючи та заливаючи слізьми сенсор смартфона, пише: "На жаль містом й далі керуватимуть "менеджери", які пройшли співбесіду в ресторанах із Бурбаком". На жаль, Володя, на жаль. Бо коли Степан вчився не на "вечорці заочній", не треба було бамбук курити та чекати, аж поки Василь Сафронович не пригрів, не приголубив, дав їсти-пити та ще й став платити за "метально-викривальні послуги". А щодо чарки, то, кажуть, колись дуже влучно з цього приводу висловився Антон Павлович Чехов (чи може йому приписали це): "Если человек не курит и не пьет, невольно задумываешься, а не сволочь ли он".

***

Стиль високого базарного спілкування остаточно став офіціозом у стінах Чернівецької міськради, бо відтепер під впливом зали з її "малявами від бабусі" на нього перейшов і міський голова. 15 (тобто вже 16-го) червня на позачерговій сесії, що ще тривала, коли навіть нечиста сила в Конотопі полягала спати, мер назвав депутатів "Подонками" за небажання виділити кошти на доплати бюджетникам і невелику суму на стерилізаційні матеріали для дитячої лікарні.

Я з цим згідний лише у другій частині питання. Бо якщо бюджетникам пофігу, що їм не виділяють гроші на доплати і жоден із них не підняв п’яту точку, щоби прийти до міськради і сказати пацанам, що вони ділять не своє і не вдома, а наше, і що місто живе з їхнього (бюджетників) ПДФО , а не з копійок "пацанського бізнесу", то дітей таки шкода. І ті, хто не голосував, таки лайно і "покидьки". Чому "покидьки", а не "подонки"? Бо "подонок" не таке вже й однозначне слово. Так, воно означає не лише низьку, підлу людину, мерзотника, а й рідину на дні посудини разом з осадом.

До того ж "подонок", "мерзотник" - це все ж таки звучить по-своєму гордо. Це свідомий вибір людиною певного стилю поведінки, який не виключає того, що вона ще може виправитися. А слово "покидьки", яке вперше в історії української мови вжив у своїй соцмережі відомий чернівецький ресторатор Анатолій Анатолійович Чесанов, це щось таке. "Покидьки", одним словом. Воно вже не дає жодних шансів його носіям на суспільну реабілітацію. Втім і перейматися, на моє глибоке переконання, з цього приводу особливо не варто. "Мы идем дальше, а я думаю, что в эпохи глобальных катастроф цивилизации выплескивают на поверхность бытия всю мерзость, все подонки, скопившиеся за столетия в генах социума". (Аркадий и Борис Стругацкие, "Жук в муравейнике").

Олександр МОСТІПАКА

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: O.Mostipaka
18-06-2017, 09:41
Коментарів 0 Переглядів 11 761

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.