RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Тариф несправедливий, але підприємство має вижити»: мер Чернівців прокоментував подорожчання проїзду у тролейбусах

Міський голова Чернівців прокоментував сьогоднішнє рішення виконавчого комітету Чернівецької міськради щодо збільшення вартості проїзду у тролейбусах з 1,5 до 2 гривень.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби міськради.

"Різницю між економічно обгрунтованим і прийнятним для споживача, соціально справедливим тарифом має доплачувати підприємству власник - громада, міський бюджет. В іншому випадку підприємство не зможе існувати, - заявив Олексій Каспрук.

Міський голова висловив свою позицію щодо прийняття нових тарифів:

"Про тарифи на проїзд, економіку, порядність і справедливість. Арифметика проста. Є комунальне підприємство – тролейбусне управління, господарем якого є громада, ми з вами. Роками це підприємство не отримувало нової техніки. Не тому, що тут до нас були недолугі керівники, які не хотіли цього зробити. А через те, що тоді були такі економічні реалії, правила гри. Усі кошти з регіонів йшли в загальну кишеню держави, а звідти поверталися копійки. Тобто грошей на оновлення техніки місто не мало. Роки підприємство втрачало свої позиції на ринку перевезень. Сьогодні ми маємо тролейбусів лише третину від потреби, всі вони зношені, відпрацювали свій ресурс. Окрім того, тролейбуси – це транспорт, який виконує соціальну функцію - перевозить пільговиків, школярів, студентів. Це або безкоштовний або пільговий проїзд.

Тепер проста економіка – чим менше машин, чим вони старіші – тим вища собівартість проїзду – бо менші доходи підприємства, більші витрати на оплату енергоресурсів, ремонт та обслуговування машин.

Чернівецьке тролейбусне управління – це наше комунальне підприємство, працює воно прозоро, всі видатки та доходи перевіряються, контролюються. Фахівці порахували – собівартість послуги на проїзд сьогодні, після подорожчання електроенергії, підвищення мінімальної зарплати становить 3 гривні.
Тепер про справедливість. Чи справедливий і обґрунтований такий тариф для споживача? Ні. Тому що не може коштувати стільки проїзд у розбитому старому тролейбусі, на який потрібно очікувати по 30-40 хвилин. За таку послугу споживач платити не буде. Тому власник підприємства – громада, від її імені виконавчий комітет, міська рада повинні прийняти рішення. Якщо послугу підприємства не купують за таку ціну – то ціна має бути такою, за якої її будуть купувати. Вважаю, що тариф, який ми можемо запропонувати споживачу на проїзд у тролейбусі сьогодні – 2 грн. У цьому разі компенсувати з бюджету ЧТУ у цьому році потрібно майже 18,8 млн. грн. Це різниця у тарифі, в тому числі на пільги студентам і школярам, а також компенсація за перевезення пільговиків.

Якщо встановимо тариф 3 грн., то втратимо платоспроможного пасажира. Доходи підприємства зменшаться, розмір компенсації на перевезення пільговиків збільшиться і тролейбусному управлінню з бюджету потрібно буде виділити вже 20,7 млн. грн.

Тому пропоную констатувати, що економічно обґрунтований тариф становить 3 грн., але затвердити для оплати споживачами – 2 грн., залишити безкоштовний проїзд пільговикам та пільги студентам і школярам. Пропонувати міській раді передбачити тролейбусному управлінню кошти на різницю у тарифах, компенсацію за перевезення пільговиків та на оновлення тролейбусного парку.

Тролейбусний парк потрібно оновлювати, без цього ситуація на ринку перевезень не зміниться. І немає значення чи це буде із залученням кредиту, чи винятково за наші власні ресурси. Це потрібно робити, щоб зберегти у Чернівцях екологічно чистий, соціальний електротранспорт", - йдеться у заяві Олексія Каспрука.

Раніше повідомлялося, що виконком підняв вартість проїзду у тролейбусах до двох гривень.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
28-03-2017, 15:39
Коментарів 0 Переглядів 3 971

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги