RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кожен зі своїм посудом: чи будуть у церквах Чернівців освячувати воду на Водохреще

Незважаючи на жорсткий карантин, у храмах Чернівців будуть освячувати воду на Водохреще, 19 січня.

Про це molbuk.ua повідомили настоятелі храмів різних єпархій.



Священики запевняють: їхні парафіяни сумлінні, тож будуть дотримуватися санітарно-протиепідемічних заходів: зберігати дистанцію, одягати маски.

Також задля уникнення скупчень у храмах проведуть кілька богослужінь з інтервалом у годину-півтори, а також вечірні служби. У деяких храмах просять приходити зі своїм посудом та водою. А тим, хто нездужає, радять дивитися онлайн-трансляцію богослужінь.

"Будемо освячувати воду, але проситимемо людей, щоби прийшли зі своєю водою та зі своїми посудинами. Обов’язково буде дотримання дистанції. Люди в нас чемні, знають правила. Хто хворий – сидить вдома, слухає онлайн-трансляцію богослужінь, які в нас щотижня відбуваються. А здорові приходять до церкви, дотримуються дистанції, одягають маски. При вході у нас стоять дезінфектори.

Спеціально проведемо додаткові літургії, щоби не скупчувати людей. Зокрема, на Водохреще відбудуться богослужіння о 7.30, 9.00, 10.00. та ввечері о 17.30 та 18.00", - розповів настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ отець Валерій Сиротюк.

Декілька літургій відбудуться у храмі Різдва Пресвятої Богородиці і Святого Антонія Української греко-католицької церкви, що на вулиці Капеланській.

"Обов’язково будемо святити воду, тому що церква за жодних обставин не може припинити своє літургічне життя. Поки церква молиться, до тієї пори є життя на землі. Звичайно, ми закликаємо людей до максимального збереження санітарних норм, приписів МОЗу та усіх санітарних норм, які також розробила і церква.

Для того, щоби було менше скупчення людей, буде декілька літургій: о 7.30, 8.00, 10.00", - розповів настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці і Святого Антонія УГКЦ отець Василь Гасинець.

Велике освячення води проведуть у дворі храму храму Трьох Святителів ЧНУ.

"18 січня, у понеділок, о 9.00, у Навечір’я Богоявлення, проведемо вечірню літургію Василія Великого та велике освячення води. Ввечері 18 січня о 16.00 – святкова Всенічна, яка триватиме близько 3 годин.

У сам день свята, у вівторок, 19 січня, о 9.00 – святкова божествення літургія, по завершенні якої у дворику храму – велике освячення води, - розповів настоятель храму Трьох Святителів ЧНУ Микола Щербань.

У храмі Преподобної Параскеви Сербської ПЦУ джерельну освячену воду можна буде набирати із великих бочок впродовж усього дня на Водохреще.

"У нас біля храму є підготовлені дві великі тритонні бочки, у них із джерела привозимо воду, яку освячуємо. Протягом усього дня, щоби не було жодних великих скупчень, люди можуть підійти і вільно набрати собі води.

У дворі храму буде двічі звершуватися велике освячення води. Перше - 18 січня вранці о 10.30. А 19 січня у свято Богоявлення у нас відбудуться дві святкові літургії: рання – о 7.00, після завершеня якої о 8.30 буде освячення води. Друга літургія – о 9.00, після завершення якої об 11.30 буде ще одне освячення води", - розповів настоятель храму Преподобної Параскеви Сербської ПЦУ отець Микола Семелюк.

Протоієрей запевняє, що парафіянам ввесь час нагадують про дотримання санітарно-протиепідемічних заходів.

"Завжди людям наголошуємо на цьому. Гадаю, за рік маска має бути у всіх на вухах і в кожного кишені. До прикладу, у мене у будь-якій одежі і в будь-якій куртці є маска", - стверджує отець Микола Семелюк.

Довідка

Водо́хреще (Водо́хрещі, Водо́хрище, Водо́хрища, Водохре́стя, Водосвя́ття, Водохрищі, Йордан, Єрдань, Ордань) — традиційна назва народних святкувань, що проходять у день Богоявлення та Хрещення Господнього (6 (19) січня).

Богоявлення, або Явлення, Епіфанія — подія під час хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, у якій Христос об'являє себе людям як Месію і Спасителя. Святкується частиною православних Церков та греко-католиками 19 січня щороку.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
17-01-2021, 09:12
Коментарів 0 Переглядів 3 142

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.