RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Підлітки у "групах смерті" шукають підтримки, - психолог

До прокуратури області у Чернівцях звернувся батько 13-річного хлопчика. Він повідомив, що невідомий чоловік відвідував його сина у школі, погрожував і вимагав вчинити самогубство, повідомили у прокуратурі.

Хлопчик не наважився накласти на себе руки, у зв’язку з чим продовжує отримувати повідомлення з погрозами та вимогу довести гру до кінця від куратора однієї з груп смерті у соцмережах, відомих, як "Синій кит", "Море китів", "Небесний кит", "Розбуди мене о 4:20", "F57".

У прокуратурі кажуть, що хлопчик мешкає у Чернівцях. Якого характеру погрози та вимоги надходять до хлопчика, наразі невідомо.

– На жаль, мусимо констатувати, що зараз в інформаційному просторі маємо здебільшого нагнітання паніки, провокації та масову істерію, – вважає Любов ЛЮБІНА, дитячий та сімейний психолог, кандидат психологічних наук, викладач кафедри психології та філософії, психолог-консультант медико-психологічного центру БДМУ. – Поширення чуток навколо "груп смерті" лише підвищує інтерес підлітків до цього. Медійний резонанс додав "групам смерті" популярності. Пристрасть до ризику – також один із проявів підліткового віку. Її теж штучно підтримують в таких групах. Психологія підлітка виражається, зокрема у роздумах на тему життя та смерті. На жаль, певна категорія підлітків схильні до суїцидальної поведінки. Так було завжди. Зазвичай це "групи ризику" – діти з неблагополучних сімей, з глибокими психоемоційними проблемами, з посиленим почуттям тривоги та самотності. Як мені відомо, за даними кіберполіції, що за час періоду існування "синіх китів", статистика по кількості самогубств серед підлітків майже не змінилася. Тобто можемо говорити про те, що "групи смерті" не мають впливу про який вони запевняють. Очевидно, що це спеціально створений проект задля піару та, ймовірно, заробітків.

– Чи можна довести до самогубства через Інтернет?

– Майже неможливо. Чому діти, підлітки охоче звертаються до таких жахливих груп у соціальних мережах? Найпоширеніша причина – полоскотати нерви дорослим. Це вік, коли таким чином діти можуть довести свою значущість, нехай навіть деструктивно. Що відбувається в таких групах? Дітей підтримують і супроводжують на кожному кроці. До цих груп звертаються діти, які почуваються самотніми і незрозумілими, вони отримують там підтримку, якої не мають від близьких людей. Підлітки шукають у соцмережах те, що мали би дати їм дорослі: підтримку, розуміння, співчуття. Ймовірність доведення до самогубства підлітка невелика. Наразі немає підтверджених випадків самогубств, які сталися під впливом "груп смерті". А ті випадки, які сталися, як правило, мали психіатричні передумови і не були прямо пов’язані із цими спільнотами.

– Чому проект спрацював?

– У суспільстві третій рік тримається дуже високий рівень тривоги.
Що може бути важливіше для батьків за життя та здоров’я дітей? Нічого. Тому спекулювати на цій темі дуже легко. Дорослі підхопили цю тему, налякали себе, один одного і почали дітей масово контролювати, забороняти, підозрювати. Потрібно відійти від принципу гучної сенсації, а просто більше приділяти уваги своїм дітям.

Що робити?

Дослухайтеся!

Часто дорослі не помічають, що дитині бракує вашої підтримки, любові, у стосунках із дорослими немає довіри. Пам’ятайте:

*головне не контроль, а щирість. Необхідно, щоб сім’я та школа – були для дітей середовищем інтересу, безпеки та розвитку, а не страху;
*запроваджуйте сімейні традиції: спільна вечеря, домашні свята, прогулянки, подорожі, перегляд фільмів, обговорення подій, планів тощо;
*повна заборона Інтернету – це не вихід. Поясніть дитині, що ви стурбовані, хвилюєтеся. Якщо виникли запитання до дитини – запитайте у неї відверто у спокійній атмосфері: "Що ти думаєш про "групи смерті"? Як ти думаєш, що там шукають, що отримують? Я тобі довіряю, і сподіваюсь ти також мені довіряєш – тому, якщо в твоєму житті щось трапиться, ти про це розкажеш мені?"


Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Lina
1-04-2017, 16:00
Коментарів 0 Переглядів 4 070

Теги -

Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.