RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Подачу газу можуть припинити»: у «Чернівцігазі» відреагували на рішення міськради

У відповідь на рішення міської ради Чернівців про передачу майна газової мережі громаді міста, ПАТ "Чернівцігаз" оприлюднив відкритий лист до міського голови Олексія Каспрука і депутатів міської ради.

Зокрема, сьогодні прес-служба підприємства опублікувала відповідне звернення:

"ПАТ "Чернівцігаз" як компанія, що діє виключно в межах законодавчого поля, готова виконати будь-яке законне рішення Чернівецької міської ради, в тому числі й рішення про повернення на баланс комунального господарства другої гілки підвідного газопроводу до м. Чернівці.

На сьогоднішній день єдиною законною підставою, на основі якої ПАТ "Чернівцігаз" як Оператор ГРМ (газорозподільних мереж) здійснює експлуатацію газорозподільних трубопроводів на території Чернівецької області є дія договорів господарського відання.

Звертаємо Вашу увагу, що під поняттям "експлуатація газорозподільних трубопроводів" йдеться не про отримання прибутку за рахунок володіння газовими мережами, як багато хто помилково про це думає, а про комплекс технічних заходів, що забезпечує підтримку газопроводів і споруд на них у працездатному стані і робить можливим безаварійну та безперебійну доставку природного газу споживачам.

До такого комплексу заходів відноситься технічне обслуговування, планові та аварійно-відновлювальні роботи, ремонти та модернізація газопроводів та газорегулюючого обладнання на них; ліквідація аварійних ситуацій тощо.

Єдиною законно підставою, на основі якої ПАТ "Чернівцігаз" виконує даний комплекс технічних робіт є дія договору господарського відання, який був укладений в результаті прийняття відповідного рішення Чернівецької міської ради VІ скликання (рішення № 356 прийняте від 08.12.2011р.).

Скасування даного рішення, по-перше, призведе до відсутності у ПАТ "Чернівцігаз" законних підстав для здійснення заходів з технічного обслуговування даного газопроводу. По-друге, наше підприємство як Оператор ГРМ, не матиме права здійснювати розподіл газу цим газопроводом, адже для цього зникнуть законні підстави. У відповідності до вимог закону, розподіл газу Оператором ГРМ здійснюється лише тими мережами, які на законних підставах перебувають в його користуванні.

Таким чином, для нашого підприємства скасування рішення Чернівецької міської ради VІ скликання про передачу в експлуатацію ПАТ "Чернівцігаз" другої гілки підвідного газопроводу до м. Чернівці, означатиме наступне: необхідність укладання акту балансової належності даного газопроводу, встановлення лічильника в точці розмежування газопроводів з різною балансовою належністю та припинення розподілу газу другою гілкою підвідного газопроводу до м. Чернівці.

Що все це означатиме для мешканців м.Чернівці та Чернівецької області?

Передусім, нагадаємо, що будівництво другої гілки підвідного газопроводу до м. Чернівці було покликано забезпечити безперебійність та безпеку постачання природного газу мешканцям Чернівців. Отже, втрата альтернативного способу постачання газу, призводитиме до періодичного тимчасового припинення подачі газу для всіх споживачів газу у м. Чернівці на період проведення планових або аварійних робіт.

Негативні наслідки скасування рішення Чернівецької міської ради щодо другої нитки підвідного газопроводу відчують і 3683 абоненти Новоселицького та Герцаївського районів Чернівецької області (мешканці сіл Арборяни, Рідківці, Магала, Буда, Прут, Чорнівка, Остриця). Для них, а також для членів їх сімей, можливість використання блакитного палива взагалі зникне, адже, розподіл природного газу для їхніх домогосподарств здійснюється саме від другої гілки підвідного газопроводу до м. Чернівці.

Повернення другої нитки підвідного газопроводу на баланс комунального господарства м. Чернівці означатиме, що муніципальна влада та депутати мають нести повну відповідальність. А саме: забезпечити надійну експлуатацію свого майна у відповідності до Кодексу газорозподільних систем України та інших існуючих норм та регламентів, має володіти відповідною матеріально-технічною базою (обладнанням, приладами, транспортом, фаховими спеціалістами) та ліцензію на провадження господарської діяльності на ринку природного газу, пов’язаної з його розподілом. Іншими словами, набути статусу Оператора ГРМ.

Наразі виконання обох цих вимог є неможливим.

По-перше, у відповідності до діючого законодавства наявність 2 Операторів ГРМ на одній території ліцензійної діяльності заборонено. По-друге, навіть якби закон дозволяв функціонування 2 Операторів ГРМ на одній території ліцензійної діяльності, створення необхідної матеріально-технічної бази для обслуговування мереж потребувало би значних капіталовкладень, які відсутні в міському бюджеті.

Закликаємо Вас об’єктивно розглянути ситуацію із балансовою належністю другої нитки підвідного газопроводу до м. Чернівці та прийняте виважене рішення, яке відповідало би в першу чергу інтересам споживачів газу міста Чернівці та Чернівецької області
", - йдеться у зверненні за підписом керівника "Чернівцігазу" Віктора Горди.

Раніше повідомлялося, що сьогодні Чернівецька міськрада ухвалила рішення про повернення майна газових мереж у власність територіальної громади Чернівців.

Каспрук заявив, що це рішення "незрозуміле для виконання".

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Lina
26-04-2017, 14:52
Коментарів 0 Переглядів 4 803

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.