додати в закладки
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна Здоров'я Тури з Чернівців Весілля Бізнес каталог Блоги Досьє Досьє - відомі люди Чернівців Афіша Фото Відео

Ваше здоров'я / Публікації

«Старі, хворі, повні, за мною кроком руш!»

Ходьба омолоджує і заряджає позитивом

Ходьба – абсолютно безкоштовна і всім доступна: і молодим, і людям похилого віку. Це може підтвердити група оздоровчої ходьби із Чернівців, яка замість поліклінік приходить на стадіон.

Кореспондент "МБ" зустрілася із групою на стадіоні "Буковина" у Ченівцях о восьмій ранку. Серед "спортсменів" – більшість жінок старшого віку. А тренер – підтягнутий енергійний чоловік, здалося, років 60-ти.

– Насправді мені 74! – усміхається Василь СЛУХЕНСЬКИЙ, тренер безкоштовної групи з оздоровчої ходьби. – Ми збираємося тричі на тиждень о восьмій ранку: у понеділок, середу та суботу.

Займаються і 24-річні, і 85-річні
– Організатор таких безкоштовних груп по всій Україні (а їх у різних областях є вже 47, – авт.) – киянин Олександр Шимко, чемпіон Радянського Союзу зі спортивної ходьби, – пояснює Василь Федорович. Його асоціація оздоровчої ходьби має девіз: "Старі, хворі, повні, за мною кроком руш!" Наша група збирається за будь-якої погоди: чи дощ, чи вітер, чи сніг – ми на стадіоні. Для всіх це абсолютно безкоштовно.

Вік дає про себе знати, хоча у нас займаються і 24-річні, і 85-річні. І чим раніше ви почнете займатися фізкультурою для себе, тим менше у вас буде проблем зі здоров’ям. Не у всіх все одразу вдається. Але потроху людина збільшує тривалість та інтенсивність вправ. Адже спочатку ми розминаємося, присідаємо, віджимаємося, а потім – ходьба. Наприклад, приходять жінки і присідають лише 5 разів, і цього достатньо! Минає час, а вони можуть присісти вже 20-30 разів!
Ми регулярно зважуємося, вимірюємо тиск і пульс, занотовуємо результати і контролюємо. Є жінки, які схудли на дев’ять і більше кілограмів – і це лише завдяки ходьбі. У нас ніхто ні на кого не тисне. Скільки може людина, стільки й проходить. Є такі, які проходять і 10 кіл на стадіоні, а є, що лише 100 метрів – і це нормально! Адже жартувати з віком не варто.

Сам тренер Василь Слухенський все життя займається фізкультурою. А нині, у свої 74 роки, тренує інших. Всім, хто сидить вдома і зітхає через свої хвороби, Василь Федорович радить:
– Розпочніть сьогодні. Зробіть зарядку, прийміть контрастний душ, ранок почніть зі склянки води з лимоном чи медом. Ніколи не пізно займатися фізкультурою, лише потрібно дуже обережно, тому порадьтеся з лікарем.

"Через півроку перестала боліти шия"
47-річний Юрій ГРИГОРЯК, організатор групи оздоровчої ходьби у Чернівцях, всіх своїх "спортсменок" називає дівчатами (а деяким із них уже за 80, – авт.)

– У мене була купа проблем зі здоров’ям, – зізнається пан Юрій. – Страждав від нападів болю голови, шиї, поясниці, низького тиску. До цього часу фізкультурою ніколи не займався, бо погано бачу, і батьки мене з дитинства дуже берегли. Нікуди не пускали, не дозволяли навіть на велосипеді кататися. Казали: "Бережи очі, бо осліпнеш".

За півроку перестала боліти шия, за півтора року забув про біль у спині. Пігулками ви це отримаєте швидше, але проблему не усунете. Набагато краще почуваюся. У нас взагалі у групі багато людей змінилося на краще. Вони вже думали, що життя закінчилося, а приходять на ходьбу і знаходять себе!

"Дівчата" теж охоче спілкуються, життєрадісні, представляються лише по імені – жодних по-батькові.

– Мене перестали боліти ноги, – каже 66-річна Вірджинія. – У мене артроз. Приходжу на ходьбу не завжди, але вдома обов’язково двічі на день займаюся. Лікарі радять займатися, але несильно. Мені оздоровча ходьба підходить. Нічого не болить. Вагу хочу скинути. Вже схудла на три кілограми від літа, але хочу ще.
– Тут стільки позитиву! – захоплено вигукує 67-річна Лариса. – Побув тут півгодини – і на 10 років помолодшав. Ходьба дає дуже багато. Це сильна зарядка. Організм омолоджується.

"Скільки дасте мені років?" – запитує підтягнута жінка у яскравому червоно-жовтому костюмі. "Ну, 55", – відповідаю. "Мені скоро 70! – усміхається пані Анна. – І це все стадіон. Я із дитинства займалася акробатикою, гімнастикою. Спорт – це життя".

"Скільки кіл пройшли?" – запитую жінку, яка щойно "зійшла з дистанції". "Я не рахувала, – відповідає, усміхаючись, 70-річна Тетяна. – У цій групі займаюся від весни. З 2002 року займаюся оздоровчою фізкультурою у залі – двічі на тиждень. Також ходжу в басейн. Дуже люблю фізкультуру ще зі шкільних років. Мені це дає енергію, гарний настрій, підтримує фізично. Я сама лікар-терапевт. Дуже рекомендувала би займатися оздоровчою ходьбою людям із серцево-судинними недугами, проблемами з тиском, хворобами суглобів".

Цифри
3 км на день у будь-якому темпі скоротять ризик серцево-судинних хвороб.
47 міст України вже має безкоштовні групи оздоровчої ходьби (не лише в обласних центрах, а в районах). Хочете бути здоровими? Прийдіть на стадіон вашого міста!

А що каже лікар?
"Знижується рівень холестерину, зміцнюються кістки"
Наталія КУЛІШ, старший викладач кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини Буковинського державного медичного університету:
– Багато людей вважає, що вони мають достатню фізичну активність, коли працюють на городі чи виконують хатню роботу. Це – велика помилка! Після 40 років обмін речовин сповільнюється, і організм потребує меншої кількості калорій. Зайві калорії – це зайві кілограми і ризик серцево-судинних недуг, діабету, остеопорозу, остеоартриту та інших хвороб. Дуже частою проблемою також є проблеми з хребтом, суглобами рук та ніг. Тому перед початком будь-яких фізичних навантажень треба проконсультуватися з лікарем і тренуватися лише з врахуванням усіх його рекомендацій. Порадьтеся з лікарем, які фізичні вправи вам корисні, а які можуть принести шкоду.
Якщо ж ви вирішили займатися фізичними вправами самостійно, а від часу, коли ви востаннє були у спортивному залі чи на майданчику, минуло років …надцять, найкраще звернутися до фахівця. Він допоможе вам правильно розрахувати навантаження, підкаже, з чого починати і як зробити заняття корисними.
Оздоровча ходьба – найкращий початок тренувань. Помірна ходьба знизить рівень холестерину в крові, допоможе зміцнити кістки, захистить від остеопорозу. Крім того, це прекрасний спосіб зняти психологічне напруження. Ритмічно повторювані рухи при ходьбі добре заспокоюють і навіть стимулюють творчу діяльність.

Кому не можна
Є цілий ряд суворих протипоказів до активних занять фізичними вправами:
- будь-які захворювання в період загострення;
- застудні, вірусні та інфекційні хвороби;
- захворювання опорно-рухового апарату з порушенням функції суглобів;
- серцево-судинні патології;
- гіпертонічна хвороба з частими кризами;
- післяопераційні стани;
- злоякісні новоутворення.

Важливо знати!
- При ходьбі з пульсом 50-70% від максимального через 15 хв. починає згорати жир.
- Найефективніше займатися ходьбою вранці натщесерце або після силового тренування.
- Ходити можна і потрібно щодня!
- Ефект від ходьби залежить тільки від регулярності тренувань.
- Намагайтеся ходити в парках і скверах, а не загазованими вулицями.

(Більше про користь оздоровчої ходьби читайте у газеті "Доброго здоров’я" №7, листопад 2015 року)

Леся ТОКАРЮК
0 2 834
20-11-2015, 12:01

Новини по темі:{related-news}
Новини партнерів:
Погода, Новости, загрузка...
Загрузка...

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ
Смачні рецепти

Спробуйте цей чудовий шоколадно-банановий хліб. Він простий у приготуванні та дуже смачний
Всі рецепти ...