Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Послуги | Досьє | Досьє - відомі люди Чернівців Афіша | Пропозиція тижня | Юрист-онлайн | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
На Буковині буде мало меду через холодну і дощову весну

Бджоли зібрали мало нектару через те, що весна виявилася холодною та дощовою, сади швидко відцвіли.

Буковинські пасічники почали відкачувати травневий мед, який вважається найціннішим. І скаржаться, що цього року, порівняно з минулим, його буде втричі менше.

- Ми зібрали дуже мало травневого меду і вже майже весь продали, – запевнила досвідчена чернівецька пасічниця Марія. – Але цього року не буде такого "урожаю", як минулими. Травень був холодним і дощовим. Цвіла акація, та вона виділяє нектар при 17-20 градусах тепла, а було 10-12 градусів. Сподіваємося на липу, хоча все також залежатиме від погоди.

- Я обдзвонив знайомих пасічників з усіх районів Буковини. І вони нарікають, що зібрали дуже мало травневого меду – десь 30 відсотків, порівняно з минулорічним збором, – розповів пасічник Володимир Дудка, який тримає свою пасіку в одному із сіл Кіцманщини. – А деякі райони взагалі залишилися без меду, зокрема Новоселицький, Сокирянський, Кельменецький, Вижницький, Глибоцький, Сторожинецький. Були холодні ночі, квіти, плодові дерева та акація не виділяли нектару. Бджоли працювали винятково на себе – щоб прогодуватися. Є такі пасічники, які взагалі не відкачували мед, а мають по 200 бджолосімей. Трохи краща ситуація на Кіцманщині та Заставнівщині, бо тут акація зацвіла пізніше. Скажімо, я мав десь половину від минулорічного врожаю, бо 2015-ий був дуже медоносний.

Більше меду вдалося зібрати тим бджолярам, вулики яких знаходилися біля полів із ріпаком. Почала цвісти липа. Але вона виділяє нектар раз у п’ять-шість років. Тому важко сказати, чи медоноситиме цього року. Схожа ситуація по всій Україні. Мені телефонували пасічники з Миколаївщини, Одещини, Дніпропетровщини і нарікали, що майже нічого не зібрали. Гречку на Буковині останнім часом не сіють. Отож гречаного меду не буде. А якщо хтось із місцевих продає такий, то це брехня. Залишився тільки соняшник, хоча його сіють не всюди. Мої бджоли до тих полів не долітають. Тому можна сказати, що в мене медозбір вже закінчився, хоча літо тільки почалося. Я об’їхав майже всю область. І зробив висновок, що поля засівають в основному пшеницею та соєю. А ці культури меду не дають. Пасічники зазнали великих збитків, бо держава нам взагалі нічим не допомагає. Це просто катастрофа! Виживаємо лише за рахунок того, що продаємо бджолопакети в східні регіони.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Рейтинг:
(голосів: 1)
9-06-2016, 17:37
Коментарів 0 Переглядів 1263

Новини партнерів:
Популярне Коментують
• Новини
Погода, Новости, загрузка...
Loading...
Вперше у Чернівцях "Showroom Giorgio Graesan & Friends Всесвіт декору" (на правах реклами)
"Showroom Giorgio Graesan & Friends Всесвіт декору", що відкриється у Чернівцях 29 жовтня, – перший у нашому місті і унікальний досить об’ємним комплексом послуг з оздоблення та дизайну приміщень
Готуємося до холодів: 7 помічників з утеплення у Чернівцях (на правах реклами)

Пропонуємо вашій увазі пропозиції 7 помічників з утеплення у Чернівцях
Нацпарки: міфи та реальність

З 80-х років розпочалася епоха створення національних природних парків, які за своєю сутністю та територіальною структурою кардинально відрізняються від заповідників
Гаражі vs Автосервіси: кому краще довірити своє авто (на правах реклами)

Чоловіки діляться на два типи: ті, хто ремонтують машини "на гаражах", та ті, хто надає перевагу автосервісам. Що із цього краще — важко сказати на перший погляд. Тож спробуємо розібратися і дати відповідь на вічне запитання: гаражі чи автосервіси?
Ресторани Чернівців запрошують на День міста! (на правах реклами)

У ці дні на кухнях міських і приміських ресторанів, барів, кафе усе вариться, смажиться, печеться, коптиться, шкварчить, кипить, настоюється – Чернівці готуються приймати гостей.