RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Зима буде теплою, а Новий рік синоптики обіцяють морозним і сніжним

Цьогоріч у листопаді було 12-15, а в окремі дні навіть 18 градусів із позначкою плюс. Такого теплого початку листопада не фіксували останні 100 років.

Коли слід очікувати зими і якою вона буде – ми поцікавилися у синоптиків.

– Цього року був незвичайним початок осені. У вересні фіксували екстримально високі температури повітря, – розповіла начальник Чернівецького обласного гідрометцентру Тетяна Негадайлова. – А загалом осінній період був у нормі. Останніми роками спостерігаються досить теплі жовтень та листопад. Хоча, за кліматичними даними, на Буковині потепління відбувається за рахунок зими. Але цього року дуже теплим було і літо. Скажімо, у липні та серпні фіксували температурні показники вище норми. До кінця цього тижня вже очікується похолодання: поступове зниження температури до мінусових значень, опади у вигляді снігу. Отож, підходимо ближче до зими. Якою вона буде – однозначно сказати не можна, бо якоїсь закономірності немає. Рік від року дуже відрізняється. Траплялося, що в грудні нас засипало рекордним снігом. В окремі роки зима тривала аж до початку квітня. Але якщо брати середньо кліматичні показники за останні десятиліття, то зима є більш теплою, ніж раніше.

Похолодає наприкінці грудня

За прогнозами Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, майже весь листопад буде теплим, морози очікуються лише наприкінці грудня.  

Як розповіла завідувач відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Вазіра Мартазінова, у першій декаді грудня температура буде вища за норму – до 5-7 градусів тепла.

– Зима загалом буде теплою. Після першої декади грудня очікуємо похолодання – до кінця цього року і початку наступного. Новий рік має бути морозний і сніжний. Наприкінці грудня і до 10 січня очікуються найнижчі температури: вночі місцями від мінус 10 до мінус 15 градусів, – зазначила гідрометеоролог. – Погода буде нестійкою. У першій декаді січня очікуються морози, а далі температура буде вищою за норму. Якщо мінус три градуси – норма, то буде на три-чотири градуси вище, тобто нуль і навіть плюс. На початку і в кінці лютого буде похолодання, але не критичне".

Що ж стосується опадів, то, за прогнозами синоптиків, зима очікується сніжною, але без великих снігопадів, які спостерігатимуться тільки в окремі дні. "Тобто зима має бути м’якою і вологою. Але окремі дні будуть досить холодними", – запевнила В. Мартазінова.

Зменшилася кількість сніжних днів

Завідувач відділу синоптичної метеорології Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Віра Балабух зауважила, що останніми роками зменшується кількість сніжних днів. "Крім того, змінився показник стійкості снігового покриву, – запевнила науковець. – Через зростання температури повітря сніг, якщо й випадає, дуже швидко тане".

– В останні роки холодні періоди стають більш теплими і менш сніжними, – зробила висновок начальник відділу кліматології Центральної геофізичної обсерваторії Олена Донич. – Найтеплішою останнім часом була зима 2006-2007 років, коли середня температура повітря становила лише 0,8 градуса. А норма для України – мінус три градуси. Снігу щораз випадає менше у всіх регіонах України. Зменшується кількість днів, коли падає сніг.

До теми

* Перші дев’ять місяців 2015 року виявилися рекордно теплими для України.
* Температура повітря у вересні була найвищою для цього місяця з 1880 року.
* Липень 2015 року був найспекотнішим місяцем в історії метеоспостережень.


Народні прикмети

* Як листопад дерев не обтрусить, довга зима бути мусить.
* Сильний північно-східний вітер у листопаді – бути дощу або мокрому снігу.
* Грім у листопаді – на малосніжну зиму, але на рік врожайний.
* Червоний колір сонця, місяця – похолодає, випаде сніг.
* Гуси на березі ставка ховають голови в пір’я – похолодає.
* Яка погода в листопаді, така буде і в квітні.
Редактор: Igor
19-11-2015, 10:19
Коментарів 0 Переглядів 3 375

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.